Kijev. Foto: Reuters
Kijev. Foto: Reuters

Dodal je, da so vsi prostovoljci. "Delamo na tem, da bo EU ravnal enako. Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru," je še zapisal Janša.

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni.

Janša predlaga vrnitev EU-diplomacije

Pretekli četrtek je Janša v Odmevih, ko je govoril o svojem obisku v Kijevu, kamor se je odpravil skupaj s češkim in poljskim premierjem, izrazil upanje, da je obisk Kijeva "predvsem korak k temu, da povemo, da Ukrajine nismo odpisali".

Dejal je, da so številni pomembni diplomati Ukrajino zapustili že dneve pred začetkom invazije, zaradi česar so se v Ukrajini počutili osamljeni in zapuščeni.

Sorodna novica Janša: To, da jih je nekdo obiskal po vsem tem času, je bil znak, da niso odpisani

"Takrat sem razumel, ko sem to slišal, da so se počutili še bolj osamljeni kot mi, ko nas ni nihče obiskal v času vojne za Slovenijo. Nas vsaj zapuščal ni nihče, ker še nismo bili priznana država, tukaj ni bilo diplomatov, da bi odhajali, in smo bili deležni samo te druge faze osamljenosti. In to, da jih je nekdo obiskal po vsem tem času, je bil zanje znak, da niso odpisani," je v Odmevih dejal Janša.

Pojasnil je, da je bil prvi predlog po vrnitvi iz Kijeva, naj EU pošlje nazaj diplomatskega predstavnika. Tam sta po njegovih besedah trenutno le veleposlanika Poljske in Vatikana.

Na vprašanje, ali se tja morda vračajo slovenski diplomati, je odgovoril, da to ni brez tveganja in da so potrebni prostovoljci. "Če ves EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo," je poudaril Janša in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.

"Diplomacijo imamo zato, da rešuje situacijo, da da možnost pogajanjem v času, ko potekajo spopadi, nimamo je za bankete," je med drugim dejal v Odmevih.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.