Septembra lani je Iztok Čop (desno) simbolično predal leseno veslo kot številka 1 slovenskega veslanja svojemu nasledniku na tem mestu, Luki Špiku. Foto: STA
Septembra lani je Iztok Čop (desno) simbolično predal leseno veslo kot številka 1 slovenskega veslanja svojemu nasledniku na tem mestu, Luki Špiku. Foto: STA
Kip svobode
Leta 1885 je na francoski ladji Isere v New York prispel Kip svobode. Foto: EPA
O. J. Simpson
Leta 1994 je policija zasledovala O. J. Simpsona, kar si je preko televizijskih zaslonov ogledalo več milijonov ljudi. Pregon se je končal s Simpsonovo aretacijo. Foto: Reuters

Veslati je začel pri 13 letih pod vodstvom Miloša Janše. Leta 1991 je v dvojcu brez krmarja skupaj z Denisom Žvegljem na svetovnem prvenstvu na Dunaju osvojil srebrno kolajno. Naslednje leto na olimpijskih igrah je v Barceloni sta z Žvegljem s 3. mestom priveslala prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo.

Čop je v svoji karieri sicer osvojil štiri olimpijske medalje in je drugi najuspešnejši slovenski športnik. Več jih ima le legendarni telovadec Leon Štukelj. Postal je tako olimpijski kot tudi svetovni prvak.

Zadnjo tekmo odveslal na poletnih OI 2012 v Londonu, 21. septembra se je poslovil še na revialni tekmi na Ljubljanici, dan pozneje pa je kot tekmovalec zadnjič zaveslal še v blejsko Zako.


Leta 2 pr. n. št. so Babilonci opazovali konjunkcijo Venere in Jupitra., po mnenju nekaterih astronomov naj bi to bila tista "modra zvezda" iz Matejevega evangelija, ki je spodbudila tri modrece (svete tri kralje) k odhodu v Betlehem.

Leta 656
so v Medini ubili kalifa Uthmana ibn Affana, utemeljitelja uradne različice Korana.

Leta 1239 je angleški kralj Edward I. izgnal Jude iz Anglije.

Leta 1703 se je rodil Anglež John B. Wesley, soustanovitelj metodistične cerkve.

Leta 1775 se je začela ena od večjih bitk v ameriški revoluciji – bitka pri Bunker Hillu.

Leta 1832 se je rodil angleški fizik in kemik sir William Crookes. Raziskoval je na področju spektroskopije. Med prvimi znanstveniki je raziskoval stanje snovi, kar danes imenujemo plazma.

Leta 1876 so Indijanci plemena Oglala Sjuks pod poveljstvom poglavarja Crazy Horsea (Norega konja) premagali čete Georga Crooka.

Leta 1897 je v Wörishofnu na Bavarskem umrl nemški duhovnik in vodni terapevt Sebastian Kneipp.

Leta 1885 je na francoski ladji Isere v New York prispel Kip svobode.

Leta 1940 so vojaki Rdeče armade zasedli Estonijo, Latvijo in Litvo, ki so tako postale sovjetske republike. Po zasedbi so Sovjeti v Sibirijo izgnali okoli 100.000 Estoncev, Latvijcev in Litvancev.

Leta 1944 se je Islandija po odločitvi prebivalcev na plebiscitu iz kraljevine preoblikovala v neodvisno parlamentarno republiko.

Leta 1945 se je rodil belgijski kolesarski šampion Eddy Merckx. V 13-letni profesionalni karieri je nastopil na 1.582 dirkah, dobil jih je kar 525, kar bo za vedno ostal rekord, saj je v modernem kolesarstvu nemogoče dobiti toliko dirk.

Leta 1946 se je v New Yorku rodil pevec Barry Manilow.

Leta 1947 je Burma postala neodvisna država.

Leta 1967 je Kitajska preizkusila svojo prvo vodikovo bombo.Leta 1972 se je začela afera Watergate. Do afere je prišlo, ko je peterica moških poskušala vlomiti v zgradbo sedeža Demokratske stranke v washingtonskem predelu Watergate in namestiti prisluškovalne naprave.

Leta 1980 se je rodila ameriška teniška igralka Venus Williams.

Leta 1982 je umrl italijanski "božji" bankir Robeto Calvi.

Leta 1991 je vojska Sovjetske zveze zapustila Madžarsko.

Leta 1994 je policija zasledovala O. J. Simpsona, kar si je preko televizijskih zaslonov ogledalo več milijonov ljudi. Pregon se je končal s Simpsonovo aretacijo.

Leta 2002 so avstralski znanstveniki objavili, da so teleportirali laserski žarek. To so dosegli tako, da so ga razcepili in na drugi lokaciji ponovno združili.