Vuvuzele so poleg nogometa prva tema pogovora vseh nogometnih navdušencev po svetu. Foto: EPA
Vuvuzele so poleg nogometa prva tema pogovora vseh nogometnih navdušencev po svetu. Foto: EPA
Bi jih vi prepovedali? Foto: EPA

O "prihodnosti" afriških trobent bo odločala Fifa, ki se bo sestala z organizatorji in premlela pritožbe evropskih televizij, ki so mnenja, da vuvuzele v nekaterih primerih celo preglasijo komentatorje. Dolge trobente pisanih barv so v Južnoafriški republiki prvi navijaški hit, saj so jih gledalci na stadionih večinoma prejeli zastonj.

Fifa vuvuzel ne bi prepovedala
Že lansko leto je generalni sekretar Fife Jerome Valcke dejal, da vuvuzele ne bodo prepovedane, razen v primeru, da bi bile uporabljene kot orožje v navijaških incidentih. Podobnega mnenja je tudi predsednik Sepp Blatter, ki ne ve, kako bi tak zvok sploh preprečili: "To je lokalni zvok, je glasen, je energičen, poleg tega pa je na stadionih tudi veliko glasbe, plesa in bobnov. To je Afrika, to ni zahodna Evropa, tako da se moramo malce prilagoditi.

MMC-jevi bralci tako za kot proti
"Kaj to brenči na stadionu non-stop??" "Ma ja, ko da je nekje za štadionom dirka tristotih skuterjev ...," sta le dva izmed komentarjev naših bralcev, ki jih zvok vuvuzel zelo moti. Po drugi strani pa so nekateri mnenja, da je bolje, da se navijači zabavajo ob zvokih trobent, kot pa da se gledanje nogometne tekme razvije v pretep: "Pa dej nehite težit, kaj vas moti to trobljenje, naslednjič pa težite, ko bojo rakete letele pa se varnostniki pa navijači mlatili. To vas pa nič ne moti," je mnenja uporabnik Cyril.

A. B.