Do razlitja je prišlo, potem ko je tanker zadel v čer. Foto: EPA
Do razlitja je prišlo, potem ko je tanker zadel v čer. Foto: EPA
Predvsem okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da je imelo razlitje hujše posledice, kot se je sprva predvidevalo. Foto: EPA

Nekatera območja, ki jih je prizadelo razlitje nafte s tankerja Exxon Valdez, so še vedno tako toksična, kot so bila le nekaj tednov po razlitju, poroča svet, ki si prizadeva za odpravo nastale škode. "Nafta izginja s hitrostjo od 0 do 4 odstotke letno," je v svojem poročilu ob 20-letnici razlitja zapisal omenjeni organ. S tako intenzivnostjo bo trajalo še več desetletij preden bo izginila vsa nafta.

Pred natanko 20 leti je namreč tanker na obali Aljaske v zalivu Prince William Sound trčil v čer, pri čemer se je v aljaške vode izlila vsa nafta, ki je bila na tankerju. Kontaminiranih je bilo skoraj 2.000 kilometrov obale, poginilo pa je na stotisoče morskih ptic in morskih živali.

Zaradi nesreče je bil obsojen kapitan tankerja Joseph Hazelwood, ki je moral plačati 50.000 dolarjev globe in opraviti 1.000 ur družbenokoristnih del. Tudi Exxon je plačal 900 milijonov dolarjev odškodnine. V tednih in mesecih, ki so sledili razlitju, je na tisoče ljudi skušalo očistiti kontaminirana območja, a je po predvidevanjih še dve desetletji za tem na območju še vedno okoli 75.000 litrov nafte.

Razlito nafto so zaznali tudi na več kot 700 kilometrov oddaljenih območjih. Tega v času razlitja niso predvidevali, prav tako niso predvidevali, da bo nafta 20 let po tragediji še vedno ogrožala naravo, zato pristojni svet ugotavlja, da je treba v prihodnje ob morebitnih podobnih nesrečah v oceno škode vračunati tudi to. Že pred desetimi leti so obale na na površini delovale čiste, malo pod površjem pa so na več mestih našli sledi nafte. Nekaj živalskih vrst si po razlitju še vedno ni opomoglo.

Spodaj si lahko ogledate nekaj slik iz zaliva Prince William Sound, ki jih je lani poleti naredila naša sodelavka Kaja Sajovic.

M. R.