Predstavnik plemena Kayapo, ki ga bo gradnja hidroelektrarne najverjetneje najbolj prizadela. Foto: EPA
Predstavnik plemena Kayapo, ki ga bo gradnja hidroelektrarne najverjetneje najbolj prizadela. Foto: EPA
Pretresljiva slika, ki je zaokrožila svet. Foto: Facebook
Pripadniki plemena s fotografijo predsednice Dilme Roussef, ki je povlekla nepriljubljeno potezo. Foto: EPA
V bran Kayaposom se je postavil tudi ameriški režiser James Cameron, ki je podobno temo raziskoval v svoji uspešnici Avatar. Foto: EPA

Tako se začenja poziv na Facebooku, ki je v zadnjih dneh zaokrožil svet.
Tamkajšnja plemena menijo, da bo gradnja orjaške hidroelektrarne Belo Monte na reki Xingu na severu Brazilije povzročila dvig vodne gladine, reka pa bo na koncu pregnala 40.000 ljudi s svojih domov sredi neokrnjene amazonske džungle.
"Hočemo se prepričati, da Belo Monte ne bo uniči lekosistemov in biodiverzitete, za katero skrbimo že tisočletja," je povedal Megaron Txucarramae, poglavar Indijancev Kayapo. "Nasprotujemo jezom na Xinguju in borili se bomo za zaščito reke."

Vlada miri
Brazilska vlada je sicer polna pomirjujočih obljub. Minister za okolje Carlos Minc tako pravi, da bo gradbeno podjetje na čelu za projekt porabilo okoli 800 milijonov dolarjev, da bi popravilo kakršno koli okoljsko škodo, ki bi jo zakrivil projekt.
"Nobene okoljske katastrofe ne bo," je zatrdil Minc na brazilski televiziji. A njegove obljube so v popolnem nasprotju z navedbami tamkajšnjih plemen, ki ne verjamejo, da megalomanski projekt ne bo posegel v njihova življenja ali da se gladina vode ne bo zvišala.
Minc pravi še, da jez ne bo nobenega Indijanca pregnal z njegove tradicionalne zemlje: "Niti en sam Indijanec ne bo premeščen. Posredno bo gradnja nanje vplivala, ne bo jim pa treba zapustiti svoje rodne zemlje."
"Na boljšem bodo"
Toda Roberto Messias, vodja brazilske okoljevarstvene agencije Ibame, opozarja na manj rožnato sliko. Messias priznava, da bo gradnja najverjetneje imela posledice za približno 12.000 tamkajšnjih prebivalcev.
Njegov izgovor je, da jih mnogo zdaj živi v lesenih kolibah ob reki in da bodo zaradi gradnje jezu najverjetneje še na boljšem. Tovrstne izjave so precej podcenjujoče za avtohtono prebivalstvo, ki je tako dolgo preživelo brez pomoči ljudi, kot je Messias, ali vlade nasploh.

"To je smrtna obsodba za vse prebivalce blizu reke, ker bo jez poplavil 400.000 hektarjev gozda. Več kot 40.000 Indijancev bo moralo poiskati drug dom. Uničenje naravnega prebivališča, krčenje gozdov ter izginotje mnogih živalskih in rastlinskih vrst je dejstvo. Več spoštovanja imam za bojevnika, ki brani življenje - za nas, za naše otroke in vnuke in prihodnje generacije -, kot pa za lažno civilizacijo in njihove interese!" še piše v javnem pozivu na Facebooku.

Jez namesto jedrskih elektrarn
Jez naj bi bil "alternativa" prvotni želji družbe - jedrskim elektrarnam. Načrte za njihovo gradnjo so opustili po lanski jedrski katastrofi v Fukušimi na Japonskem.
In še:"Sporočilo na Facebooku je klic na pomoč in obsodba izvajalcev grdega korporativnega posla, ki posiljuje in pleni Zemljo, ne glede na včasih obupne okoliščine."

Leta 2003 so Kayaposi šteli 7.096 pripadnikov, leta 2010 se je število povečalo na 8.638. So avtohtoni prebivalci Brazilije, govorijo pa poseben jezik kayapo.

7. februarja letos so povedali, da je družba Metso dobila 30 milijonov dolarjev vredno pogodbo za dobavo opreme za gradnjo hidroelektrarne Belo Monte, opremo pa naj bi na gradbišče pripeljali v začetku leta 2013. V reviji Forbes so se nedavno razpisali, zakaj je projekt Belo Monte "najbolj osovražen vladni projekt na svetu".
V spodnji galeriji si lahko ogledate še nekaj posnetkov s protestov proti gradnji hidroelektrarne.