Čebelarji so v zadnjih dneh upravičeno zaskrbljeni. Foto: MMC RTV SLO
Čebelarji so v zadnjih dneh upravičeno zaskrbljeni. Foto: MMC RTV SLO
Bakterija ogroža čebele

Od petka posebni ukrepi veljajo v okolici Velenja, kjer so odkrili en okužen čebelnjak, še nekaj jih je na širšem celjskem območju. Tako so tudi v okolici Vojnika naslednji posebni ukrepi: zapora vseh okuženih čebelnjakov, prepoved premika čebeljih družin, čebel in matic, pa tudi čebelarskega pribora in orodja, v polmeru treh kilometrov, kjer stoji okuženi čebelnjak.

Gre za pomembno opozorilo, saj je bolezen kužna in zelo trdovratna. Zanjo je predpisano obvezno prijavljanje veterinarski stroki. "Vsi čebelarji so pod nadzorom, vse čebele je treba pregledati," pravi čebelar Franc Šolar iz Laškega.

Direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič pojasnjuje: "Če je okužba hujša glede na intenzivnost okužbe, gre za pretesanje panjev, če je okužba hujša, tudi sežigajo panje, pribor, uničujejo."

Takole opisuje hudo gnilobo čebelje zalege čebelar Šolar iz Laškega: "To je odmiranje čebelje zalege v satju. Nove čebele se ne izvaljujejo, ker odmirajo v celicah, in seveda družine počasi hirajo in propadajo."

"Najbolj pomembno je, da bolezen ni nevarna za ljudi"
Čebelarji so iz leta v leto bolj ozaveščeni. Kdo pa plača stroške, ki jih bolezen povzroči? Čadonič Špeličeva poudarja: "Vse stroške krije proračun Republike Slovenije, če čebelar pravočasno obvesti uradnega veterinarja". Čebelarji, ki bolezni čebel skrivajo, pa morajo stroške pokriti sami. "Najbolj pomembno pa je, da bolezen ni nevarna za ljudi, med in medene izdelke," je še dodala.

Šolar je še pojasnil, da čebele v soboto zaradi dežja niso zapuščale panjev, kar je dobro, saj se bolezen ne širi, po drugi strani pa je to za čebelarje in čebele same slabo. Zagotovo pa so zaskrbljeni tudi lastniki vseh 24 čebelnjakov po Sloveniji, kjer razsaja huda gniloba.

Bakterija ogroža čebele