Sneg je v Veliki Britaniji povzročil številne preglavice voznikom. Foto: EPA
Sneg je v Veliki Britaniji povzročil številne preglavice voznikom. Foto: EPA
Nizozemska
Ponekod sneg ni povzročil težav, ampak je ustvaril romantično vzdušje. Foto: EPA
Nemčija
Tudi Nemčijo je pobelil sneg. Foto: EPA

Britanci se še naprej spopadajo s prometnim kaosom na cestah, železnicah in letališčih. Podobne razmere vladajo tudi na severu Italije, od Padske nižine pa do Dolomitov. V Avstriji medtem obilico snega napovedujejo za prihodnje dni.

Na območju severno od reke Pad pa do Dolomitov v teh dneh vlada hud mraz, s temperaturami do 17 stopinj pod ničlo. Na avtocesti A 26 severno od Genove sta v ponedeljek življenje izgubila dva človeka, njuno vozilo je po ledenem dežju nenadoma zapeljalo z vozišča, zaradi česar so morali avtocesto za več ur zapreti.

Tudi v Benetkah so novo leto začeli s snegom, ledom in naraslimi vodami. O snegu pa poročajo celo z juga in osrednjega dela Italije, med drugim iz okolice Vezuva pri Neaplju in prestolnice Rim. Da bi brezdomce zaščitili pred mrazom, so se v Rimu odločili, da bodo postaje podzemne železnice teden dlje kot po navadi odprte tudi ponoči.

Iz delov Velike Britanije, predvsem s severozahoda Anglije in iz Škotske, zaradi obilnega sneženja in nizkih temperatur poročajo o pravem prometnem kaosu na cestah in železnicah, pa tudi na letališčih. Mraz in sneg naj bi se pomikala tudi proti jugu Otoka. Vremenoslovci opozarjajo, da se bo sneženje na Otoku nadaljevalo tudi v noči na sredo, ko naj bi po napovedih zapadlo od 15 do 30 centimetrov novega snega. Še posebej veliko snega je pričakovati v Londonu in njegovi okolici.

Tudi v hudih zim bolj vajeni Avstriji danes sneži, a meteorologe predvsem skrbi, kaj bo v prihodnjih dneh, saj od petka namreč pričakujejo močne padavine z velikimi količinami snega in tudi z občasnim dežjem. Ker naj bi se temperature v nižjih predelih gibale tik nad ničlo, svarijo pred plundro in poledico. V pričakovanju slabega vremena meteorologi opozarjajo tudi na povečano nevarnost plazov.

O močnem sneženju danes poročajo tudi iz bolgarske prestolnice Sofija, kjer so morali zaradi snega začasno celo zapreti tamkajšnje letališče, na cestah pa so nastali večkilometrski zastoji.

Švedski vremenoslovci pa svarijo pred nizkimi temperaturami; v pokrajini Dalama na zahodu države naj bi se živo srebro tako nocoj spustilo celo do minus 44 stopinj pod ničlo. Lastnikom psov zato med drugim svetujejo, naj svojim domačim ljubljenčkom za sprehod še posebej zaščitijo ušesa in tačke, da ne bi dobili ozeblin.

V Albaniji medtem povzroča težave obilno deževje, zato so oblasti v več regijah po državi že razglasile stanje naravne katastrofe. Zaradi poplav, ki so posledica močnih padavin, je moralo zapustiti domove že več sto ljudi. Po podatkih civilne zaščite je voda poplavila najmanj 570 hiš, okoli 200 pa jih je zaradi narastlih rek odrezanih od sveta.