Toliko snega, kot ga je letos, v Pekingu ne pomnijo že 60 let. Foto: EPA
Toliko snega, kot ga je letos, v Pekingu ne pomnijo že 60 let. Foto: EPA
Albanija
Na severu Albanije je voda poplavila okoli 100 stavb. Foto: Reuters

Zaradi najmočnejšega sneženja v zadnjih 60 letih so oblasti v Pekingu zaprle številne šole in vpoklicale na tisoče ljudi, ki pomagajo pri odpravljanju nevšečnosti. V Pekingu in v bližnjem Tianjinu je v soboto in nedeljo zapadlo do 30 centimetrov snega, kar je po ugotovitvah meteorološke službe največ na teh območjih v zadnjih 60 letih. Vremenoslovci novega sneženja za kitajsko prestolnico ne napovedujejo, je pa mogoče snežne nevihte pričakovati na severovzhodu Kitajske in v vzhodni kitajski provinci Šandong.

Več kot dva milijona učencev ostalo doma
V Pekingu naj bi se temperature spustile na minus 16, v provinci Heilongdžang pa so izmerili minus 36 stopinj Celzija. Poleg tega utegne sibirsko mrzla fronta v provinco Hebei in avtonomno pokrajino Notranja Mongolija v torek in sredo prinesti še nižje temperature, in sicer med minus 20 in minus 30 stopinj Celzija. V Pekingu je ostalo zaprtih več kot 3.500 šol, več kot 2,2 milijona učencev pa je dobilo dodaten dan novoletnih počitnic. Vreme povzroča težave tudi v prometu, na letališču v Pekingu so morali v nedeljo odpovedati skoraj 1.200 letov, preostala letala pa so imela zamude.

Nevšečnosti tudi v Južni Koreji in v Indiji
Z močnim sneženjem se bojujejo tudi v južnokorejski prestolnici Seul, kjer je prebivalce presenetila 26-centimetrska snežna odeja. Promet je ohromel, morali pa so tudi odpovedati številne polete letal. O težavah zaradi hladnih temperatur poročajo tudi iz Indije. Zaradi mrzlega vala, ki je zajel severne in vzhodne dele države, kjer so se temperature ponekod spustile do ničle, je v zadnjih dneh umrlo skupno najmanj sto ljudi, večinoma brezdomcev in starejših. Vremenoslovci podobno vreme napovedujejo tudi za prihodnje dni.

Na Poljskem že 122 žrtev mraza
V ledenem primežu sta se znašli tudi Belgija in Velika Britanija, kjer je bila v najvišje ležečem pubu v Angliji ujeta skupina 30 Britancev. Na nadmorski višini 520 metrov jih je presenetil snežni metež. Zaradi mraza je ob prazničnem koncu tedna na Poljskem umrlo 13 ljudi. Temperatura na severovzhodu Poljske, kjer je bilo od začetka novembra že 122 smrti zaradi nizkih temperatur, je padla na minus 25 stopinj Celzija. Največ žrtev mraza je med brezdomci.

Albanijo prizadele poplave
Albanijo je prizadelo močno deževje. Oblasti v Tirani so zaradi naraslih voda, ki so marsikje poplavljale, ukazale evakuacijo prebivalstva na severu države. Vremenska napoved za naslednje dni napoveduje še več deževja.