Zaledenela je tudi Krka. Fotografije je poslal RTV-jev dopisnik Goran Rovan. Foto: Goran Rovan
Zaledenela je tudi Krka. Fotografije je poslal RTV-jev dopisnik Goran Rovan. Foto: Goran Rovan
Drsanje
Marsikatero jezero v Evropi se je te dni spremenilo v naravno drsališče - hokej so si privoščili tudi v Prekmurju. Foto: MMC RTV SLO
Mraz ponuja tudi priložnost za zabavo

Ker je bila noč jasna, je bilo jutro predvsem v krajih, ki so pokrita s snežno odejo, najbolj mrzlo v letošnji zimi. V prihajajočih dneh sicer ponovitve pretekle noči ni pričakovati, saj bodo nebo pokrivali oblaki, na jugu in jugovzhodu države pa bo občasno tudi snežilo. Mraz vseeno vsaj še en teden ne bo popustil, je za MMC pojasnil Brane Gregorčič z Agencije za okolje, in dodal, da lahko v začetku prihodnjega tedna pričakujejo še en val nizkih temperatur, predvsem zato, ker se bo predvidoma spet zjasnilo.

Ste v svoj fotografski objektiv ujeli reko, vkovano v led, ali jezero, po katerem lahko hodite? Delite fotografije in videoposnetke z nami, na Mojem spletu ali pa nam jih pošljite na mmc-uredniki@rtvslo.si. Z veseljem jih bomo objavili.

Zaradi burje že četrti rdeči alarm v 14 dneh
Vremenoslovci ob tem sicer znova opozarjajo pred močno burjo - v petek zvečer, v noči na soboto in v soboto dopoldne bo veter v sunkih lahko dosegel od 100 do 140 kilometrov na uro, na najbolj izpostavljenih mestih tudi do 170 km/h. Gregorčič pojasnjuje, da so na Arsu tako izdali že četrti rdeči alarm za Primorsko v zadnjih 14 dneh, kar je precej več od povprečja: "Načeloma na leto izdamo enega." Rdeči alarm bo sicer veljal od petka zvečer do sobote dopoldne.

Najnižje jutranje temperature bodo v petek od -14 do -8, na Primorskem okoli -3, najvišje dnevne od -9 do -5, na Primorskem do okoli nič stopinj.

V soboto bo oblačno, do popoldneva bo veter oslabel. Občasno bo rahlo snežilo. V nedeljo bo na Primorskem delno jasno, pihala pa bo zmerna burja. Drugod bo oblačno, občasno bo še rahlo snežilo.

Burja bo začela slabeti v soboto popoldne, zmerna burja bo pihala tudi še v nedeljo in ponedeljek. Nadaljevalo se bo zelo mrzlo vreme.

V videoprispevku na desni si lahko pogledate, kako se Prekmurci "razgibavajo" na poledenelem jezeru.

Zmrzujejo reke, jezera
Zaradi temperatur, ki po večjem delu države že kar nekaj dni vztrajajo (globoko) pod ničlo, so zamrznili manjše (pa tudi nekatere večje) reke in jezera. Čeprav vremenoslovci opominjajo, da skorja ledu ob bregovih rek ni tako nenavadna, zdaj Gregorčič priznava, da tako debela plast ledu vseeno ni običajna: "Zdaj kaže, da so razmere podobne tistim iz leta 1985, ko sta bila dva taka izjemno mrzla vala."

Pri rekreaciji na ledu ne pozabite na previdnost!
Na upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da je treba pri rekreaciji na zeledenelih vodnih površinah paziti tudi na varnost - najpomembneje je, da ljudje na led ne hodijo sami, preden se podajo nanj, pa naj najprej preverijo debelino in barvo ledu, pregledajo naj razpoke in bodo pozorni na morebitno pokanje, svetujejo.

Najvarnejši je led, ki je na pogled črne barve
Največjo nosilnost ima homogeni led, ki je na pogled črne barve, pojasnjujejo. Ob tem dodajajo še, da prelomi in suhe razpoke na ledu niso nevarni, zelo pa morajo biti ljudje pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost - ob upoštevanju fizikalnih zakonov in izkušenj na splošno velja, da je gibanje po homogenem ledu nevarno, če njegova debelina ne preseže treh centimetrov.

Debelino ledu je najlažje oceniti, če po ledu močno udarite z nogami, koničasto palico ali kladivom. Če se led pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen, še pravijo na upravi za zaščito in reševanje.

Spodaj si lahko ogledate nekaj zimskih utrinkov, ki so jih na Moj splet naložili naši uporabniki. Avtor fotografij zaledenele Krke: Goran Rovan


Mraz ponuja tudi priložnost za zabavo