Burja, padavine in poledica so znova zaprle novo hitro cesto, ki vodi z Razdrtega v Vipavsko dolino. Foto: promet.si
Burja, padavine in poledica so znova zaprle novo hitro cesto, ki vodi z Razdrtega v Vipavsko dolino. Foto: promet.si
Sneženje
Najmanj padavin bo zapadlo na Primorskem, v Prekmurju in v delu Štajerske. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Zimska idila, prometna nočna mora
Zima se ne poslavlja

Na cesti Ajdovščina-Podnanos-Vipava se je zaradi poledice in burje zgodilo več nesreč.
Voznikom, ki so namenjeni iz Ljubljane proti Novi Gorici in obratno, pristojne službe priporočajo, da uporabijo obvoz po cestah čez Kras. Obenem sporočajo, da je zaradi burje na glavni cesti Ajdovščina-Podnanos-Razdrto prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike ter vozila s ponjavami, hitra cesta med Nanosom in Ajdovščino pa je zaprta za ves promet. Na cestah Podnanos-Razdrto, Idrija-Godovič in Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti Poljčane-Podplat je pri Pečici prepovedan promet tovornih vozil zaradi snega na cestišču.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta zaradi snega na cestišču in možnosti proženja snežnih plazov, na avstrijski strani prelaza Ljubelj pa so obvezne verige. Na cestah so plužne in posipne skupine, kar zmanjšuje potovalne hitrosti. Voznikom se priporoča prilagoditev vožnje voznim razmeram, upoštevanje varnostne razdalje in načrtovanje daljšega časa potovanja.


Kot je za MMC povedal dežurni vremenoslovec z Agencije Republike Slovenije za okolje Andrej Velkavrh, bo do četrtka zjutraj zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, na jugu države lahko tudi več. "Mraza ne bo," je za prihodnje dni napovedal dežurni prognostik in dodal, da bodo temperature precej izenačene. Nočne se bodo tako gibale od -5 do -1, dnevne pa od -3 do 0 stopinj Celzija. Ob morju in v Vipavski dolini bo od 3 do 6 stopinj, je še dodal Velkavrh.

Agencija za okolje opozarja:
"V sredo popoldne bo na Primorskem pihala močna burja, ki bo predvsem v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost 100 km/h. Burja bo prenašala nov sneg in gradila snežne zamete. Slabela bo v četrtek čez dan. Tudi v vzhodni Sloveniji bo v sredo popoldne ter v noči na četrtek okrepljen severovzhodnik prenašal sneg v zamete. Do četrtka dopoldne bo v notranjosti Slovenije zapadlo od 20 do okoli 30 cm snega, v sredo zvečer in ponoči bo lahko snežilo tudi ob morju."


Deževne počitnice za ljubljanske in mariborske šolarje?

"V četrtek čez dan bo še rahlo snežilo, a količina padavin bo bistveno manjša," pravi Velkavrh. Sneženje bo po njegovih besedah ponehalo v petek in na Primorskem se bo delno zjasnilo, v soboto čez dan pa se bo zjasnilo tudi drugod po Sloveniji.


Debelina snežne odeje

Vojsko 89 cmLjubljana 21 cm
Lisca 48 cmSl. Gradec18 cm
Kočevje35 cmCelje17 cm
Črnomelj32 cmLet. MB 17 cm
Rateče 31 cmPostojna15 cm
Novo mesto26 cm M. Sobota9 cm

Sobota, nedelja in ponedeljek bodo tako deloma sončni. Velkavrh napoveduje, da se bo potem pooblačilo in v drugi polovici prihodnjega tedna bo verjetno tudi topleje, mogoče bodo padavine v obliki dežja.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kako se s snežnimi preglavicami (ne) ukvarjajo drugod po svetu.

Zimska idila, prometna nočna mora
Zima se ne poslavlja