Zaradi okvar in zdrsov tovornih vozil je ponekod oviran promet in nastajajo zastoji. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi okvar in zdrsov tovornih vozil je ponekod oviran promet in nastajajo zastoji. Foto: MMC RTV SLO
Letališče Jožeta Pučnika
Sneg je preglavice povzročil tudi brniškemu letališču. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta milan t
Promet na zasneženih cestah
Sneg bo ponehal proti večeru, jutri bo sončno in mrzlo.

Danes ob 12. uri so znova odprli predor Šentvid v obe smeri s priključnima cevema na Celovško avtocesto.

Dars
Sneg po Sloveniji

Zaradi sneženja, ki je v soboto zajelo vso Slovenijo, je na cestah potekala prava drama. Med 7. in 19. uro se je tako v državi zgodilo 96 prometnih nesreč.

V trkih se je 11 ljudi lažje poškodovalo, eden pa huje, je pojasnila Nuška Tavčar z generalne policijske uprave.

Zapadlo med 10 in 20 centimetrov snega
Sneženje zdaj ponehuje, ponekod pa sploh ne sneži več. Zapadlo je med 10 in 20 centimetrov snega - največ v Beli krajini in na Kočevskem. V Črnomlju je bila, denimo, snežna odeja ob 19. uri po podatkih Agencije RS za okolje debela 33 centimetrov, v Kočevju pa 32. Temperature so bile ves dan po vsej državi pod ničlo.

O sneženju so tokrat poročali celo z Obale. Od Kopra do Portoroža je padlo okoli pet centimetrov snega. V Piranu je morje poplavilo obalo, tako da so morali s piranske punte odstraniti nekaj avtomobilov, ki jih je zalilo morje.

Težave povzročala tudi burja
Sneg je povzročil pravo zmedo na primorski avtocesti, poleg snežink pa je težave povzročala tudi močna burja (na Vipavskem so sunki burje presegali hitrost 150 kilometrov na uro). Promet je bil oviran tudi drugod. Na dolenjski avtocesti pri Pluski so tako poročali o pet kilometrov dolgi koloni. Zastoji so se dogajali tudi drugod, s cest pa je zdrsnilo več tovornjakov.


Na hitri cesti Razdrto-Vrtojba prepovedan promet za vsa vozila
Zaradi burje je na hitri cesti Razdrto-Vrtojba prepovedan promet za vsa vozila. Na glavnih in regionalnih cestah pa velja prepoved za avtobuse, vozila s ponjavami, hladilnike in kampprikolice. Primorska avtocesta med Fernetiči in Gabrkom je zaprta za promet.

Težave s tovornimi vozili - zdrsi in okvare
Zaradi močnega sneženja in vetra so na cestah plužne skupine in številna ustavljena tovorna vozila, zato je promet na cestah upočasnjen. Tovorna vozila izločajo na primorski avtocesti, na ljubljanski južni obvoznici in na dolenjski avtocesti.

Do težav pa ne prihaja le v prometu. Na brniškem letališču namreč zaradi vremena v povprečju prihaja do enournih zamud poletov.


Prosimo vas, da na Moj splet pošljete fotografije in videe o razmerah v vašem kraju.

V Opatiji se smučajo
Sneženje je zajelo tudi vse sosednje pokrajine, celo Istro in Kvarnerske otoke. Tako je, na primer, v Pulju zapadlo več kot 30 centimetrov snega, v Opatiji pa se nekateri celo smučajo. O sneženju poročajo tudi iz drugih delov Evrope, med drugim Velike Britanije in Francije. Močno sneženje je zajelo tudi vzhodno obalo ZDA. Po napovedih bo ta konec tedna v Washingtonu in njegovi okolici zapadlo od 40 do 60 centimetrov snega.

Mrzla in sončna nedelja
Kako v Sloveniji kaže za prihodnje dni? Ponoči se bo postopno zjasnilo, najpozneje na jugovzhodu države. Burja na Primorskem bo oslabela. Jutri bo sončno in mrzlo. Na Rogli in Pokljuki bo v nedeljo prava zimska pravljica z obilico snega in nizkimi temperaturami. Na Pokljuki se utegne spustiti do -20 stopinj, na Rogli pa do -15.

Božični prazniki bodo deževni
V ponedeljek in torek napovedujejo vremenoslovci vdor toplejšega zraka. V ponedeljek bo na vzhodu še jasno, na Primorskem pa bo sprva še snežilo, pozneje pa že deževalo, zato bo nevarnost poledice in žleda. Od torka do božiča bo po napovedih topleje in deževno.

V spodnji fotogaleriji vabljeni k ogledu fotografij, ki so nam jih poslali naši uporabniki.
Avtor fotografij od 3 do 6 je Vid Maglica.

Danes ob 12. uri so znova odprli predor Šentvid v obe smeri s priključnima cevema na Celovško avtocesto.

Dars
Sneg po Sloveniji