Sneg je največ težav povzročil v prometu. Foto: EPA
Sneg je največ težav povzročil v prometu. Foto: EPA
Benetke
Pod vodo je okoli 15 odstotkov Benetk. Foto: EPA

Novozapadli sneg je na severu Francije in v Veliki Britaniji povzročil pravi prometni kaos. Že v petek je bil promet oviran na londonskih letališčih, v severovzhodni in jugovzhodni Angliji pa so zaradi težav s snegom in zelo nizkimi temperaturami zaprli šole in druge javne ustanove. Na mnogih območjih je bil prekinjen električni tok, odpovedani so številni poleti. Temperature so padle tudi drugod v Evropi, v Italiji, Nemčiji in na Poljskem.

Dele Benetk je zalilo morje, ki se je dvignilo kar za 114 centimetrov nad normalni nivo. Mesto je presenetil tudi sneg. Kot običajno pri poplavah v Benetkah so oblasti postavile odre oziroma deske, da se lahko prebivalci in turisti še vedno gibljejo po mestu. Zaradi slabega vremena je bilo več kot pet ur zaprto beneško letališče.

Sneži tudi v večjem delu Hrvaške. Na Plitvicah so ob sedmih zjutraj namerili kar 58 centimetrov debelo snežno odejo, v Gospiću pa 41 centimetrov, je poročal Radio Slovenija. Največ, 60 centimetrov, snega je zapadlo v Zavižanu. V nekaterih delih Hrvaške so zjutraj namerili minus 20 stopinj Celzija, ob hrvaški obali pa sunki burje dosegajo tudi več kot 150 kilometrov na uro. Veter je ruval drevesa, ki so podirala električne daljnovode. Brez elektrike je ostalo nekaj deset gospodinjstev v Gospiću, Drnišu in v Premanturi.

Vremenoslovci za konec tedna v Washingtonu in njegovi okolici na vzhodni obali ZDA napovedujejo, da bo zapadlo od 40 do 60 centimetrov snega. Zaradi obilnega sneženja, mraza in vetra so oblasti razglasile izredne razmere.