V Sydneyju se je pobuda Ura za Zemljo začela. Prvo leto je sodelovalo dva milijona ljudi, letos pričakujejo milijardo. Foto: EPA
V Sydneyju se je pobuda Ura za Zemljo začela. Prvo leto je sodelovalo dva milijona ljudi, letos pričakujejo milijardo. Foto: EPA
Ura brez elektrike za Zemljo

V kampanji, ki so jo okoljevarstveniki v Sydneyju začeli pred dvema letoma, z njo pa želijo ljudi ozaveščati pri zmanjšanju uporabe energije, je tokrat sodelovalo rekordno število mest in držav.

Podprlo jo je namreč več kot 3.400 mest v 88 državah, vsa pa so že ali še bodo ob 20.30 po krajevnem času ugasnila luči. V največjem protestu proti podnebnim spremembam do zdaj naj bi tako sodelovala milijarda posameznikov, akcijo pa je podprl tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. V kampanji sodeluje tudi Slovenija.

Cilj "zatemnitve" je ustvariti velik pritisk javnosti na srečanje v Köbenhavnu konec leta, na katerem bodo "bistre glave" razpravljale o novem podnebnem sporazumu.

V Sydneyju je vsak trajekt točno ob 20.30 v opomnitev Ure za Zemljo potrobil, v središču Melbourna pa je potekal koncert na električno energijo, ki so jo proizvedli izključno ljudje s svojo telesno dejavnostjo.

V Atenah je ob izklopu luči potekal koncert tolkal, Lizbončani pa so si ob prehodu v temo privoščili skupno večerjo ob svečah.

Od dveh milijonov do milijarde
Ura za Zemljo je svetovna pobuda, ki posameznike, podjetja ter mestne in državne oblasti poziva k izklopu luči v znak njihove pripravljenosti za ukrepanje proti podnebnim spremembam. Pobudo je sprožila naravovarstvena organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) leta 2007 v Sydneyju, ko je luči ugasnilo dva milijona ljudi. Lani se je akciji pridružilo že več kot 50 milijonov ljudi.

A. P.

Ura brez elektrike za Zemljo