V Washingtonu ne pomnijo, kdaj je nazadnje zapadlo toliko snega. Snežna odeja je debela že 140 centimetrov. Foto: EPA
V Washingtonu ne pomnijo, kdaj je nazadnje zapadlo toliko snega. Snežna odeja je debela že 140 centimetrov. Foto: EPA
New York
Tudi v New Yorku se borijo s snegom in vetrom. Foto: EPA

Prvo neurje je konec prejšnjega tedna zajelo območje od New Jerseyja na severu do Virginije na jugu, v Washingtonu pa se še niso uspeli izkopati iz snega, ko je že prišla nova pošiljka snega. V ameriški prestolnici je zapadlo že 140 centimetrov snega, kar je absolutni rekord, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo nov snežni vihar Washington zajel v ponedeljek.

Letališče Ronalda Reagana v Washingtonu je bilo zaprto, letalski promet pa popolnoma prekinjen, saj so odpovedali več tisoč poletov, ohromljen pa je tudi železniški, avtobusni in potniški promet. Že tri dni so zaprti vsi zvezni uradi, sodišča, kongres in Bela hiša, pa tudi številne šole v ameriški prestolnici. V Washingtonu niso vajeni tolikšne količine snega, oblasti pa so prepovedale delovanje snežnih plugov, saj so neizkušeni vozniki naredili več škode kot koristi.

Brez elektrike več kot 30.000 ljudi
Tudi zvezna država Maryland je doživela nov snežni rekord, saj je v dveh neurjih zapadlo več kot meter in pol snega, kar je prav tako novi rekord. Na zahodu Pensilvanije je brez elektrike ostalo približno 30.000 ljudi, nekateri so brez elektrike že od neurja, ki je zvezno državo prizadelo prejšnji teden. Ker sta se v Pensilvaniji zgodili dve večji prometni nesreči, kjer je bilo udeleženih 25 avtomobilov, en človek je umrl, 18 pa je bilo ranjenih, je dal guverner Pensilvanije Ed Rendell zapreti nekaj avtocest.

V New Yorku zaprli Združene narode
Skoraj meter snega je zapadel tudi v delih zvezne države Virginije, kjer pihal tudi veter s hitrostjo 80 kilometrov na uro. Sneg in veter sta zajela tudi New York, kjer so bila zaprta letališča in šole, po napovedih župana Michaela Bloomberga pa naj bi jih danes znova odprli. Zaradi neurja so vrata zaprli tudi Združeni narodi in mestna sodišča pa tudi podjetje za hitro dostavo pošiljk FedEx. Snežiti je začelo zjutraj, potem se je nevihta malce unesla, proti večeru pa se je znova okrepila. Največ dela z vremenom so imeli novinarji, ki so ves dan poročale o tem, kako zunaj sneži.