V ponedeljek se je pri spustu z Grintovca zgodila smrtna nesreča. Foto: www.hribi.net
V ponedeljek se je pri spustu z Grintovca zgodila smrtna nesreča. Foto: www.hribi.net
Planinci
Največ nesreč se zgodi zaradi zdrsov. Foto: MMC RTV SLO
Pazljivo v gorah!

V gorah je te dni sneg zbit in trd, nevarnost plazov je 2. stopnje (torej zmerna), večja pa je grožnja, ki jo predstavljajo zdrsi, kakršen je bil ponedeljkov - tisti, zaradi katerega se je spust Grintavca za planinca končal tragično, je za Radio Slovenija opozoril Marko Škrlj.

Če se zgodi nesreča, ostanite mirni
Planinska zveza Slovenije zato ob tej priložnosti vse, ki se nameravajo te dni odpraviti v gore, opozarja, da na pot odidejo ustrezno opremljeni in usposobljeni. Čeprav je snežna meja razmeroma visoka, pohodnikom svetujejo, naj imajo s seboj sepin in dereze; ko je nevarnost plazov večja, pa še plazovno žolno, sondo in zložljivo lopato.

Če se kljub vsemu zgodi nesreča, je najpomembneje ostati miren, oceniti položaj, zavarovati sebe in ponesrečenca, temu pa nuditi prvo pomoč v skladu s svojim znanjem ter sposobnostjo. Na pomoč velja poklicati tudi reševalce na številko 112. Če je signal šibek, je mogoče poslati kratka SMS-sporočila.

KO KLIČETE NA ŠTEVILKO 112, POVEJTE:
- KDO kliče,
- KAJ se je zgodilo,
- KJE se je zgodilo,
- KDAJ se je zgodilo,
- KOLIKO je ponesrečencev,
- kakšne so POŠKODBE,
- kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave ...),
- kakšno POMOČ potrebujete.
Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje.


Na turo z gorskim ali s planinskim vodnikom
Naj spomnimo še, da se največ nesreč v gorah zgodi zaradi pomanjkljive ali neprimerne opreme (zlasti obutve), ki povzroči zdrs oziroma padec. Drugi pogosti vzroki so še telesna in duševna nepripravljenost, neusposobljenost ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer. Prav zato predsednik komisije za usposabljanje in preventivo Matjaž Šerkezi svetuje, da se planinci na turo, če niso prepričani, da jo bodo zmogli sami, odpravijo z gorskim ali s planinskim vodnikom.

Pazljivo v gorah!