Planinsko polje. Foto: BoBo
Planinsko polje. Foto: BoBo

Kot so na ministrstvih za kmetijstvo in za naravne vire zapisali v skupni izjavi, bo skladno z dogovorom država Evropski komisiji za območja Planinskega polja, Ljubljanskega barja in Goričkega predlagala dva prostovoljna ukrepa, enega za območji Planinskega polja in Ljubljanskega barja, drugega pa za Goričko, ta bi v strateškem načrtu skupne kmetijske politike nadomestila intervencijo plačilo Natura 2000.

"Evropski komisiji bo podan predlog izvedbe prostovoljnih ukrepov z namenom doseganja naravovarstvenih ciljev in omogočanja normalnega izvajanja kmetijske dejavnosti ter nadaljnjega razvoja kmetij," so navedli.

Na pogovorih so sodelovali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan s sodelavci in predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze podeželske mladine ter Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije. Pogovore bodo nadaljevali prihodnji teden.

Kot je za STA povedal predsednik sindikata kmetov Anton Medved, so se pogajanja intenzivirala in bodo odslej potekala vsak petek do konca julija. Po njegovih besedah so se dogovorili tudi, da bodo posamezna odprta vprašanja zapirali postopoma, "od točke do točke".

Rešitev so prostovoljni ukrepi

Napredek v pogajanjih glede predloga uredbe o Naturi 2000 za obdobje 2023–2028 je bil dosežen že prejšnji teden. Napovedali so, da bodo dokument s predlogom, da bi bili ukrepi Nature 2000 za kmete prostovoljni, Evropski komisiji posredovali do konca junija.

Kmete so v predlogu uredbe razburila določila, ki so predvidevala obvezno izvajanje prilagojene kmetijske prakse na določenih kmetijskih območjih znotraj Nature 2000, s čimer po navedbah kmetov številne dejavnosti ne bi bile več dovoljene oziroma bi bile dovoljene pod strogimi pogoji. Pridobili so pravno mnenje, da bi lahko bila določitev obveznih režimov na podlagi obstoječe zakonodaje ustavno sporna. Pravne službe ministrstev na drugi strani menijo, da določitev ukrepov ne bi kršila ustavno zagotovljenih pravic. Kmetje so tudi zaradi predlaganih zaostritev na območjih Nature 2000 spomladi v Ljubljani in nekaterih drugih krajih protestirali.