Kot orehi debela zrna so padala v Spodnji Savinjski dolini. Foto: Ana Juhart
Kot orehi debela zrna so padala v Spodnji Savinjski dolini. Foto: Ana Juhart


Toča v velikosti jajca se je po podatkih uprave za zaščito in reševanje najprej zdivjala nad občino Mozirje. Okrog 15.30 je napravila precej škode na tamkajšnjih poljščinah in sadnem drevju, poškodovala pa je tudi večje število avtomobilov in strehe najmanj 26 javnih, gospodarskih in stanovanjskih objektov.
Iz občin Ljubno, Braslovče, Šmartno ob Paki in Rečica ob Savinji poročajo o toči, ki je imela debelino oreha, iz občin Vransko in Žalec pa v velikosti češnje. V občini Šoštanj se je sprožil tudi zemeljski plaz, a po oceni gasilcev ne predstavlja nevarnosti, zato ga niso pokrivali. V Parižljah je zvečer strela udarila v streho stanovanjske hiše, vendar ni povzročila požara.

Zaradi ustavljenih avtomobilov zaprli predor
Tudi na območju občine Vransko je včeraj okrog 21.15 začela padati toča, ki je bila ponekod debela tudi kot češnja, znova pa je udarila še malo po 22. uri. Obakrat so se v predoru Ločica ustavljala vozila, zaradi česar je bil predor zaradi varnosti za kratek čas zaprt v obe smeri.
Zaradi močnega nanosa toče na cestišču so delavci Darsa dvakrat plužili avtocesto na relacijah Vransko-Trojane ter Vransko-Šentrupert. Zaradi toče so na pomoč klicali gasilce tudi v občini Kamnik, ki so pozno zvečer s folijo prekrili dve stanovanjski hiši v naselju Mali Hrib ter v vasi Pšajnovica.