Foto: Pixabay/Unsplash
Foto: Pixabay/Unsplash

Opažajo, da ljudje ob visokih cenah energentov v pečeh kurijo vse mogoče, pa tudi, da vgrajujejo zastarele kurilne naprave na trda goriva. Nadzor nad kršilci je neučinkovit, še priznavajo.

V Sloveniji imamo več kot 750.000 kurilnih naprav, koliko jih ustreza strogim evropskih standardom glede učinkovitosti in izpustov trdnih delcev, pa ne vemo, saj jih večina kljub drugačnim predpisom ni pregledanih.

"Več kot 60 odstotkov vseh kurilnih naprav v Sloveniji je nepregledanih in na njih ni redno izvedenih meritev niti niso redno očiščene," pravi Sebastjan Zupanc iz zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS-ju.

Dimnikarji tudi opažajo, da ljudje znova vgrajujejo zastarele kurilne naprave na trda goriva, "ki ne ustrezajo nobenim standardom, se pravi razreda kotla pet, ki so pretihotapljeni iz Hrvaške", pravi postojnski dimnikar Iztok Zemljič.

Kljub porastu neustreznih naprav je prijav razmeroma malo, okoli 50 na leto. Dimnikarji pogosto strankam v strahu, da bodo drugič preprosto poklicali drugega izvajalca, pogledajo skozi prste.

"Pri prijavi smo anonimni. A če je neko dimnikarstvo aktivno na določenem področju, potem je jasno, kdo je koga prijavil," pravi Črtomir Černeka iz Energetskega servisa.

"Na te stvari bi morali gledati drugače, ne čisto tržno, v smislu 'če ne bom dovolj prijazen, bo pa nekdo šel drugam'. Ne more iti drugam," pa pravi Mirana Omerzu z inšpektorata za okolje in energijo.

Ministrstvo pripravlja spremembe zakonodaje

Pa vendar gre, kar je še en dokaz, da prosti trg dimnikarskih storitev, ki smo ga uvedli leta 2017, ne deluje, kot bi moral. Tega se zavedajo tudi na okoljskem ministrstvu, na katerem pripravljajo spremembe zakonodaje. O tem, kakšne bodo, za zdaj ne želijo govoriti. Poznavalci pa so si enotni: najprej bi bilo treba urediti evidenco kurilnih naprav v državni bazi EviDim. Tako bi dobili prave podatke o kurilnih napravah v državi.

"Potem je zelo preprosto ugotoviti, kdo ni opravil letnih meritev in preveril, ali njegova peč deluje skladno ali neskladno," meni Zupanc.

"Ko bomo imeli nekoč dober pregled nad tem, bo tudi nadzor potem lažje ciljno usmerjati v tiste točke, kjer so najbolj problematične," pa pojasni Omerzu.

Vsi dimnikarji bi morali opravljati vse meritve, tudi meritve prašnih delcev. Razmisliti velja tudi o krajevni pristojnosti izvajalcev dimnikarskih storitev, različnih stopnjah licenc in fiksnih cenah storitev ter izboljšanju inšpekcijskega nadzora.

Ljudje vgrajujejo zastarele kurilne naprave na trda goriva