Sneg je med drugim padal tudi v Ratečah, Kranjski Gori, na Jesenicah in v Bohinju Foto: BoBo
Sneg je med drugim padal tudi v Ratečah, Kranjski Gori, na Jesenicah in v Bohinju Foto: BoBo

Novi sneg je zapadel na celotnem območju Julijskih Alp, poleg Slovenije tudi na severu Italije in v osrednji Avstriji, ponekod se je meja sneženja spustila celo do doline. Do jutra je po meritvah agencije za okolje zapadlo 20 centimetrov novega snega na Voglu, 15 pa na Kredarici. Sneg je pobelil tudi Vršič, kjer je cesta že zaprta, je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič.

Preverite informacije o razmerah na cestah in vremensko napoved.

Tovrsten vdor hladnega zraka ni tako neobičajen, saj je v preteklosti na tem območju snežilo tudi junija ali celo julija. Je pa tokratna ohladitev razmeroma izjemna zaradi svoje dolgotrajnosti. "Tovrstne ohladitve običajno trajajo kak dan ali največ dva, tokrat pa bo hladnejši ves konec tedna," napoveduje Gregorčič in dodaja, da bo rahla otoplitev šele v ponedeljek, že od četrtka naprej pa vremenoslovci pričakujejo novo ohladitev, ki pa bo milejša od sedanje.

Konec tedna se bodo padavine sicer umirile, v tem času pa lahko nad 1500 metri nadmorske višine zapade tudi do pol metra novega snega. V nižinah pa bo ob koncu tedna deževalo. Največ padavin je sicer padlo danes, v soboto in nedeljo pa bodo padavine le še občasne, sončnih žarkov pa ne gre pričakovati.

Znova otoplitev vremenoslovci pričakujejo šele na začetku junija. Sicer za zdaj kaže, da bo letošnje poletje hladnejše od lanskega, Gregorčič pa ob tem opozarja, da so take dolgoročne napovedi manj zanesljive.