Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) je strateški dokument, ki načrtuje zeleni prehod do leta 2030, a s pogledom do leta 2040, in določa cilje glede razogljičenja. Predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, načrtuje uvajanje obnovljivih virov energije in večjo energetsko učinkovitost.

Gibanje mladi za podnebno pravičnost so z akcijo ležečih trupel želeli demonstrirati našo prihodnost. Nesprejemljivost načrta vidijo v petih ključnih točkah. Kot je izjavil Izidor Ostan Ožbolt, član Mladih za podnebno pravičnost, je “trenutna različica načrta nesprejemljiva. Na to smo danes opozorili z aktivistično akcijo v prostorih ministrstva. Dokument je škodljiv, saj nas pelje v podnebni zlom in zlom žive narave, že tako revne dela še revnejše, utrjuje moč obstoječega sistema in pri sprejemanju ne upošteva glasov civilne družbe. Da preprečimo še močnejše poplave in požare po Sloveniji, mora načrt na novo temeljiti na štirih ključnih stebrih: podnebna ambicioznost, narava kot naša zaveznica v boju proti podnebni krizi, socialna pravičnost in sistemske spremembe.”

Zlasti jih skrbi upravljanje narave, saj bi po njihovem mnenju morala Slovenija za preprečitev podnebne katastrofe izpuste toplogrednih plinov v tem desetletju znižati za približno 65 odstotkov in postati podnebno nevtralna do leta 2040. NEPN namreč v tem desetletju predvideva znižanje toplogrednih plinov za 25 odstotkov. Prav tako pravijo, da sta za uspešno reševanje podnebne krize pomembni ohranjanje in obnavljanje narave. Menijo, da se z umeščanjem hidroelektrarn in vetrnih elektrarn v območju Natura 2000 predvideva poslabšanje stanja, čeprav je po znanstvenih raziskavah dovolj velik potencial za okolju in družbi sprejemljivejše načine pridobivanja energije.

Dokument se razen kratkega razdelka o energetski revščini ne posveča ukrepom, ki bi preprečili še večjo revščino ljudi. To jih še toliko bolj skrbi, saj so raziskovalci Inštituta za ekonomska raziskovanja izračunali, da se bo 20 odstotkom najrevnejših prebivalcev Slovenije realni dohodek znižal zaradi sprejetja obstoječega NEPN-ja v primerjavi s stanjem brez NEPN-ja.

Zahteve mladih

Aktivisti iz Gibanja za podnebno pravičnost so prepričani, da se mora NEPN pripraviti na novo. Le tako, so prepričani, ne bo vodil v podnebni zlom. Njihove zahteve temeljijo na štirih točkah, v katerih zahtevajo, da se v NEPN-ju predvidijo ukrepi, ki bodo zagotovili 65 odstotkov znižanje izpustov TGP v tem desetletju, da se opustijo namere po gradnji nepotrebnih hidroelektrarn ter v naravi prepozna našo največjo zaveznico v boju proti podnebni krizi. Dokument naj predvidi ukrepe in sredstva za pravičen prehod za rudarje in druge delavce, ki bodo zaradi zelenega prehoda izgubili službo, predvidi naj se krajšanje delovnega časa. Predlagajo gradnjo vsaj 3000 javnih, energetsko varčnih najemnih stanovanj s sončnimi paneli na strehah na leto in druge ukrepe, ki nas bodo peljali v nov sistem, prijazen do delovnih ljudi in narave. "Če pripravljavci ne bodo upoštevali naših zahtev, bomo akcije nadaljevali in jih stopnjevali," je še dodal Ožbolt.

O svojem energetskem in podnebnem načrtu mora sicer Slovenija poročati tudi Evropski komisiji. Zadnjo različico NEPN-ja bo morala v Bruselj poslati 30. junija 2024.

Skupina Mladi za podnebno pravičnost proti energetskemu načrtu