V občini Šempeter-Vrtojba že delijo protipoplavne vreče. Foto: Občina Šempeter-Vrtojba Foto:
V občini Šempeter-Vrtojba že delijo protipoplavne vreče. Foto: Občina Šempeter-Vrtojba Foto:
Vipava
Vipava je poplavljala že pretekli teden, zdaj pa bo znova prestopila bregove. Foto: CZ Severna Primorska/Ervin Čurlič
Dob pri Šentvidu
Reke bodo na začetku prihodnjega tedna spet drle čez bregove. Foto: Gašper Stopar
Zahod države v pripravah na nove poplave

Na Arsu opozarjajo, da se bo v nedeljo popoldne dež na zahodu države okrepil in zvečer razširil nad osrednjo Slovenijo. V noči na ponedeljek in čez dan je predviden močnejši porast rek. V vzhodni Sloveniji bo v nedeljo še večinoma suho. V ponedeljek bo povsod deževalo, največ dežja bo na zahodu države, kjer bo zapadlo od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter, drugje od 20 do 80, so zapisali na spletnih straneh agencije za okolje (Arso). Padavine bodo predvidoma najobilnejše v ponedeljek dopoldne, v noči na torek pa bodo slabele.
Meja sneženja bo nad 2300 metri, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek prehodno na okoli 2700 metrih, v noči na torek pa se bo spustila na 800 metrov.
V soboto in nedeljo bo predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal okrepljen jugozahodnik. Hitrost vetra v hribovitem svetu bo lahko dosegla hitrosti do okoli 90 kilometrov na uro. V ponedeljek dopoldne bo ob morju zapihal okrepljen jugo s sunki do okoli 70 kilometrov na uro.

Prva polovica tedna bo mokra in poplavljena
Reka Krka še poplavlja v svojem spodnjem toku. Danes zjutraj se je v Podbočju ustalila in bo danes ter v nedeljo čez dan počasi upadala. V večjem obsegu poplavlja tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh povečevale.
Močnejši porast rek po državi na Arsu predvidevajo v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek ter v ponedeljek čez dan. V večjem obsegu bodo v ponedeljek poplavile predvsem Vipava in Reka, reke v slovenski Istri in Gorških brdih ter tudi Kolpa.
Poplavljali bosta tudi Ljubljanica in Krka, ki lahko v večjem obsegu poplavi v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečevale. V ponedeljek so mogoča razlivanja tudi ob drugih rekah na območju osrednje Slovenije. Danes dopoldne in v noči na nedeljo bo morje za krajši čas poplavilo najnižje dele obale.
Pod vodo spet tudi deli obale
Poplavljanje morja na širšem območju je predvideno v noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne. Predvsem na piranskem rtu in drugih valovom izpostavljenih območjih lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg območij, ki so običajno poplavljena.
Štab civilne zaščite občine Šempeter - Vrtojba zato poziva vse, da še danes pregledajo odtoke, jih očistijo in zagotovijo pretočnost meteornih voda okoli svojih bivališč. Če boste presodili, da potrebujete vreče in pesek, bodo te na razpolago 3. novembra od 12. ure dalje na vhodu v nekdanjo gramoznico Primorja v Vrtojbi. Vse informacije so na voljo tudi na telefonskih številkah 05 335 16 32 in 041 622 397.

Zahod države v pripravah na nove poplave