Kako preprečiti poplave? Foto: BoBo
Kako preprečiti poplave? Foto: BoBo

Zalita polja in cestišča v občini Majšperk so stalnica ob praktično vsakem nekoliko obilnejšem deževju. Tudi neurje ob koncu prejšnjega tedna je prineslo omenjene nevšečnosti, res pa je, da stanovanjske hiše tokrat niso bile ogrožene. A kljub vsemu je spet močno aktualna razprava o nujnosti sanacije Dravinje.

"Državni lokacijski načrt je sprejet in s to investicijo se bo uredilo visokovodne nasipe na območju naselij Majšperk in Breg, s tem pa bomo predvsem rešili težavo poplavljanja stanovanjskih objektov," zatrjuje županja Majšperka Darinka Fakin.

Kdaj bo investicija končana, še ni znano, na občini namreč čakajo na potrditev državnega proračuna, iz katerega bo razvidno, ali je država za projekt sploh namenila sredstva.

Dejstvo pa je tudi, da ko bo investicija končana, težav ne bo povsem rešila. Voda se bo namreč tudi ob prihodnjih močnejših padavinah razlivala po poljih in cestah, to priznava tudi Fakinova. "Dravinja bo še vedno poplavljala predvsem kmetijske površine, kmetje nad tem sicer niso navdušeni, a naša primarna naloga je zaščititi domove, medtem ko rešitve za kmetijske površine in tudi ceste za zdaj še ne poznamo."

Občina je rešitve iskala tudi s pristojnim ministrstvom, a rezultatov ni. Tudi poglobitev Dravinje z vidika narave namreč ni mogoča.

Danijel Poslek, Radio Slovenija