Za območje Reke velja rdeče opozorilo. Foto: BoBo
Za območje Reke velja rdeče opozorilo. Foto: BoBo

Orkanski sunki vetra so že zjutraj povzročali težave in pri Kamenjaku prevrnili tovornjak. Zaradi orkanske burje so danes za ves promet med drugim zaprli del avtoceste med Zagrebom in Splitom, del jadranske magistrale ter mosta na Pag in Krk. Prekinjenih je tudi več trajektnih in katamaranskih povezav.

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes zaradi močnega vetra izdal rdeče opozorilo za območje Reke oz. celotni vzhodni del Istre ter za Kvarner in Velebitski kanal.

Za Kvarner in vzhodno Istro napovedujejo neurje z orkanskimi sunki vetra do 140 kilometrov na uro. Opozorili so tudi na morebitno nevarnost zaradi izruvanih dreves, polomljenih vej in letečih odpadkov, pričakujejo pa tudi škodo na objektih ter motnje v prometu in oskrbi z energijo.

Za preostali del jadranske obale, z izjemo Velebitskega kanala, kjer bi sunki lahko dosegali hitrosti do 160 kilometrov na uro, velja oranžno opozorilo.

Območje Reke. Foto: BoBo
Območje Reke. Foto: BoBo

Drugje po državi bo danes zmerno do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo v Gorskem kotarju in Liki v višjih legah prehajale v sneg. Ta je na Velebitu sicer zapadel že zjutraj.

Kot poroča jutranji.hr, se bo temperatura v prihodnjih dneh močno znižala, kar bo posledica anticiklona med Združenim kraljestvom in Islandijo. Temperatura bo pod srednjo in vzhodno Evropo pod povprečjem, najbolj se bo ohladilo v osrednjem Balkanu, kjer naj bi bila temperatura do 10 stopinj Celzija nižja od povprečja.

Sneg je zjutraj pobelil tudi Sarajevo, poročajo tamkajšnji mediji. Na cestah ga skoraj ni bilo, tako da promet poteka brez večjih težav.