Gladina Ljubljanice počasi upada. Bo pa v petek popoldne začelo deževati v zahodni Sloveniji, v soboto pa bo oblačno in deževno po vsej državi. Foto: uporabnica Mojega spleta branka 22
Gladina Ljubljanice počasi upada. Bo pa v petek popoldne začelo deževati v zahodni Sloveniji, v soboto pa bo oblačno in deževno po vsej državi. Foto: uporabnica Mojega spleta branka 22
Poplave
Upadanje Ljubljanice in odtok vod s poplavnih površin sta upočasnjena zaradi velikega dotoka voda iz kraškega zaledja in dvigovanja gladine podtalnice. Foto: MMC RTV SLO
Drevo v vodi po poplavah
Odtekanje poplavnih vod je zaradi velikega dotoka voda iz kraškega zaledja in počasnega odtoka v Savo upočasnjeno, z upadanjem reke Save pa bo začela hitreje upadati tudi Krka. Foto: uporabnik Mojega spleta amoret
Poplave
Nekatera polja so še vedno poplavljena. Foto: Uporabnik Mojega spleta grabnar
Posledice poplav in vremenski obeti

Voda je končno odtekla tudi iz Kostanjevice na Krki, medtem ko je na Ljubljanskem barju še vedno kritično v vasi Lipe, kjer je višina vode še vedno okoli dva metra.

Krajani, ki nimajo čolnov, so tako že četrti dan zaprti v svoje hiše, najnujneše pa jim dostavljajo gasilci, je za TV Slovenija poročala Jelena Aščič.

Upadanje Ljubljanice, ki se je v zadnjih 12 urah (merjeno ob 15. uri) sicer znižala za 7 centimetrov, je zaradi velikega dotoka vod iz kraškega zaledja še upočasnjeno. Krka upadla za 27 centimetrov.

Kljub upadanju gladine rek so njihova poplavljena območja še obsežna. Odtok voda iz poplavljenih površin reke Ljubljanice upočasnjujejo močni dotoki voda iz zaledja in dvigovanje gladine podtalnice. Preteklo noč je začela hitreje upadati tudi Krka, voda poplavljenega Krško-brežiškega polja pa počasi odteka. Zmanjšuje se tudi poplavno območje ob spodnjem toku Krke.

V prihodnjih dneh bodo kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje in območje ob spodnjem toku Krke še poplavljeni, piše na spletni strani agencije za okolje. Pretoki preostalih rek po Sloveniji so še visoki, a počasi upadajo.

Deževen konec tedna bo ustavil odtekanje, novih poplav ne bo ...
Padavine, napovedane za noč s sobote na nedeljo, novih poplav ne bodo povzročile, lahko pa povzročijo plazenje. Deževna bo tudi noč s petka na soboto in sobotni dan, ko lahko pade od 10 do 30 litrov padavin na kvadratni meter, v zahodni Sloveniji pa tudi do 50 litrov, so za MMC povedali na agenciji za okolje.

... a se bo povečala nevarnost plazenja
Natančnejši podatki bodo znani v četrtek, ko bo Arso izdal morebitna opozorila. Trenutno kaže, da bo napovedano deževje na nekaterih poplavljenih predelih ustavilo upadanje poplavne vode, sploh tam, kjer že zdaj s težavo odteka. Na območjih, kjer so vodotoki upadli in poplav ni več, dež novih zalivanj najverjetneje ne bo povzročil, je za MMC pojasnil Igor Strojan z Arsa. So pa zaradi napovedanih padavin v zahodni in osrednji Sloveniji znova mogoči plazovi, saj so zemljine namočene in vsebujejo že precejšnjo količino vlage, opozarja direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac.

Zakaj so se sprli v Lipah?

Med iskanjem rešitve za čim hitrejšo normalizacijo stanja je zavrela kri krajanom iz Lip. Uprli so se namreč ideji, da bi vodo znižali z razbitjem dela Ižanske ceste, saj jih skrbi, da bi tak ukrep stanje v Lipah poslabšal. Civilna zaščita je zato ukrep preklicala, to pa je razjezilo krajane bolj prizadetega dela naselja, ki grozijo, da bodo pač ukrepali sami. Organizirali so se v skupino in se poimenovali "potopljenci", saj so njihovi domovi že več dni poplavljeni. Na kraj dogodka je je prišla policija, ki miri razgrete krajane, je poročal Gregor Drnovšek iz TV Slovenija. Zaradi spora je bila cesta med Ljubljano in Igom nekaj časa zaprta. Razjarjene krajane je prišel mirit tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki se je z njimi dogovoril, da bodo rešitev znova iskali dopoldne.


Posavje in Kočevsko: Stanje se normalizira
Znižujejo se tudi gladine Save, Sotle in Krke. Na Kočevskem in v Posavju se stanje normalizira, v Kostanjevici na Krki je voda z mestnega otoka odtekla, zaradi pritiska podtalnice iz Krakovskega gozda pa se zadržuje le še na obrtno-industrijskem območju, vendar je tudi tam občutno upadla. Reševalci bodo tako lahko nadaljevali čiščenje in prvo sanacijo objektov.

Stanje se umirja tudi v brežiški občini, kjer štab civilne zaščite ne deluje več, reševalne naloge pa so prevzele redne službe. Ker je v Krški vasi in Ločah še potrebno črpanje vode, bo del gasilskih enot ostal na terenu. Sava in z njo tudi Sotla upadata, izrednega stanja ni več, mejni prehod Rigonce pa je od torka znova prevozen.

Reševalci in vojaki še pomagajo
Pripadniki zaščitnih in reševalnih služb ter vojaki bodo še naprej pomagali odpravljati posledic obširnih poplav, ki so velik del države prizadele konec preteklega tedna. Do zdaj je po podatkih, objavljenih na spletni strani ministrstva za obrambo, pri reševanju sodelovalo že več kot 7.000 reševalcev, predvsem gasilcev, številka pa ne vključuje vseh aktivistov humanitarnih organizacij, ki so v teh dneh priskočile na pomoč prebivalcem.

Želite pomagati prizadetim v poplavah? Rdeči križ in Karitas sta v ta namen že odprla posebna tekoča računa:

TR Karitas 02140-0015556761, sklic 002010, namen Poplave

TR Rdeči križ: 03100-1111122296, sklic 937044, namen Poplave 2010


Poleg preostalih ukrepov si bodo danes predstavniki Civilne zaščite v ponedeljek ogledali tudi zemeljski plaz, ki se je v popoldne sprožil v Mevkužu v občini Gorje na Gorenjskem. Plaz trenutno ne ogroža hiše in ga bodo še naprej opazovali.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov je po Sloveniji še vedno ponekod zaprt ali oviran promet. Stanje na cestah lahko spremljate tukaj.

Nekateri še brez elektrike
Sanacijo nadaljuje tudi Elektro Ljubljana, saj je na poplavljenih območjih je še vedno izklopljenih sedem transformatorskih postaj, od tega pet v Kočevju, ena na območju Žužemberka in ena na območju Vrhnike. Po ocenah je brez elektrike trenutno približno 150 odjemalcev. Za zdaj ni mogoče napovedati, kdaj jih bodo priklopili, saj voda upada zelo počasi.

Posledice poplav in vremenski obeti