Okolica Zagreba je pod vodo. Foto: www.jutarnji.hr
Okolica Zagreba je pod vodo. Foto: www.jutarnji.hr

Najhuje je na območju Zagreba, kjer je umrl 65-letni moški, reševalci in gasilci pa nadaljujejo boj s Savo v zagrebški županiji. Poplavljene so številne vasi, najhuje pa je v bližini Velike Gorice, kjer je voda prebila nasip in ogroža številne domove. Dežurne ekipe imajo težave predvsem z evakuacijo prebivalcev, ki ne želijo zapustiti svojih domov.

V Novem Čiču, nedaleč stran od Velike Gorice, je podpredsednik vlade Ivan Šuker sklical izredni vrh zaščite. Za HRT je povedal, da je voda poplavila šest vasi, najhuje pa je v Bukevju, ki je popolnoma odrezano od sveta. "Poplavljenih je šest vasi, Bukevje je odrezano od sveta, ljudje pa ne želijo zapustiti svojih domov. Rešujemo, kar se rešiti da, boj z vodo pa bo zagotovo potekal vso noč," je povedal Šuker.

Tako obsežne poplave vsakih sto let
Skozi Zagreb je v zadnjih 24 urah steklo kar 172,8 milijona kubičnih metrov vode. "Veliki vodni val, ki je prešel skozi Zagreb, je po količini vode podoben tistemu iz leta 1964, ko je bil Zagreb nazadnje pod vodo," je za Jutarnji list povedal Dušan Trninić, pomočnik direktorja državnega hidrometeorološkega zavoda. "Takšen vodni val pride le enkrat na sto let," je pojasnil Dražen Budišić, namestnik vodje zaščite pred poplavami.

Poplave so že zahtevale prvo smrtno žrtev tudi na Hrvaškem. 65-letni meščan Črnkovca je bil prva smrtna žrtev stanja v zagrebški županiji, saj ga je v ponedeljek okoli 21. ure pred hišo, kjer je polnil vreče s peskom, povozil kombi.

Za Slavonski Brod najhuje šele prihaja
Jutarnji list je zapisal še, da za Hrvaško iz Slovenije prihajajo dobre novice, saj Sava počasi upada, a bodo za ureditev razmer potrebni še najmanj trije dnevi. Kljub temu hrvaški hidrometeorologi opozarjajo, da bi prebivalce Slavonskega Broda vodni val lahko dosegel šele čez en teden.