Pogled iz zraka na nasedlo ladjo Rena. Foto: EPA
Pogled iz zraka na nasedlo ladjo Rena. Foto: EPA

Nafta, ki izteka iz poškodovane liberijske 47.000-tonske ladje Rena, je po poročanju BBC-ja že ustvarila 5-kilometrski naftni madež, ki je že zdaj povzročil pogin številnih ptic.
Key, ki je s helikopterjem preletel ladjo, od obale oddaljeno 12 navtičnih milj, je dejal, da potekata že dve preiskavi, zakaj je ladja v sredo nasedla na greben Astrolabe. "Ljudje vedo za greben, in da zapelješ naravnost vanj brez kakšnega posebnega razloga - ponoči, v mirnem morju - ti daje misliti, da je šlo nekaj hudo narobe, in treba je razumeti, kako se je to lahko zgodilo," je povedal Key za Radio New Zealand.

Pri nesreči ladje sicer ni bil poškodovan nihče izmed 25 članov posadke.

Novozelandska mornarica je poslala štiri ladje, da bi pomagale zaustaviti iztekanje nafte in tako preprečile še večjo škodo. Po besedah oblasti se je 20 do 30 ton nafte že razlilo v Bay of Plenty, eno izmed največjih turističnih zanimivosti v državi.

Slabe napovedi
Zdaj vlada strah, da se bo ladja prelomila, saj je za ponedeljek napovedano poslabšanje vremena z močnimi vetrovi, zaradi katerih bi se lahko tanker potopil, to pa bi vodilo v do zdaj najhujšo pomorsko okoljsko nesrečo v tej državi. S tem bi namreč lahko izteklo kar 1.700 ton surove nafte na območje, ki je dom kitov, delfinov, tjulnjev, pingvinov in vrste drugih ptic.

Pri reševalni akciji praznjenja nafte iz rezervoarja sodeluje okoli 200 ljudi, še 300 pa jih čaka, ko oz. če bo treba čistiti obalo.