Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 18 glasov Ocenite to novico!
Čebele in panj
Danes poteka tudi dopisna seja sveta za čebelarstvo, ki naj bi sprejel dva pomembna dokumenta: program ogroženosti medonosnih čebel in drugih opraševalcev ter program razvoja odličnosti v čebelarstvu. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič

Dodaj v

Čebelarji sveta zbrani v Žirovnici: Vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel

Konferenca ob svetovnem dnevu čebel
18. maj 2018 ob 12:50
Žirovnica - MMC RTV SLO, STA

Čebelarji z vsega sveta so se pred svetovnim dnevom čebel v Žirovnici zbrali na konferenci, na kateri govorijo o pomenu čebel in izzivih v čebelarstvu.

Slovenija je z razglasitvijo svetovnega dneva čebel 20. maja na simbolni ravni dokazala, da so čebele in drugi opraševalci ogroženi in da jim je treba pomagati, je pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan in dodal: "Dosegli smo pomembno zmago. Zdaj gremo naprej."

Naslednji korak je razglasitev čebel za ogrožene na ravni EU-ja, pri čemer je Slovenija dobila podporo Nemčije. Državi bosta skupaj vložili predlog za obravnavo te točke na zasedanju Sveta EU-ja za kmetijstvo prihodnji mesec v Luksemburgu. "Projekt, ki bi lahko trajal nekaj let, je v četrtek s podporo Nemčije dobil pospešek," je dejal Židan, ki pri tem računa tudi na podporo Evropske komisije.

Brez čebel ni hrane za človeka
Neka trgovska veriga se je v eni svojih trgovin odločila, da s polic umakne vso hrano, ki za svoj nastanek potrebuje delo čebel in drugih opraševalcev: "In police so bile v resnici prazne. Na tak način so želeli pokazati, da ljudje brez opraševalcev ne moremo obstati," je pomen čebel za človeka orisal minister in dejal, da je zanj nesprejemljivo, da je trenutno 815 milijonov ljudi na svetu lačnih. "Sam razumem borbo za to, da bodo čebele in drugi opraševalci bolj zaščiteni, da bodo živeli in preživeli, zlasti kot borbo, kako pomagati lačnim," je poudaril.

"Naj medi"
"Svet se vsak dan bolj zaveda, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja," pa je dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije in idejni oče svetovnega dneva čebel Boštjan Noč. Dodal je, da praznovanja čebel ne bodo rešila, ampak jih bodo rešila konkretna dejanja, med katerimi vidi najprej zaščito čebel. Zahvalil se je Židanu in njegovi ekipi za podporo, slovenski čebelarji pa so po njegovem mnenju lahko ponosi na delo, ki ga opravljajo, in da živijo v državi, ki jih podpira. "Naj medi," je udeležencem konference zaželel Noč.

Čebele izginjajo
Tudi predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Philip McCabe je poudaril pomen opraševanja čebel, za človeštvo. Čebelarstvo se po njegovih pojasnilih sooča z veliko težavami, saj čebele in tudi drugi opraševalci izginjajo. "Razsežnost problema je mnogo širša," je dejal in poudaril, da čebelarstvo dobiva nove razsežnosti v politiki.

McCabe je sicer izrazil veselje, da prvi svetovni dan čebel preživlja v Sloveniji. "To je vaša ideja, vi ste jo izpolnili in v Apimondii smo nad svetovnim dnevom čebel navdušeni," je dejal in dodal, da kamor koli gre in ga vprašajo, katera država je v čebelarstvu najboljša, pove, da je njegovo srce na Irskem, glava pa v Sloveniji.

Na današnjem srečanju se bo več kot 150 udeležencev dotaknilo tudi področij čebelarske prakse, nadzora in obvladovanja bolezni in raziskav, vpliva podnebnih sprememb na čebele in apiturizma, pa tudi čebeljih pridelkov. Vse to so po oceni McCaba izzivi pred čebelarstvom.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
johan1
# 18.05.2018 ob 14:03
exwannabe
Še vedno bolje da v čebele, kakor pa kakršne paradržvane "svinjske" posle in pranje denarja!
PomisliSe1x
# 18.05.2018 ob 13:17
ena lepa pesem
KLIK
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 13:26
Lep dan, 20. maj.
Jakob Mali
# 18.05.2018 ob 13:53
Bravo, Slovenija!
Terminologija
# 18.05.2018 ob 13:42
Kašarija ejga

Janšev čebelnjak je obnovljen, tudi v Završnici je menda zelo lepo.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 13:40
Človek se vpraša, kje je država? Zakaj nimamo tega področja ustrezno urejenega?
Potrebovali bi novo prenovljeno celovito strategijo, ki bi se lotila vseh perečih vprašanj in bi podpirala proizvodnjo slovenskega medu.
Žal to nekaterim ni v interesu, ker raje prodajajo cenen tuji med za bajne profite!
ism
# 19.05.2018 ob 15:28
Govoril je preveč populistično.
ElTorro
# 18.05.2018 ob 16:03
Tudi meni se zdi ta "tretjina" močno pretirana.

Prešnica, koruza, riž in soja ne potrebujejo čebel. Mislim da te štiri poljščine predstavljajo daleč največji delež rastlinske prehrane.

Govedo in drobnica so odvisni predvsem od trave, ki ravno tako ne potrebuje čebel. Pujsi jedo vse, in ravno tako niso odvisni od "čebeljih" rastlin.

Kaj torej ostane? Krompir, del sadja in del zelenjave? Ne vem, če je to ravno tretjina vsega, kar pojemo.

Pa da ne bo pomote - tudi če bi bila edina korist čebel proizvodnja medu, bi se mi zdelo smiselno, da jih čuvamo in vzpodbujamo, in pozdravljam našo iniciativo glede svetovnega dneva čebel.

Ampak res bi rad slišal, po kakšni logiki je tretjina hrane odvisna od njih....
mirkoxx
# 18.05.2018 ob 14:33
Vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel
To je laž. Zelo malo rastlin je odvisnih od čebel (sploh domesticiranih).

Sicer pa... skrbi vas za napačne čebele
exwannabe
# 18.05.2018 ob 13:56
Ja, ja, vi si kar mislite, kako je lepo, ko bi vedeli koliko je šlo in koliko bo še šlo državnega denarja za tale PR in turizem pa konference pa delegacije, itd..., bi verjetno koga povprašali po zdravju....
Kazalo