Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 11 glasov Ocenite to novico!
Onesnaženje, Koper
Na Direkciji za vode po ogledu obalnega pasu ocenjujejo, da se količina naplavljenih odpadkov med prazniki ni bistveno povečala v primerjavi s stanjem pred mesecem dni. Foto: Radio Koper/Lea Širok
V koprskem mandraču danes ni več opaziti plavajočih odpadkov. Foto: Radio Koper/Lea Širok
onesnaženje, Koper
Steffé je pojasnil, da so v preteklih dneh največje količine odpadkov opazili med Izolo in Koprom ter v koprskem mandraču. Foto: Radio Koper/Lea Širok
VIDEO
Čiščenje smeti v Krajinsk...
VIDEO
Arturo Steffe o onesnažen...
VIDEO
Čiščenje smeti v morju se...

Dodaj v

Najopaznejše kupe smeti že odstranili z obalnega pasu

Zbrali osem kubičnih metrov naplavin
3. maj 2018 ob 14:57,
zadnji poseg: 3. maj 2018 ob 16:36
Koper - MMC RTV SLO, Radio Koper

Pristojne službe se bodo v petek odločile, ali je po naplavitvi večje količine smeti potrebno takojšnje obsežno čiščenje slovenskega morja ali bodo počakale na načrtovano akcijo pred začetkom turistične sezone.

Koprski mandrač in kopališče so delavci koprske Marjetice očistili. Zbrali so osem kubičnih metrov naplavin. Izolska Komunala je pobrala štiri kubične metre, piransko Okolje pa je medtem očistilo mestni mandrač, kjer je bilo onesnaženje največje. Zdaj čistijo v Strunjanu.

Na Direkciji RS za vode po ogledu obalnega pasu ocenjujejo, da se količina naplavljenih odpadkov v času praznikov ni bistveno povečala v primerjavi s stanjem pred mesecem dni. Napovedujejo, da bodo v okviru koordinacije služb na morju še naprej budno spremljali razmere na morju. Če se bo količina odpadkov do petka bistveno povečala, bodo obalni pas začeli čistiti takoj, če ne, pa bodo počakali na načrtovano čiščenje pred poletno turistično sezono.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je za STA povedal, da gre za širšo težavo tega dela Sredozemlja. Odstranjevanje smeti, ki jih je naplavilo v slovensko morje, bo po njegovem mnenju trajalo, dokler bosta veter in morski tok odpadke nosila k nam. Odpadki namreč ne izvirajo iz Slovenije, pač pa gre za težavo severnega Jadrana in širše Sredozemlja, ko tokovi odpadke zanesejo v določeno smer. Po nekaterih ocenah smeti izvirajo iz reke Pad oz. severa Italije, je dodal prvi mož uprave za pomorstvo, ki je spomnil, da so še pred sezono poskrbeli, da je bila slovenska obala popolnoma očiščena.

Podroben pregled dogajanja na odprtem morju
"Danes, kot vidimo, se je stanje dosti izboljšalo. Upravljavci so svoje delo odlično opravili. Mi na morju smo tudi poskrbeli, kolikor je bilo v naših močeh, da smo počistili vsaj večje dele. Zavedamo se, da nismo počistili še vsega, vendar so naši fantje še zmeraj na morju. Bolj podrobno pregledujejo tudi, kaj se dogaja na odprtem morju, na delu, kjer se, kot so nam javili z letalskega centra, nahaja večja količina odpadkov. Kaže, da so se tudi tam zaradi vetra malo razširili in niso več tako na gosto plavajoči. Pričakujemo, da se bodo v naslednjih dneh spet pojavili, ampak smo pripravljeni tudi na to,"
je o stanju na odprtem morju povedal Arturo Steffé z Uprave za pomorstvo.

Steffé je pojasnil, da so v preteklih dneh največje količine odpadkov opazili med Izolo in Koprom ter v koprskem mandraču, kamor se je z vetrovi in delno tudi tokovi stekal pas smeti, vejevja in druge nesnage.

Odpadkov na morju ne morejo popolnoma zajeziti
In kdaj so dobili prve informacije o onesnaženju? "Mi smo že v nedeljo, 29. aprila, na morju opazili, da se pojavljajo plastični odpadki oziroma smeti. Niso bile tako pogoste. Prve slike smo dobili v ponedeljek, iz zračnega nadzora, potem so nas tudi sami občani opozorili, da plava večja količina smeti. Šli smo na morje in od takrat smo vsak dan redno to čistili, kolikor je bilo seveda v naših močeh." A kot dodaja Steffé, jih popolnoma zajeziti na morju ne morejo: "Tudi če bi postavili baraže, sta to plastika in PVC, ki se potopita pol metra pod vodo in nadaljujeta pot naprej. Samo če bi postavili neke mreže oziroma lovilce, bi bila to neka rešitev, ampak je to nesmiselno, ker so bili samo pasovi v teh tokovih in se je nekako vse končalo tukaj na obali. Lažje je čistiti tukaj na obali."

Uprava za pomorstvo zdaj tudi ni dovolj opremljena za takšne posege, saj je, kot pojasnjuje Steffé, "naše plovilo, ki bi bilo primerno za takšno čiščenje, v okvari in tudi dotrajano. Imamo pa že naročeno novo, ki bo januarja naslednje leto prišlo v Slovenijo in bo nadomestilo dotrajano."

Po poročanju STA-ja so čistilno akcijo napovedali tudi v Krajinskem parku Strunjan. Akcija, s katero nameravajo očistiti krajinski park od območja pod Belvederjem pa vse do Strunjanskih solin, bo potekala v soboto od 9. ure dalje na zbirnih mestih na kopališču Strunjan oz. baru Canvedin in parkirišču pod Belvederjem. Udeležencem bodo zagotovili brezplačno parkiranje, vrečke za smeti in rokavice ter malico po čiščenju.

Lea Širok, Radio Koper; Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
mihael jazbec
# 03.05.2018 ob 15:15
Mislim, to bi morali pospravit bodisi Italijani bodisi Hrvati, še preden je prišlo do nas... Za v bodoče predlagam, da vzpostavimo sistem sledenja smetem in res izstavimo račun tisti državi, ki tega ni pospravila, preden je zašlo v našo krpo morja...
pene
# 03.05.2018 ob 15:17
pa imamo PVC problem tudi sami... Očitno deponiranje odpadkov v morje ni le praksa 'necivilizirane' Indije, Indonezije, Kitajske ipd, ampak tudi kvazi civilizirane Evrope
mat
# 03.05.2018 ob 15:43
Smeti ima čez v Italiji mafija, kdo ji bo šel izstavit račun?
Adebisi
# 03.05.2018 ob 15:25
Izvora smeti ni tezko dolociti in poslati racuna za ciscenje.
zvm
# 03.05.2018 ob 16:42
V Izoli sta dve namenski cistilni barki, ki sta financirani s strani eu se vedno na privezu. Krstno voznjo je z velikim pompom v bliscu in soju lucinopravil sam predsednim Pahor. Ena je ze preurejena v turisticno. Prav tako pa je iz pomola odstranjena avtohtona ponudba rib na plavajoci barki Ribica. Razlog je baje eu financiranje pomola, ki ne predvidea teh storitev. Vsi pa vejo zakaj se gre. No bilo je kar nekaj odmevnih racij na to temo.
KLIPAN
# 03.05.2018 ob 16:14
Izstavljanje računov drugim državam????
Eni pa so za hece.

Raje poglejte okoli svojega računalnika, koliko nepotrebne plastične krame imate v dveh kvadratnih metrih okoli računalnika in se malo zamislite nad sabo.
despi
# 03.05.2018 ob 15:43
Vsaka država bi morala zajeziti (ujeti)smeti pri izlivu reke v morje.
Bivši uporabnik
# 03.05.2018 ob 18:37
Raje poglejte okoli svojega računalnika, koliko nepotrebne plastične krame imate v dveh kvadratnih metrih okoli računalnika in se malo zamislite nad sabo.

Dam prav Klipanu.
Pa globe bi morali uvesti za smetenje. V Singapurju si ljudje ne upajo spustiti na tla niti papirčka od žvečilke.
los-t
# 03.05.2018 ob 17:11
Dokler se veter ne obrne bo smeti nosil k nam, tko je to, že neki dni ornk piha z juga,ne?
presenečen
# 03.05.2018 ob 20:19
Hrvaška ima dokaze da Albanci smeti sipajo kar v morje, tam so tudi smeti posel.. Tokovi pa kot jaz vem gredo vzdolž hrvaške obale proti severu..
polenta
# 03.05.2018 ob 17:27
upam da bo do poletja, ko pridem v fieso že vse tipi-topi.
Victoria113
# 04.05.2018 ob 12:44
Največji onesnaževalci so ladije, ki plujejo po morju. Vse smeti zmečejo v morje...
kodsoj
# 04.05.2018 ob 05:58
vsi uporabljamo nepovratno embalažo .......pejte čistit
divacvlade
# 03.05.2018 ob 22:54
@gkrosl mandrač= malo ribiško pristanišče
divacvlade
# 03.05.2018 ob 22:48
Akcije očistimo svet in Slovenijo so nam prišle pod kožo, kar je pozitivno, saj znamo cenit čistočo. Zgleda so ostale države daleč za nami, torej kako boš izstavil račun drugi državi, če ne razume kaj so to odpadki
Victoria113
# 04.05.2018 ob 12:40
Pri nas imamo polno delovnih mest zasedenih z nesposobnimi ljudmi. Odlepite se že enkrat od svojih stolčkov, na katerih samo sedite in nič ne naredite.
galoper
# 04.05.2018 ob 09:09
Obstaja kakšen sum, da bi velika potniška ladja namerno izpraznila svoje smetišče?
bistri08
# 04.05.2018 ob 08:06
Joj, ne predstavljam si kupov smeti ki končajo v morju, če jih celo zanese k nam naše morje.

Važno da te pri nas kaznujejo, če en odpadek vržeš v napačno kanto.
Gepard007
# 04.05.2018 ob 00:12
Ko prestopiš mejo z Italijo ti je takoj jasno, da si v Italiji. Takoj imajo gore smeti in že po tem vidiš kakšna miselnost vlada. Italijani so itak cig*ni...

Pohvalno, da so obalna mesta tako odreagirala in se organizirala. Pohvale tudi aktivistom in prostovoljcem. V Ljubljani se ne morjo zmenit niti, da bi okoli bloka počistili.

Plovilo pa je bilo naročeno prepozno. Kot sem spoznal je bilo prejšnje vozilo redno v okvari in zelo dotrajano. Proti izteku njegove življenjske dobe bi bilo potrebno naročiti novega a se kot vedno na eko področju špara.

Kar se pa tiče PVC odpadkov bi takoj odprl podjetje, ki bi te odpadke uničevalo a verjamem in vem, da bi me država ovirala, ker se ne pišem prav...
cooler12
# 03.05.2018 ob 22:36
Vse te smeti se lahko odstranijo v nekaj dnevih medtem ko teh naših vladnikov se ne rešimo nikoli.
Zares žalostna in nadvse depresivna je situacija v SLO.
zozozo
# 05.05.2018 ob 20:51
Tokovi grejo res po hrvaški obali gor in po italijanski obali dol, ampak smeti, ki pridejo po površini, večinoma nosi veter, ne pa tok. Zato pa so jadranske obale (in zahodne strani jadranskih otokov) zasute s smetmi po jugu, vzhodne obale otokov pa po burji.
Merx
# 05.05.2018 ob 12:25
Plastika, ki jo vidimo, je ok, grda, ne sodi v naravo.
Bolj se bojim svinjarije, ki je ne vidimo
veselo-na-delo
# 04.05.2018 ob 13:24
Drugo pa tudi še mal pa si bomo lahko na smeteh ki plavajo po morju naredili kampe,
ali celo mesta,ali še celo države, ker so nekateri plastični otoki smeti v oceanih tako veliki za velikost Nemčije in Francije. -:))
veselo-na-delo
# 04.05.2018 ob 13:19
Se vidimo za nekaj desetletij ,10.20.30. kako se bomo kopali v smeteh v morju, ker morja nebomo več videli oziroma vode kot samo smeti.
Raredoggo
# 04.05.2018 ob 09:40
Med temi smetmi je tudi dosti lesa, podrtih dreves, raznih desk, bi rekel da je dosti od tega samo zaradi močnega vetra ki prevrne kante in smeti ki ležijo naokoli odpihne v reko in nato konča v morju.
Raredoggo
# 03.05.2018 ob 21:47
Ko sem pred par leto se pozimi sprehajal ob morju v Strunjanu je bilo grozno za videt toliko smeti ki jih je nametalo na obalo. Vsa čast delavcem da jim to uspe tako natančno počistit do poletja.
Malosutra
# 03.05.2018 ob 19:43
vsak ki gre z barko lovit mole na morje točno ve iz kje prihajajo smeti vsako leto .
To ni reka Pad ampak prihajajo smeti iz Gradeža .Ko se tam začne ćiščenje bankin , košnja in podobno ,lepo zmečejo v vodo in voda vsako leto to lepo prinese na Slovenjsko obalo.Naši odgovorni pa pametujejo in razglabljajo ,ter iščejo vse mogoče in nemogoče razloge za nedelo.Te smeti prihajajo že cel teden ,če ne že več.
Mogoče je pa kriv J.Janša.
Drncl
# 03.05.2018 ob 18:20
Italijani in Hrvati dobro vedo, kam gredo ti tokovi in kje bodo smeti končale. Zato je brez veze, da bi v svojem morju to pobirali, če potem čez kakšen dan ali dva, lahko to sosedi poberejo...
gkrosl
# 03.05.2018 ob 20:21
Koprski mandrač in kopališče so delavci koprske Marjetice očistili.

Iskanje po Slovarju slovenskega knjižnega jezika
Zadetkov ni bilo: mandrač
Kazalo