Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 10 glasov Ocenite to novico!
Kemis, požar
Na dan požara so skladiščili 1.402 toni odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov. Foto: PGD Vrhnika
VIDEO
Vrhničani še vedno brez o...

Dodaj v

Okoljska inšpektorica odredila začasno prepoved zbiranja odpadkov v Kemisu

Podjetje kršilo določilo iz okoljevarstvenega dovoljenja
28. maj 2017 ob 19:21
Vrhnika - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Inšpekcija za okolje je podjetju Kemis, v katerem je pred dvema tednoma izbruhnil velik požar, izdala začasno prepoved zbiranja odpadkov.

"V petek popoldne je Kemis obiskala okoljska inšpektorica in - kot so nam povedali pristojni - izdala ustno odločbo. Ustno izdajo takrat, ko je ukrep nujen. Neuradno pa smo izvedeli, da je v tej odločbi začasna prepoved zbiranja odpadkov," je za TV Slovenija poročala Erika Pečnik Ladika.

"Inšpektorica naj bi se zato odločila, ker je podjetje kršilo določilo iz okoljevarstvenega dovoljenja, da se v primeru nesreče ne sme opravljati dejavnosti. Podjetje pa je kljub temu odpadke zbiralo. O tem bo zdaj verjetno razpravljal nadzorni svet Gorenja," je pojasnila.

Posledice požara
V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1.402 toni odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov.

Zaradi požara so tamkajšnji prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv, najbolj onesnažen pa je bližnji potok Tojnica.

Razprava se seli tudi v DZ
Pozornost javnosti pa bo v dogajanje po požaru v vrhniškem podjetju Kemis usmerjena tudi prihodnji teden. Petkovo srečanje s predstavniki pristojnih državnih institucij, ki so jim predstavili rezultate analiz, Vrhničanov ni pomiril, za torek je sklicana izredna seja občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali posledice ekološke nesreče, zlasti vpliv na okolje in zdravje ljudi.

A ne le občinski svet, o Kemisu bo razpravljal tudi državni zbor. Kdaj bo potekala izredna seja, ki so jo zahtevali poslanci iz SDS-a in skupine nepovezanih poslancev ter poslanca Andrej Čuš (Nep) in Roberto Battelli (IMNS), bo znano v torek na kolegiju predsednika DZ-ja, najverjetnejši datum pa je 9. junij, je poročal STA.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 28.05.2017 ob 19:50
@ Lluka
# 28.05.2017 ob 19:37

To razumejo vsi, ampak za varnost bi lahko bilo bolje poskrbljeno, da do takšnih katastrof ne bi prišlo.
kolnkista
# 28.05.2017 ob 20:31
A že??
levak
# 28.05.2017 ob 21:53
Pred davnimi časi sem odpeljal (akumulator in staro barvo) na zbirno mesto za nevarne odpadke. Dal sem jih v malo gajbico in odpeljal s kombijem. Možakar na zbirnem mestu (Fužine pri Mercatorju) mi je "veleumno" povedal, da bi jih moral pripeljati s osebnim avtom???
Adijo pamet. Gajbica bi bila enako velika in odpadki bi bili enaki. Tako navodilo je lahko dal samo ...
Navodila za ukrepanje v požaru nevarnih snovi te osebe ne morejo dati in zato prebivalci Vrhnike ne pričakujte navodila od takih ljudi. Zapeljite se kdaj v zbirni center na barju in se čudite. To kar lahko doživiš tam sodi v rubriko: "Saj ni res pa je".

Prekril sem staro streho ter peljal dve paleti azbestnih strešnikov na odlagališče (primerno zavite) in tam sem lahko pustil samo eno paleto. Drugo sem moral peljati naslednje leto pa hiša sploh ni velika. Potem pa so ljudje začudeni, da nekateri vozijo nevarne odpadke na divja odlagališča.
Okoljska inšpektorica kje ste???
Janković kje ste pa vi?
Dokler nam vladajo birokrati in ...ki, bo to tako.

Za ravnanje z nevarnimi odpadki potrebujemo PAMETNE ljudi.
Lobkoom
# 28.05.2017 ob 19:51
Kemis je takoj sklical "krizni štab!", Prebivalstvo Vrhnike je takoj ustanovilo civilne iniciative, gibanja, skupine, .... Na pomoč prebivalstvu je nastopila tudi zainteresirana strokovna javnost! Državne inštitucije pa "razštelane" do konca in je njihovo prvensko poslanstvo razkrito: "To ni v naši pristojnosti!" ipd : "To morate vprašati koga drugega!", ...Zakaj jih plačujemo, če je povprečna logika popolnoma v nasprotju z njihovimi ravnanji!? SLEDI: NE POTREBUJEMO DRŽAVNIH INŠTITUCIJ IN NJIHOVE BIROKRACIJE TER SPRENAVEDANJA; KER SAMO ŠKODO DELAJO IN BI NAM BILO BOLJE BREZ NJIH! Imeli bi moč v svojih rokah!
dego47
# 28.05.2017 ob 21:05
Sigurno,a te odpadke ne moremo metat v "gmajno",sam,da je pa to šele zdaj obiskala inšpektorica,vse pove kakšna banda nam vlada.
PONOS
# 28.05.2017 ob 22:14
Po vseh informacijah in raziskav sem prišel do naslednjega zaključka:
Požar je bli podtaknjen.
Zakaj?Zaradi pohlepa.Zavarovalnica bo.plačala vso škodo,najcenejši način odstranjevanja odpadka ter znebili so se tistih odpadkov ki so bili sprejeti mimo pravil ter odstranjevanje dokazov.Korupcija.
Kdo je vozil.odpadke ?Lek del Novartis Sandoz skupine ki so imeli v preteklosti podobne nesreče.Indici:Po pričevanju delavca Kemis skladišče nikoli ni bilo tako polno kot pred požarom.Izjava direktorja da so v Kemisu vsaj enkrat mesečno bili manjši požari kar je klasičen slepilni manever priznaš nekaj da bi prikril bistvo ,da ne bi javnost posumila na nameten požig.Ta je prinesel veliko denarja.Timing požiga je bil optimalen taki dnevi so na Vrhniki redkost.Termika veter ki.ge pihal proti manj nadeljenem območju in napoved dežja naslednjih dni.Izjava direktorja da gorijo le stvari ki jih imamo doma 940 ton kemikalij in nevarnih odpadkov.Zgodil se je zaradi pohlepa ekološki terorizem kemijski napad na prebivalstvo Slovenije.De factonačrtno zastrupljevanje okolice in njihovih prebivalcev.
Mitcho_Buchannon
# 28.05.2017 ob 22:19
Ne moreš verjet, nesreča še niti ni sanirana, modeli pa že naprej zbirajo odpadke. Ja skladišče se je spraznilo, čas je, da biznis laufa naprej ane!?
vipmit
# 28.05.2017 ob 21:18
Oljska inšpektorica bi morala dobi odpoved službe!
artoum
# 28.05.2017 ob 20:09
"V petek popoldne je Kemis obiskala okoljska inšpektorica in - kot so nam povedali pristojni - izdala ustno odločbo. Ustno izdajo takrat, ko je ukrep nujen.

ukrep je nujen! gorelo je pa?
PONOS
# 28.05.2017 ob 22:28
Nemudoma je potrebno zbrati vse podatke vrisati smer toksičnega dima.Kriminalisti naj preverijo tok denarja vpletenih.Direktorja Kemisa spravit v pripor najprej zaradi malomarnosti nato po dokazih zaradi namernega požiga in ga obsodit za poiskus masovnega poboja.prebivalcev Vrhnike,eko terorizma ogrožanjaja zdravja in življenja ljudi.Ni se zgodila nesreča ampak navaden načrtovan požig iz pohlepa.Raziskati vpletenost kamore smetarske mafije.Kemis za vedno zspret in obsodit vse vpletene.
BAČO
# 28.05.2017 ob 21:31
Tako je to ko pride za direktorja velike firme "ŠLAGER PJEVAČ". Potem se začenjajo sprenevedanja, vrednost delnice podjetja padejo na 3 € in upajo si zaje..... celo Slovenijo!
malasraka
# 28.05.2017 ob 21:10
Ostalo je nekaj barve in razredčila po štrihanju ograje. Kakšen nasvet, kam to odpeljat?
PONOS
# 28.05.2017 ob 22:21
Ogrožanje pitne vode slovencev,ne le Vrhničanov kemikalije v vodnem ciklu ogrožajo širšo območje..dimni oblak je zastrupil in uničil naravni habitat ter de facto zastrupil tam živeče prebivalce in živali.Nekaj je zbiranje odpadkov,drugo je sprejemanje in skladiščenje najhujših kemikalij v naselju.Tretje pa kovanje dobička na račun zdravja ljudi,otrok Vprašajte se le kdo bo profitiral in kdo je profitiral in dobili boste krivce tega največjega zločina v zgodovini Slovenije.
veteraninsin
# 28.05.2017 ob 22:12
@malasraka

Če si iz Ljubljane, je na Povšetovi Snaga, ki radi te stvari sprejmejo in posortirajo. zadnjič sem tja odpeljal kakih 200 litrov starih barv, ostankov....
KLIPAN
# 28.05.2017 ob 19:58
Najprej bi se moralo ugotoviti vse škodljive učinke na ljudi in naravo, šele nato dovoliti postavitev takih objektov.
Ne pa da se taki ukrepi sprejemajo, ko je že vse zastrupljeno, takrat je prepozno.
kislec
# 29.05.2017 ob 08:47
... dokumentacija je pa tudi čudežno uničena...

Tko kt pred leti v našem bloku, k je začel "smrdet" glede stroškov centralne, pa so blagajniku doma v omari zgoreli vsi papirji...
BAČO
# 28.05.2017 ob 22:16
Hipotetično, če bi se nekaj takega zgodilo recimo v kakšni drugi državi (recimo Ameriki) in bi se zgodila podobna havarija res ne bi želel biti v koži "ŠLAGER PJEVAČA"!!!
politik kritik
# 28.05.2017 ob 22:14
@kamnosek

1 liter snovi na osnovi nafte uniči milijon litrov vode. Barvo odpeljite na zbirni center, ali počakajte, da v vaš kraj pride zabojnik za zbiranje nevarnih odpadkov (običajno je to 2-4 krat na leto).
QUENDI
# 28.05.2017 ob 20:07
....ali bo upoštevana......izkušnje in praksa.......
valcek2010
# 29.05.2017 ob 09:45
ko bodo električni avti bo na leto tna tone nevarnih baterij, kam bodo pa to shranjevali
Lešnik
# 29.05.2017 ob 08:13
PONOS
# 28.05.2017 ob 22:31
o
Če sem jaz prišel do zaključka bodo tudi kriminalisti


Da pridejo kriminalisti do enakega zaključa mora policija najprej priti do kemisovih pisarn in popokat direktorja v pridržanje. Ne eno ne drugo se še ni zgodilo in se najbrž tudi ne bo, dokumentacija je pa tudi čudežno uničena.
Svit-1
# 29.05.2017 ob 07:21
Me samo zanima, koliko časa bo še župan trdil, da tako tovarno potrebujemo? So ljudem pokazali v Avstrija Mercedesa, tu pa postavili Dacio...
PONOS
# 28.05.2017 ob 22:31
Če sem jaz prišel do zaključka bodo tudi kriminalisti kdor ne verjame bo moral verjeti.
Mitcho_Buchannon
# 28.05.2017 ob 22:22
Drugače pa si preberite tole, podoben požar v skladišču odpadkov v Angliji decembra lani. Tudi niso vedeli točno, kaj je gorelo.

http://www.express.co.uk/news/uk/739684/
prescot-warehouse-fire-remondis-merseyside
imlakar4
# 28.05.2017 ob 22:09
Ta zbirni center bo potrebno prestaviti čim dalj od Ljubljane, pa bo vse v redu. Tudi v Celju že sto let živijo ljudje na strupu, pa se država nič ne zgane.
kamnosek
# 28.05.2017 ob 21:57
@malasraka
Ostalo je nekaj barve in razredčila po štrihanju ograje. Kakšen nasvet, kam to odpeljat?

Zakuri na domačem vrtu! V Kemisu je pogorelo tisoč ton brez škodljivega vpliva na okolje in zdravje ljudi.
eos
# 28.05.2017 ob 21:51
Pa kakšno bitje lahko da Klipanovemu komentarju minus??
In ja, zadeva bo šla očitno do konca samo preko civilne iniciative. Z državnimi organi si lahko samo čorbo skuhamo.
aless70
# 29.05.2017 ob 07:32
@artoum

Ja, tako je.
"Nujno" za naš JS pomeni 2 tedna po dogodku.
Tak'le mamo.
.
Saj veš, premalo jih je in premalo so plačani.
Dobrodošli v zasebni sektor, kjer se cedita med in mleko.
kamnosek
# 28.05.2017 ob 23:05
@politik kritik
Vse okoljske inštitucije so potrdile, da požig 1000 ton nevarnih odpadkov ni negativno vplival na zdravje ljudi. Hočeš reči, da veš ti več kot celotni državni aparat? In zakaj bi nekdo nosil nekaj litrov barve in topila nekam, kamor jih bodo skurili, če to lahko brez škode in stroškov stori doma ;)
sm0ve
# 28.05.2017 ob 21:45
https://www.youtube.com/watch?v=RAbkIHuG
FWQ
accko
# 28.05.2017 ob 21:22
luka ve se kako se v bazene z več varnostnimi sistemi zbirajo tki odpadki , tuki pa kr vse uizi teklo v reko tko da je to zbiranje malomarno in se ni vlagalo v pravilno zbiranje ampak služenje na osnovi laganja naroda v imenu politikov inšpektorjev in podjetja ... to je kt bi v krškem pustili elektrarno brez varnostnega sistema k ob manjši napakici vse ustavi. Še dober d ne grdijo zdj v krškem elektrarne ker bi denar za varnost bil kr v žepih ..
BACK
# 29.05.2017 ob 13:29
Na kakšen način lahko državljani kaznujemo odgovorne državnike, ki delo niso opravili v redu. Niso opravili že od nakupa zemljišč dalje, da ne govorim o črni gradnji pri Kemisu, ki je tudi potrjena. Je to tožba države? Tukaj se mi to ne zdi najbolje, ker bo spet davkolplačevalsi denar skopnel, odgovorni pa se bodo še kar oklepali stolčkov... Civilne tožbe proti odgovornim osebam? Kakor koli, če bi se kaj posebej ščitili med sabo, sem prepričan, da bi Evropsko sodišče primer zaključili pozitivino, iz preprstega razloga, ker je bil to napad na ljudi, na državljane, na evropo kot celoto, ki ji pa ta povezanost ful pomen ;) ... brez minusov prosim, sprejejmam samo pluse :D
doba
# 29.05.2017 ob 12:56
Bravo, Anton Komat, o dioksinih so se sprenevedali, kot da jih ni!
"Na dioksine sem pozoren zato, ker doslej nisem zasledil, da bi jih v okviru laboratorijskih preiskav odvzetih vzorcev sploh iskali. Pri tem sem se zgrozil, saj so to najbolj strupene (kancerogene) kemikalije, ki jih pozna znanost. Te snovi so namreč tisočkrat bolj kancerogene kot zloglasni PCB-ji, ki so na tej lestvici na drugem mestu, in kar milijonkrat bolj kot naslednji strup s tega seznama..."


>> Kar ni dobro za žival, ni dobro za človeka
Lešnik
# 29.05.2017 ob 12:50

valcek2010
# 29.05.2017 ob 09:45

ko bodo električni avti bo na leto tna tone nevarnih baterij, kam bodo pa to shranjevali


Po dosedanjih dogodkih primera "KEMIS" sodeč in predvsem po ravnanju pristojnih državnih služb , bo idealno okolje Triglavski narodni park. Ena od možnih lokacij je območje Krnskega jezera.
Bivši uporabnik
# 29.05.2017 ob 09:08
a inšpektorji so morali zapustiti pisarno joj kako so utrujeni.
Mitcho_Buchannon
# 28.05.2017 ob 20:16
Končno! Zdaj pa še trajen ukrep čimprej!
HOR
# 30.05.2017 ob 11:08
Ob primeru KEMIS delovanje državnih inštitucij Slovenije izkazuje principe v smeri nivoja bananarepublik
Haso
# 29.05.2017 ob 05:14
Nehajte s histerijo. Nevarne odpadke proizvajamo. Ali naj jih ljudje mečejo v grape?
Lluka
# 28.05.2017 ob 19:37
Jaz razumem da Kemis zbira nevarne odpadke... ljudje pa pač mislijo da nevarne odpadke zakopljejo.... Če bi pa morali nevarne odpadke furat recimo v Nemčijo ali Francijo...bi bile položnice zelo visoke..(potem pa spet nebi bilo prav.............)
Kazalo