Okolje

Poudarki

  • Na Primorskem v naslednjih dneh razglašena najvišja stopnja ogroženosti
  • Arso: Pomlad ne bo zelo topla
  • Očitnejša otoplitev šele čez deset dni
  • Največ snega na jugu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 42 glasov Ocenite to novico!
Porušeno drevo
Močna burja utegne povzročiti tudi gmotno škodo. Foto: EPA
Zemljevid
Agencija RS-a za okolje je najvišjo stopnjo ogroženosti za Primorsko razglasil že za torek. Foto: MMC RTV SLO
Na tiskovni konferenci je bil Marko Korošec z Darsa, ki je pojasnil, da že pet- ali šestkrat namerili orkanske sunke burje, s hitrostjo med 180 in 190 kilometri na uro. Sunke vetra merijo na Rebrnicah in vzdolž avtoceste.
Burja
Zaradi burje je znova zaprta cesta čez Rebrnice, o protivetrni zaščiti naj bi na Darsu govorili v nekaj dneh. Še vedno pa se ni odplro vprašanje odgovornosti za postavitev trase ceste po pobočju Nanosa. Foto: MMC RTV SLO
Zima
Sneg v tej sezoni še ni rekel zadnje besede. Foto: pecenojabolko
Luka Koper
V Luki Koper zaradi vetra prihaja do zastojev pri delu z dvigali. Ta so namreč opremljena z varnostnimi sistemi, ki dvigala ob določenih jakostih vetra samodejno izključijo. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Pozor pred orkansko burjo

Dodaj v

Razglasitev alarma: Čaka nas orkanska burja

Vreme ta teden: minus in do deset centimetrov snega
8. marec 2010 ob 07:45,
zadnji poseg: 8. marec 2010 ob 16:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čas je za vremenski alarm. V torek se bo namreč burja zelo okrepila in bo do četrtka dosegala sunke do 200 kilometrov na uro. Poleg tega bo državo zajel še sneg.

Predstavniki Agnecije RS za okolje so na tiskovni konferenci poudarili, da v naslednjih dneh lahko pričakujemo nevarne vremenske razmere, ki zahtevajo resen pristop in največjo stopnjo pripravljenosti, posebno pa Primorskem, zato so za to pokrajino za prihodnje dni razglasili rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, kar se navadno zgodil le enkrat ali dvakrat na leto.

Ciklon, ki se razvija v zahodnem Sredozemlju, se približuje našim krajem in jih bo kmalu dosegel, kar pomeni zelo okrepljene vetrove.

"Tako močne burje ni bilo že nekaj let"
Pričakovati je, da se bo burja okrepila jutri popoldne, oslabela pa bo v četrtek. V tem času lahko sunki dosežejo hitrost do dvesto kilometrov na uro. Najmočneje bo pihalo v Vipavski dolini in na Krasu. Močna burja bo tudi v Kvarnerskem zalivu in v sosednji Italiji. Kot je dejal meteorolog Brane Gregorčič, tako močne burje ni bilo že nekaj let.

Poleg močne burje pa od noči na sredo lahko pričakujemo tudi sneg, sprva tudi ob morju. Prevideva se, da ga bo zapadlo od 10 do 25 centimetrov. Zaradi vetra bodo nastajali snežni zameti. Prav zato bo v sredo po vsej Sloveniji, razen Primorski razglašena oranžna stopnja nevarnosti.

REBRNICE ZNOVA ZAPRTE

Hitra cesta čez Rebrnice je bila dopoldne že zaprta, zdaj pa je po njej prepovedan le promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse.

Iz Darsa so glede mogočih rokov postavitve protivetrne zaščite za MMC sporočili, da je predpogoj za začetek gradnje idejni projekt za celotno in celostno rešitev protivetrne zaščite, ki je lahko tudi najbolj učinkovita in ekonomsko upravičena.

Pogovori o mogočih spremembah ukrepanja naj bi se s predstavniki strokovne in zainteresirane javnosti začeli v prihodnjih dneh. Še vedno pa se še ni odprlo vprašanje odgovornosti tistih, ki so odločili postaviti traso ceste po pobočju Nanosa, kjer je bilo jasno, da bodo s tem le težave. Videti je, da je bilo to jasno vsem drugim, razen strokovnjakom, ki so o tem strokovno odločali, ne.

Stanje na cestah lahko ves čas spremljate na tej povezavi.

Na Primorskem v naslednjih dneh razglašena najvišja stopnja ogroženosti
Predvsem v sredo lahko po njihovih besedah pričakujejo močno poslabšane vozne razmere po vsej državi. Gregorčič je vsem, ki se v sredo nameravajo odpraviti na pot svetoval, naj jo preložijo, če je mogoče.

Burja pa lahko povzroči škodo tudi na objektih. Kot morebitne nevarnosti je Gregorčič izpostavil predmete, ki bi jih burja utegnila odpihniti in lahko zadanejo kakšno stavbo ali celo človeka, poleg tega se lahko zgodi tudi, da morje zaradi močnega valovanja v Piranu na obalo vrže kakšno skalo. Opozoril je pe, da zaradi burje zanese tudi avtomobile med vožnjo. Po nejgovem mnenju lahko težave pričakujejo tudi v Luki Koper.

ZARADI BURJE TEŽAVE TUDI V LUKI KOPER

Zaradi močne burje je uprava za pomorstvo med polnočjo in 5. uro zjutraj za vplutja in izplutja ladij zaprla koprsko pristanišče. Od 5. ure dalje prepovedi za ladje ni več, vendar pa pristanišču zaradi močne burje prihaja do zastojev pri operativnem delu.


Kaže tudi, da se živo srebro v tem tednu ne bo kaj prida povzpelo. V sredo, denimo, morda celo ne bo preseglo ničle, tako da nas čakata mrzla dneva z zelo nizkimi dnevnimi temperaturami, medtem ko naj bi bilo v drugi polovici tedna vendarle nekoliko topleje in bodo termometri čez dan pokazali šest ali sedem stopinj Celzija.

KAJ POMENI NAJVIŠJA STOPNJA OGROŽENOSTI (RDEČA BARVA)?

Napovedane vremenske razmere so zelo nevarne. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe.


Očitnejša otoplitev šele čez deset dni
Očitnejšo otoplitev je mogoče pričakovati šele čez deset dni, so na Arsu tudi povedali za našo spletno stran. Poudarili so še, da se bo grelo počasi in da ne bo hitrih vzponov temperatur, in dodali, da bo marec hladen: "Mesečna napoved ne predvideva zelo tople pomladi, mogoča pa so nihanja - toplejša in hladnejša obdobja."

Sicer pa je Gregorčič še dejal, da sneg marca redko ostane več kot teden dni, drži pa, da v kratkem neke posebne odjuge ni pričakovati. Je pa ob tem še izpostavil zanimivost, da je pred točno 34 leti, med 8. in 10. marcem 1976 v 24 urah zapadlo med 40 in 125 centimetri snega.Takrat je v Ljubljani v enem dnevu zapadlo 70 centimetrov.

VREMENSKA NAPOVED ZA PONEDELJEK
Na Primorskem bo pretežno jasno, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem do 6 stopinj Celzija.

VREMENSKA NAPOVED ZA TOREK
V torek bo pretežno oblačno. Na Primorskem bo suho, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v južni in jugovzhodni Sloveniji. Količina padavin bo majhna. Pihal bo severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -3, v alpskih dolinah do -10, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od -5 do 1, na Primorskem do 5 stopinj.

M. N., S. Z.
Prijavi napako
Komentarji
rogu
# 08.03.2010 ob 10:39
Na današnji dan leta 1955, je bilo v Kočevju 128cm snega, v Ljubljani 76cm, v črnomlju 96cm... Toliko o globalnem hlajenju. Dejstvo je da se je ozračje v primerjavi z referenčnim obdobjem 1961-90 ogrelo, tega ne gre zanikati, tako so pokazale meritve, ledeniki se talijo in tu ne gre izgubljati besed. Kdaj pa se bo spet začelo hladiti, in kaj so sploh vzroki segrevanja to pa je stvar ki ni jasna nikomur. Verjetno CO2 prispeva k naraščajočemu trendu temperature, vendar sem mnenja da je zadeva prenapihnjena. Je pa zanimivo, da je letošnje leto dokaj mrzlo. Vsekakor v katerokoli smer bo šlo vse skupaj ne gre pričakovati zgolj toplega in hladnega vremena pač pa topla in hladna obdobja, tako kot je t vseskozi bilo.
mtsk
# 08.03.2010 ob 11:10
Za efekte globalnega segrevanja oz. bolj burnih vremenskih dogajanj je treba pogledati širše po svetu, koliko je bilo v zadnjem času na raznih koncih poplav, močnih nalivov, viharjev, zemeljskih plazov itd, kakšno otoplitev smo imeli pred kratkim.

Enkrat sem že napisal:
Med takim vremenom in globalnim segrevanjem ni kontradikcije. Več energije od toplote, več fluktuacij v vse smeri. ...

Kako pa so lahko povezani močni prodori hladnega zraka (ki se kot po čudežu radi dogajajo marca, ko sonce že topleje sije na severni polobli) pa v naslednjem:
Glavni pogon vremena se dogaja ob ekvatorju, tam se (poenostavljeno) tople mase dvigajo zaradi segrevanja sonca in potem tečejo proti severu. Del se potem spusti v področju pasatov, stepskega in puščavskega podnebja (zato je tam tudi suho), del pa teče naprej proti severu naprej in seveda mora izpodrivati zrak s severa v nižjih plasteh, ki potem teče k nam dol kot zelo hladen zrak (sicer pa ostane več ali manj tam, razen kolikor prodira naokrog zaradi večje specifične teže). Kadar pa namesto zgoraj topli zrak bolj prodira tudi v nižjih plasteh, imamo pretoplo. Torej stvari niso tako preproste in je treba vzeti več stvari v obzir.
Eva Longoria
# 08.03.2010 ob 12:37
tistemu ki trdi da je burja posledica globalnega segrevanja je ocitno pregrelo mozgane! Burjo imamo v dolini ze stoletja, da ne recem tisocletja. Severni veter dobi po pobocju Nanosa hitrost, ki se najbolj izraza v dolini in proti Krasu pojenjuje-to je vsa umetnost burje! Dokler mi ne s strehe vrze kaksnega kamna je burja se vedno "normalna" in letos ga se ni!
Pa da mi ne bi spet avtoprevozniki bluzili na kasknem kanalu A kolk so bogi zarad burje- je bla v dolini pred njimi! Sicer pa je burja super-edina prava garancija,da v dolini nimamo kaksnih romskih prikolicarjev in barak...
Kauko
# 08.03.2010 ob 11:05
Ne vem kaj se nekateri tako čudite. Saj nismo sredi aprila, če je začetek marca in ni nič nenavadnega če bi zdaj bilo tudi pol metra snega...

Glede globalnega segrevanja/ohlajanja. Priporočam določenim, da si preberejo kako literaturo o tem pojavu, ker govorite bedarije oz. otročarije bolj ustreza temu. :)
Mastr
# 08.03.2010 ob 10:02
Če je ena topla zima globalno segrevanje je ena mrzla tudi globalno ohlajanje.
ID
# 08.03.2010 ob 10:50
No leta 1947/48 pa je bilo januarja tudi do +20 stopinj Celzija. Toliko o globalnem segrevanju.
minores
# 08.03.2010 ob 10:55
Kako lepo, da se lahko spet kregamo:
segrevanje : ohlajevanju,
levi : rdečim
nemoralni : moralnim
domoljubi : tujcem
...
mash
# 08.03.2010 ob 10:08
sej še ni konec leta. Vse se lahko še enkrat obrne in bo nato leto 2010 spet najtoplejše v zgodovini. Sicer pa te temperature veljajo samo za Slovenijo, ne more naša "boga" država znižati povprečje cele Zemlje.
Tej slavni pravljici o CO2 pa tudi jaz ne verjamem...
Isao
# 08.03.2010 ob 13:30
Ej folk pridte v Vipavsko dolino,to bo prava atrakcija.200km/h,takega vetra ne doživiš ravno vsak dan.
neradodareN
# 08.03.2010 ob 11:13
zanima me, zakaj toliko pozornosti posvečate podnebju. Podnepje se vednar vedno počasi spreminja, vse ostalo pa se mu skuša prilagoditi. Saj ne bomo kar na enkrat ostali brez krompirja, če bo ena pomlad malce hladnejša od povprečja.

Mene osebno co2 ne skrbi. Me pa skrbi onesnaževanje in njegov takojšen vpliv na mojo kakovost življenja, ter na kakovost življenja za naše zanamce. Govorim predvsem o zdravju, splošnem počutju, preživljanju prostega časa itd.

Recimo, da co2 nima nikakršne veze z segrevanjem. Ali to opravičuje, proizvodnjo objektov, ki so neprimerni za reciklažo, ter tako posledično nevarni za okolje?

Ljudstva, živali in rastline se bodo temperaturnim razlikam že prilagodila. Brez miljonskih žrtev mogoče ne bo šlo, vendar če je to del naravnega procesa nimam nič proti.

Če pa bom zaradi umazanih delcev v zraku moral nositi masko, in če bom moral zaradi umazane vode piti uplastekočinjeno, ter če bom moral zaradi nereciklibilnih proizvodov razmišljati kje lahko postavim hišo, potem je to zame problem.

Co2 je kriv samo tega, da zadržuje toploto v atmosferi, in nič drugega. Kemikalije, nevarne snovi, in drugi odpadki, ki se valjajo po svetu so druga zgodba. Verjetno obstaja boljša možnost kot sežig.
Klemensas
# 08.03.2010 ob 11:53
Hlajenje je le sočasen pojav pri globalnem segrevanju.
Če se kocka ledu v kozarcu s pijačo topi, pijača postane hladnejša.
Toda hladna ostane le kratek čas, led pa izgine.
kacjipastir
# 08.03.2010 ob 10:57
"rogu" je lepo napisal. To, da se Zemlja segreva je dejstvo o katerem pričajo ledeniki po vsem svetu, ZAKAJ se to dogaja in kam to pelje, so pa le špekulacije.
Krapez
# 08.03.2010 ob 10:18
Sneg marca ni pa čisto nič nenavadnega... Par let nazaj ga je zamedlo par dni po uradnem datumu za menjavo zimskiih gum v letne... haha kaki šou je bil... :)
d1
# 08.03.2010 ob 11:47
Toliko o globalnem segrevanju..... prej bi lahko govorili o globalnem hlajenju!

Topljenje ledu, ki je posledica globalnega segrevanja, preprečuje dotok zalivskega toka na sever, kar pomeni, da se ustavi dotok energije, ki omili arkitčno zimo, polarni mraz zato začne udirat južno po celem planetu v Evropo, ZDA, celo na Kitajsko...

Na drugi stani CO2 sekta na veliko govori v globalnem segrevanju in nas obremenjuje z novimi in novimi davki.

CO2, ki je posledica industrijskih izpustov res da predstavlja majhen procent v primerjavi celotnim CO2-jem v naravi, vendar je velika količina naravnega CO2-ja in metana varno zamrznena pod tundro in tajgo, v oceanih v obliki metanovih hidratov...majhna sprememba globalne temperatue pa povzroči sproščanje toplogrednih plinov in destabilizacijo GHSZ-ja (Gas Hydrate Stability Zone), kar pomeni, da se začne naravno sproščat večja količina metana in CO2, kar pomeni še večje globalno segrevanje, kar pomeni še več toplogrednih plinov....industrijski izpusti pa delujejo le kot zaganjač pri avtomobilu, določena količina umetno prozvedenih izpustov, požene v tek naravni motor globalnega segrevanja. Sam sistem pa deluje po principu stikala, kar pomeni da se narava ne bo odzvala na določene količine izpustov toplogrednih plinov, vendar s tem, ko se izpusti povečujejo, začnejo pritiskat na naravni motor globalnega segrevanja podobno kot če pritiskamo na stikalo za luč, ko dosežemo kritično vrednost se luč prižge oz. spravimo v tek naravno globalno segrevanje...od tu naprej se stvari dogajajo same in tudi če se bomo šli ne vem kake okoljevarstvenike je narava že začela nov ciklus in naše "zelene akcije" nanjo ne bodo imele čisto nobenega vpliva, bo pa slabo za ljudi, saj se nam obetajo vedno bolj ekstremne vremenske razmere: mrzle polarne zime, izredno vroča poletja, hude suše, poplave, toča,...in če bi se hoteli rešit tega problema bi morali umetno ohladiti planet in spravit toplogredne pline nazaj od koder so prišli...ta kaj takega pa niti približno nimamo tehnologije!
krosnjar
# 08.03.2010 ob 19:31
keith -
od dec. do danes je bilo vsaj en dan, včasih pa več, na števcu izpisano 186km/h. In to ni nič posebnega, verjemi. Tu je vse: gradnja, vegetacija in ljudje povsem prilagojeno burji.
Pa tudi pred leti je pihalo okoli vedno do 200km/h, pa se ni zganjalo cirkusa.
Se pa danes to potencira, da se opraviči zaprtje AC. Kot, da so to izjemni pojavi. Izjemni pojav je le gradnja AC po najbolj vetrovni trasi, ker so tam zemljišča pokupili "pravi" ljudje. Domačini so se trasi smejali, ker so mislili, da je šala. Po drugi strani doline je namreč zavetrje.
Pobočje Nanosa pa tudi drsi in čez kako leto, morda desetletje, bo del trase splazil v dolino.
Seveda bodo krivi izjemni vremenski pojavi. . .
krosnjar
# 08.03.2010 ob 17:41
Nekdo je zapisal, da je 200km/h orkanski veter.
V Ajdovščini je lestvica precej drugačna:
0-50 - mirno
50-100 malu vlejče
100-150 ma se čuti, da malu bl vlejče
150- 200 je začilu malu pihat
200 + piha

O orkanih pa slišimo samo po TV in se režimo, ker to samo malo bolj vleče. . . Wajdouska drevesa se do 150 km/h niti ne zazibljejo, kvečjemu kak list. . . Zunaj je tudi precej kolesarjev in celo badbington se igra. :)))
dimež11
# 08.03.2010 ob 12:00
nostromo - mislim, da je čas, da vzameš današnji odmerek tablet!
Jaros
# 08.03.2010 ob 11:19
Jah to globalno segrevanje. Zdaj se spozna že vsak, ki ima 5 minut časa. Nekdaj je veljalo, da so bili vsi strokovnjaki za nogomet, zdaj pa so očitno vsi tudi za podnebne spremembe. In potem smo priča mnogim neumnostim, ki se pišejo po forumih. Dajte vprašat kakega klimatologa ali pa meteorologa pa naj vam on razloži kako vezo imata CO2 in podnebje.
SenilenLikalnik
# 08.03.2010 ob 11:12
Dajte tisti, ki ne razumete pomena besede "globalno" modro molčati in ne kazat kako velika cvetača vam cveti v glavi.
Peacemaker
# 08.03.2010 ob 11:11
škoda da ste v svojih debatah pozabili na bistvo članka - burjo, ki bo pihala 200 km/h!!!!!!

upam vseeno da so napovedi prenapihnjene...ker če ne bo v vipavki hudo!!!
Re
# 08.03.2010 ob 11:04
Avtoceste bodo kljub opozorilom polne (obtičalih) tovornjakov.
nostromo
# 08.03.2010 ob 10:17
samo za slovenijo? ja, slovenija je hermetično zaprta in izolirana od preostanka evrope...jezus!
jang
# 08.03.2010 ob 09:58
slovenija ni globalno....ena zima ni dolgoletno povprečje..... kaj ste vi trije zgoraj? divji ekonomiste katere omejuje okoljska zakonodaja?
LFC
# 08.03.2010 ob 19:03
Hitro namontirat ultra močne vetrne elektrarne... Tolk zelenega štroma bi se dalo iz te burje dobit...

Oblečte pa držte se.
Peacemaker
# 08.03.2010 ob 13:14
@ leon911

Najprej se malo umiri in globoko zadihaj...potem pa povej zagovorniki česa naj bi mi, ki v vsakem listu, ki odpade že julija ne vidimo globalnega segrevanja, bili?? Po tvoje mi najbrž petrol in OMV na račun vsak mesec nakazujeta 200 evrov, da pišem tuki gori?

Sem napisal že v eni drugi temi pa bom še tukaj:

Tema globalno segrevanje in klimatske spremembe je od države sponzorirana modna muha in na tak način izkoriščanje človeških slabosti. Zakaj? Zato ker je se ljudje od nekdaj počutimo bolje, če nekaj naredimo za sočloveka ali naravo. Še posebej pa nam gre dobro od rok, če je da dejavnost omejena le na govoričenje in ne na konkretna dejanja. Tako nam mediji (najbrž nehote) polnijo glavo z razno raznimi katastrofami in, da se podnebje spreminja in da je nujno treba nekaj napravit (čeprav tisti nekaj dlje od tipkovnice še nikjer ni prišel). Oprostite!!! Je prišel!!! Tukaj so že novi davki za vozila, sledili bodo ekološki davki, dajatve za dihanje in podobno... Skratka najprej je treba folk prepričati...mu oprati glavo...potem pa ga denarno ožeti!!!! Si predstavljate nove davke pred 15 leti?? Ha ha ha...folk bi ja znorel!!!!! Zdaj pa že ob vsaki burji omenjajo klimetske spremembe in kar naenkrat so novi davki več kot logični!!! Jah...tudi ekologija je žal biznis!!!!

Pa da ne bo kdo mislil, da sem proti zmanjšanju co2... Ampak dejstvo je da do tega na globalni ravni nikoli ne bo prišlo... Skratka vso ekološko propagando usmerjamo v popolnoma napačno smer... Da bi se pa kdo spomnil na onesnaževanje pitne vode, problematiko odlagališč, pesticide v zemlji...to pa ne... Tukaj lahko naredimo precej več...vendar bo medijki stroj zalaufal šele ko bodo vrli politiki odzadi zavohali denar...
antipop
# 08.03.2010 ob 12:59
in?
sunki do 200km/h so stalnica tle.
kar se pa HC tiče, da bo panika zarad burje se je pa vedlo že prej...
sam soud je soud....
fordprefect
# 08.03.2010 ob 11:40
Razglasitev alarma: burja v sunkih do 200 kilometrov na uro.

Ja in? Ni nje prvič, nje zadnjič.
Mastr
# 08.03.2010 ob 10:17
CO2 je eleganten način, kako zagnati paniko in pobrati nove davke.
Sicer pa kolikor vem so tudi drugod po svetu imeli eno najmrzlejših zim, tako da ne gre le za Slovenijo.
luckyss
# 08.03.2010 ob 19:37
Mislim,da se brezveze kregate okrog izpustov CO2-ja.Omejitve so sicer umestne,vendar le v smislu kakovosti zraka,ki ga vdihujemo.Kar pa se tiče globalnega segrevanja,pa smo že davno zamudili,če smo sploh kdaj imeli kaj vpliva. Dejstvo je,da bo permafrost v relativno kratkem času osvobodil nepredstavljive količine toplogrednih plinov,predvsem metana, posledice pa bodo katastrofalne za človeštvo. In NIHČE tega več ne more ustaviti! Za naš planet to ne bo nič novega ali posebnega,mogoče nekaj takega,kot če se slon povalja v blatu, da se reši zajedalcev. Pa saj menda ne mislite, da bomo kot vrsta živeli večno,naselili pol vesolja in podobne neumnosti?!
franzis
# 08.03.2010 ob 18:15
tale Lučka vedno pretirava.
scenic
# 08.03.2010 ob 15:36
fajn da bo padal sneg.
škoda pa je, da se pričakujejo takšne nevšečnosti zaradi vetra.ž
upam na čimmanj materialne škode.
jodlzi
# 08.03.2010 ob 14:34
@eva longoria: mal vašga vetra bi na dolenjskem res potreboval:)
vidim
# 08.03.2010 ob 13:58
200 km/h ni navadna burja, ampak orkanski veter.
Kdor je že nekaj časa na zemlji, ve kaj naredi veter že malo nad 100km/h. Kaj naredi 200km/h lahko vsak pogleda na lestvici posledic orkanskih vetrov.
mash
# 08.03.2010 ob 10:09
Sta me prehitela jang in Mastr. :)
floorman
# 09.03.2010 ob 04:47
sam dogaja vam folk.nevem kaj imate toliko za komentirat kolko bo pihalo.pa naj piha kolikor lahko in nikoli nebo dovolj da vam razpiha možgane!!!!!!!!!!
luckyss
# 08.03.2010 ob 19:59
Naj si dovolim nedolžno vprašanje. Kaj mislite,bi storile svetovne vlade,če bi bile postavljene pred dejstvo,da nam grozi globalna katastrofa? Po mojem bi poskrbeli za svoje elitistične riti v obliki različnih superzaklonišč, "rajo " pa bi zaposlili z računanjem izpustov CO2, globalnimi gripami,globalnimi teroristi ipd.
SeU
# 08.03.2010 ob 19:40
Sj res po en stran. Včas ni blo tulk medijev, pa tud nismo vedl za vsako katastrofo, oziroma smo se ukvarjal z čim drugim. Mislim , da prevč beremo te novice, pa pol dobimo občutek, kolk velik nesreč je na svet. Mislim glede na tele potrese pa valove. Mogoč jih je res kj več? Lp
ivant
# 08.03.2010 ob 18:10
Lučka nima pojma o pojmu!!
mash
# 08.03.2010 ob 16:14
jerry444
hahaha!!!
danes sem po dolgem času malo bolj začutil veter v Ljubljani, pa še temu bi v Vipavski dolini rekli: kuk lepo piha dans!
JRazer
# 08.03.2010 ob 16:02
@jerry444: "in v lj tudi,ne vem zakaj imam občutek,da je lj že del primorske,vsaj kar se vetra tiče,če oznanijo burjo na primorskem je tudi v LJ tak veter,da človek samo gleda ali bo prišel živ do doma,ali ga bo odpihnilo"

haha a ti to resno? Tej ljubljasnki sapici praviš ti burja? :) Dejasnko moraš priti v vipavsko dolino ko bo taprava burja ;) To v ljubljani j rahla sapica...
Peacemaker
# 08.03.2010 ob 16:00
Kaj zdaj?
Mi želiš srečo ali da bi se znašel v naravni katastrofi?

srečno tudi tebi...
Eva Longoria
# 08.03.2010 ob 13:57
@peacemaker

Imaš moj glas!

Ja res bi lahko naredili en žur v dolini: 200 km/h in tropinovec, da nas ne bo zeblo!
vidim
# 08.03.2010 ob 12:05
Kar se tiče globalnega ogrevanja je neprimerno nevarnejše visko ogrevanje v področju ledenih kap, kot ohlajanje v celotnem ostalem delu sveta.
Drugače zelo močno drži, da ima narava lastno zavest, ki se kaže v uravnovešanju - vsaki akciji sledi reakcija Zemlje.
d1
# 08.03.2010 ob 11:58
Narava zna sama rešit problem globalnega segrevanja z ledeno dobo... ga je že večkrat v preteklosti in ga bo tudi tokrat. Vprašanje je le kdaj, posledice za človeško vrsto pa bodo katastrofalne.
mtsk
# 08.03.2010 ob 11:52
Za ilustracijo tistega, kar sem napisal prej (topel zrak zgoraj proti severu izpodriva hladen zrak spodaj, ki teče proti jugu). Poglejte si na <a href="http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/ht
ml/MSG/IMAGERY/IR039/BW/FULLDISC/" target="_blank"> http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG
/IMAGERY/IR039/BW/FULLDISC/, klik na 24-urno animacijo. Medtem ko nad Evropo teče hladen polarni zrak proti jugu, nad Atlantikom nese višinske oblake točno proti severu, mimo Isandije in Grenladna naprej.
leon911
# 08.03.2010 ob 11:49
nosrtomo za predsednika

ce ne znaš brat ti niti računalnik ne pomaga, ponovno v tretji razred po Berilo - pa vadit. Pa lepo počasi, da se ti čez 10 let ne zgodi enaka težava.

Globalno segrevanje je pa samo zaradi co2?

se slisima cez 10 let, pa dost srece
JebatGa
# 08.03.2010 ob 11:47
Mogoče je v Sloveniji malce hladneje v marcu, kot pa smo bili navajeni v zadnjih letih, zato pa je drugod topleje kot so navajeni. Ko je bila pozimi hud mraz v Evropi in Ameriki, je bilo na Arktiki več kot 10 stopinj topleje. Neverjetno kajne.

Drugače pa si preberite tole. Kratek povzetek. Termafrost v Sibiriji se topi in hrani ogromne zaloge metana, ki je mnogo hujši toplogredni plin kot CO2.
Mastr
# 08.03.2010 ob 11:37
Človek prizvede 3% CO2. Če se proizveden CO2 človeka zniiža za 1/3 to pomeni, da bo človek proizvedel 2% namesto 3%. Ta sprememba bo verjetno popolnoma obrnila trend globalnega segrevanja.
Če ta dodaten 1 % povzroča tako velike katastrofe potem se nam slabo piše.
Se pa popolnoma strinjam, da so problem drugi plini in odpadki, ki vplivajo na zdravlje ljudi. Tam bi bilo potrebno biti veliko bolj strikten. Ampak druge pline in odpadke se da zelo hitro omejiti oziroma veliko prej kot CO2, kar pa pomeni, da ne bi bilo davčnih prihodkov.
Peacemaker
# 09.03.2010 ob 11:10
Dejstvo je tudi da imaš danes internet, 250 tv kanalov, 10 brezplačnikov, 6 rumenih časopisov, itd...itd...

Hočem ti samo povedati, da povprečen Primorec pred 50 leti ni imel niti najmanjšega pojma da so v prekmurju imeli točo v velikosti jajca...tako da bi s tem paničarjenjem malo počakal...
...poleg tega je sedaj tudi materialna škoda, ki jo naredi toča v velikosti tenis žogic, veliko večja kot pred 50 leti...
leon911
# 09.03.2010 ob 07:52
sam dogaja vam folk.nevem kaj imate toliko za komentirat kolko bo pihalo.pa naj piha kolikor lahko in nikoli nebo dovolj da vam razpiha možgane!!!!!!!!!!

Spomni se lanskega poletja:

- v Kamniku, kaj je naredil veter, ali vrtinec ali pa majhen tornado. Ce se ne spomnis si osvezi spomin na rtv.si.
- v Slovenskih goricah je julija in avgusta divjala konkretna nevihta s točo. Folku je uničlo ma skor use. Če je normalno, da vsako poletje pada toča v velikosti tenis žogce in več, pol nimam komentarja.

Dragi moji, ni panike iz moje strani, to so samo gola dejstva.
Kazalo