Radioaktivni odpadki v jedrski elektrarni v Krškem. Foto: BoBo
Radioaktivni odpadki v jedrski elektrarni v Krškem. Foto: BoBo

Pogoja za pridobitev dovoljenja sta bila posodobljeno varnostno poročilo in uspešno opravljen varnostni pregled, ki je pokazal, da objekt lahko še naprej obratuje varno. Direktor Agencije za radioaktivne odpadke Sandi Viršek je ob današnjem obisku centralnega skladišča pojasnil, da agencija prevzema radioaktivne odpadke od institucij v medicini, raziskovalni dejavnosti in industriji in jih skladišči v centralnem skladišču v Brinju.

Pojasnil je, da so količine prevzetih radioaktivnih odpadkov običajno majhne, okrog dva kubična metra na leto. Trenutno pa je v skladišču približno 90 kubičnih metrov trdnih radioaktivnih odpadkov. "Gre za vzorno urejen objekt, ki je bil že večkrat uporabljen kot vzorčni primer za druga skladišča po Evropi in svetu," je navedel.

Ker je skladišče že 80-odstotno zapolnjeno, prostornino skladiščenih odpadkov zmanjšujejo z obdelavo odpadkov in odstranitvijo nekontaminiranih delov iz skladišča. "Odpadkov, ki jih prevzemamo, je vedno manj, ker se tudi uporaba radioaktivnih snovi v Sloveniji zmanjšuje in nadomešča z drugimi tehnologijami," je pojasnila vodja centralnega skladišča Simona Sučić. V skladišču so shranjeni nizko- in srednjeradioaktivni odpadki malih povzročiteljev, medtem ko so radioaktivni odpadki, ki pridejo iz proizvodnje električne energije, shranjeni pri jedrski elektrarni Krško.

Odpadki, ki jih shranijo v Brinju, morajo biti v trdnem agregatnem stanju, če pa temu merilu ne ustrezajo, jih morajo pred skladiščenjem ustrezno obdelati. Odpadki v skladišče vedno pridejo v paketih, iz katerih se trdne radioaktivne snovi ne morejo širiti v okolje, tveganje za izredni dogodek pa zmanjšujejo z vrsto ukrepov.

Agencija redno spremlja radioaktivnost okolice osrednjega skladišča, rezultati, ki jih preverjajo tudi pooblaščene zunanje institucije, pa kažejo, da so vplivi skladišča in dejavnosti na okolje izredno majhni oz. zanemarljivi. Skladišče sicer redno vzdržujejo in posodabljajo vgrajene sisteme in opremo. Med leti 2014 in 2017 so naložbe dosegle 280.000 evrov.