Okolje

Poudarki

  • V javnost prišel diskriminatorni osnutek dogovora
  • Osnutek favorizira bogate države
  • Države v razvoju ogorčene
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Zaskrbljeni občani in Zeleni po vsem svetu imajo velike upe za vrh v Köbenhavnu. Je ta postal šarada? Foto: EPA
Predstavniki držav v razvoju so bili po včerajšnjem razkritju ogorčeni. Foto: EPA

Dodaj v

Skrivni dogovor o okolju razbesnel revne države

Kaos v Köbenhavnu
9. december 2009 ob 12:24
Köbenhavn - MMC RTV SLO

Podnebni vrh v Köbenhavnu je zajel nemir, potem ko je v javnost pricurljal osnutek dogovora, ki daje več moči bogatim državam in zmanjšuje vlogo ZN-a pri vseh pogajanjih o podnebnih spremembah v prihodnje.

Države v razvoju, ki so na vrhu v Köbenhavnu, so se besno odzvale na osnutek, ki da postavlja neenake omejitve pri izpustih CO2-ja na prebivalca za razvite države in države v razvoju. Po domače: prebivalci bogatih držav bi lahko po novem predlogu oddajali dvakrat več izpustov kot tisti v revnejših državah.

T. i. dansko besedilo, tajni osnutek dogovora, ki ga je sestavila skupina posameznikov, znanih kot "krog predanosti", vključevala pa naj bi Veliko Britanijo, ZDA in Dansko, je bilo za zdaj pokazano le peščici držav, odkar so ga prejšnji teden dokončali.

Dogovor, ki ga je objavil britanski časnik Guardian, je odmik od načela kjotskega protokola, po katerem bi morale bogate države, ki proizvedejo levji delež CO2-ja, skleniti zavezujoče ukrepe za zmanjšanje toplogrednih plinov, medtem ko so bile revnejše države od tega izvzete.

"Izjemno nevaren osnutek"
Osnutek daje izvršilni nadzor nad financami podnebnih sprememb Svetovni banki, opušča kjotski protokol - edini pravno zavezujoč sporazum o zmanjšanju izpustov -, in vse finačne pomoči revnejšim državam v boju s podnebnimi spremembami bi pogojevala z ukrepi. Dokument je neki višji diplomat opisal kot "izjemno nevarnega za države v razvoju."

Zaupna analiza besedila kaže veliko nelagodje glede posameznih točk. Še zlasti, ker naj bi:
- prisililo države v razvoju, da privolijo v specifično zmanjšanje izpustov in sprejmejo ukrepe, ki niso bili del izvirnega ZN-ovega sporazuma;
- še nadalje razdelilo revne države z ustvarjenjem nove kategorije držav v razvoju, imenovanih "najranljivejše";
- oslabilo ZN-ovo vlogo pri financah za reševanje podnebnih sprememb,
- ne dupuščalo revnim državam, da izpuščajo več kot 1,44 tone CO2-ja na osebo do leta 2050, medtem ko bi bogate države lahko izpustile 2,67 tone.

Za zaprtimi vrati
Države v razvoju, ki so besedilo videle, naj bi bile besne, ker so pobudo zanj dale in ga sestavile bogate države, ne da bi v pogovore in pogajanja vključile tudi revnejše države. "Vse so naredili na skrivaj. Očitno je namen pridobiti Obamo in voditelje drugih bogatih držav, ki naj bi prispeli drugi teden, da ga sprejmejo. To je dejansko konec ZN-ovega delovanja," je dejal neimenovani diplomat.

Antonio Hill, svetovalec za podnebje za Oxfam International, meni: "To je le osnutek, vendar pokaže na tveganje, da so, ko se povežejo velike države, manj pomembne države oškodovane ."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
alonsodeportes
# 09.12.2009 ob 12:56
He, he. Dr. Kumrovec - pozabil si potovati v času naprej in si očitno še vedno v starih dobrih časih.
Pogledal sem film Great global warming swindle. Ne bom trdil, da je v njem vse res, vsekakor pa pomaga razširiti obzorja. V njem so predstavljene tudi teze, da bi naj cel show okrog globalnega segrevanja bil ustvarjen zaradi ustvarjanja novih davkov in za onemogočanje držav v razvoju. In da ljudje nismo krivi za globalno segrevanje, saj se dviguje temperatura tudi na drugih planetih našega osončja.
Kot kaže, so imeli v omenjenem dokumentarcu kar prav:
1. Ustvarja se nekakšno trgovanje s toplogrednimi plini (ki mi ni najbolj jasno). Nisem pa še zasledil, za kaj se bo porabil zbrani denar.
2. Pojavljajo se govorice o prirejanju podatkov o dvigovanju temperature.
3. Sedaj se je izkazalo, da hočejo države v razvoju še bolj onemogočiti.
Zanimivo je vse to.
_50centy_
# 09.12.2009 ob 13:21
Global Warming = Globalni nateg

Pretveza za uvedbo davkov, s katerimi bodo bogati še bogatejši, cene energentov se bodo dvignile, Svetovna banka bo 'pomagala' revnim državam, ki ne bodo sposobne plačevati. Še ena priložnost za nateg populacije ter metanje peska v oči, da bodo z omejitvami ter nekakšno kvoto pomagali planetu.

Glaven problem je onesnaževanje in fosilna goriva.

Če bi hoteli spremebe , bi začeli vlagati in propagirati obnovljive vire energije ( geotermalna, sončna, veterna, itd... ) , ki bi počasi zamenjala fosilna goriva. Prav tako bi začeli promovirati in izdelovati električne avtomobile, vlake, itd. ki bi zamenjali sedanja prevozna sredstva. Namesto da nam prodajajo bučke s tem , da naj se vozimo z javnim prevozom, zapiramo centre mest za avtomobile , ... Naj raje izdelujejo 'ekološka' prevozna sredstva , tehnologija in znanje zato obstajata že dolgo, ampak ne naftni lobiji so premočni za kaj takšnega.
Belief
# 09.12.2009 ob 13:54
zakaj so električni avtomobili samo bajka za lahko noč je zelo dobro razložil že Alkalaj. na kratko- slovenija nima niti približno dovolj sposobno električno omrežje, da bi bila sposobna polniti večje število avtomobilov, kot drugo pa tudi nimamo dovolj elektrike, da bi avtomobile sploh polnili.

to da je pa nov sporazum ena velika goljufija je pa že vsem jasno. bogate države bodo lahko še naprej spuščale kolikorkoli co2, samo kupovati bodo morale kupone od tistih držav, ki bodo imeli odvečni co2 (tako kot moramo mi v naslednjih letih kupiti za 80 miljonov co2). na ta način se bodo bogati še naprej razvijali, reveži pa se bodo še počasneje plazii za nami. sploh pa je potrebno na tak način zadušiti prehitrorastočo Indijo in Kitajsko, pa še ostali dve BRICovki
joejoe0000
# 09.12.2009 ob 14:20
dr.kumrovec, ob znani retoriki si pozabil dodati da so vsemu krivi rdeckarji.
SEL
# 09.12.2009 ob 21:00
Ustvarijo globalno finančno krizo, globalno zdravstveno krizo ( prašičja gripa ), globalno okoljevarstveno krizo. Potem pa rečejo potrebujemo globalno rešitev. In tako ustvarjajo svetovno vlado, ki bo nadzirala vse to, z enim predsednikom in enim zakonom, eno valuto , eno vojsko eno osredno banko in mikročepirani ljudje, zadaj pa se ve, kdo stoji za tem ( Rockefeller, Murdoch , Rothschild, Windsor... )
crnip
# 09.12.2009 ob 16:14
Za Lučko Kajfež Bogataj se nikar bati, ona je del Al Gorove organizacije IPCC in so že sedaj mastno financirani za "raziskovalne" projekte, ki so v bistvu medijsko in politično lobiranje za ekološke kvote. Afera Climategate je prvi korak v razkrinkavanju skritih namenov te organizacije, upam, da bo čimvečja masa ljudi kmalu začela njihovo propagando kritično presojati in spoznala kakšen velik nateg (oz. namerno pretiravanje) so CO2, topla greda, električni avtomobili, fotovoltaika in podobni buzzwordi.

Al Gore pa samo čaka v preži da bo trgoval z ekološkimi kvotami in si s pomočjo Svetovne banke in brez volitev podredil planet. Prvi korak je bil Kjoto, kjer je bilo še vse zakrito v ekološko skrb, sedaj gredo že eno stopnico naprej, čez 10-20 let bodo pokazali svoj pravi obraz, če ne bodo prej svet zapletli v svetovno vojno.
Če človek pogleda temperaturne in ledeniške podatke za zadnjih 100 let (seveda brez ponarejanja) potem so današnji odmiki za 1 ali 2 stopinji čisto nekaj normalnega, Zemlja ima ves čas večje in manjše vremenske cikle...
Ekologija je seveda potrebna in pomembna ampak nekateri jo očitno hočejo zlorabiti za višje interese.
Basterds
# 09.12.2009 ob 15:33
Sam hecno, ne?
Na to s svetovno banko in globalnim segrevanjem so nekateri opozarjali že leta, leta nazaj pa bili označeni za neke ekstremno paranoične pristaše teorij zarot.
El comandante
# 09.12.2009 ob 14:02
Haha, kaj vam pravim že skoz. Globalni nateg, ne pa segrevanje!
HepiHipo
# 09.12.2009 ob 13:01
Največje osnaževalke so bogate države. Gremo se zmenit, da bodo bogate države lahko 2x več osnaževale kot revne. A ni to fajn ideja?
melanholik
# 09.12.2009 ob 13:01
alonsodeportes
9. december 2009 ob 12:56
Prijavi neprimerno vsebino
He, he. Dr. Kumrovec - pozabil si potovati v času naprej in si očitno še vedno v starih dobrih časih.
Pogledal sem film Great global warming swindle. Ne bom trdil, da je v njem vse res, vsekakor pa pomaga razširiti obzorja. V njem so predstavljene tudi teze, da bi naj cel show okrog globalnega segrevanja bil ustvarjen zaradi ustvarjanja novih davkov in za onemogočanje držav v razvoju. In da ljudje nismo krivi za globalno segrevanje, saj se dviguje temperatura tudi na drugih planetih našega osončja.
Kot kaže, so imeli v omenjenem dokumentarcu kar prav:
1. Ustvarja se nekakšno trgovanje s toplogrednimi plini (ki mi ni najbolj jasno). Nisem pa še zasledil, za kaj se bo porabil zbrani denar.
2. Pojavljajo se govorice o prirejanju podatkov o dvigovanju temperature.
3. Sedaj se je izkazalo, da hočejo države v razvoju še bolj onemogočiti.
Zanimivo je vse to.

Podpišem.
Soured Kundun
# 09.12.2009 ob 13:00
mwuahaha, počas boste dojel, da so CO2 kvote sedativ za vzhajajoča gospodarstva...
Belief
# 09.12.2009 ob 17:41
ammmm, a ti sploh veš kolko je co2 v zraku? veš kako se običajno znanstveniki hecajo- v zraku je 21% kisika in 79% dušika, ostalo so pa drugi plini :lol: poleg tega je vodna para skupaj z ozonom mnogo večji toplogredni plin kot pa bo CO2 kadarkoli bil. tlele se pa obnašajo kot da bo tist neznaten delček co2 v zraku povzročil konec sveta. joj no, eni majo res preveč smisla za humor

poleg tega pa si lahko ogledate tudi kake stare fotke iz ljubljane, kjer so imeli palme in kaktuse namesto dreves posajene...
nejc veliki
# 09.12.2009 ob 15:55
haha zeleni fašisti spet lažejo ... kako tipično ... ta podnebni sporazum je navadna bedarija, ki temelji na razvoju zelene religije, ki postaja najmočnejša na svetu ... nobenih dokazov, nobenih dejstev, le gobec in vera v neko dogmo, ki se sama po sebi predpostavlja za resnično .... zdej bojo uvedli davke proti onesnazevanju, pol k bojo ugotovili, da se ozračje NE bo več segrevalo zaradi zakonitosti delovanja in sonca in sončne plazmet pa bojo te svoje davke pohvalili kot rešitev proti segrevanju, ki ga sploh ni bilo in se prikazali kot rešitelji problema, ki ga ni bilo ..... dvojni profit za use, zeleni fašisti bojo izpadli face, politiki bojo še bolj odirali davkoplačevalce in delili darila svojemu nesposobnemu in lenemu volilnemu telesu, hkrati pa bli kul, ker bojo spet prodali meglo, da so oni resli podnebje in zemljo .....

glede rdečkarjou pa .... rdečih je v tej drzavi točno 96 procentu, sam eni so obarvali v rumeno in črno ...
maršal
# 09.12.2009 ob 14:48
zakaj se spreminja podnebje na vseh planetih našega osončja. ne samo na tistih, ki so poseljeni z ljudmi?

lučka kajfež, imate morda odgovor.? čas bo, da si klimatologi poiščete resne službe.
JANI.ST
# 09.12.2009 ob 13:41
komedija
Atomsk
# 09.12.2009 ob 12:42
Obama bo moral predvsem prepričati domačo javnost (vsakega tretjega od štirih). Jastrebska retorika v smislu UN = debatni krožek, pri tem ne pomaga.

Tako burna razprava kaže vsaj na to, da gre tokrat zares in da se pomembni gospodje dogovarjajo o sila pomembnih rečeh.
cordell
# 09.12.2009 ob 23:28
Nekaterim se (vam) ne sanja, kaj se dejansko dogaja...

Spiegel: vor der Küste Australiens einen riesigen Eisberg entdeckt

"Forscher haben vor der Küste Australiens einen riesigen Eisberg entdeckt, der vom Schelfeis der Antarktis abgebrochen ist. Der 19 Kilometer lange und 8 Kilometer breite Brocken hat es ungewöhnlich weit nach Norden geschafft. Wissenschaftler sprechen von einem Jahrhundertereignis."
crnip
# 09.12.2009 ob 16:23
aha še missing link - Al Gore, Svetovna banka, IPCC
The Money and Connections Behind Al Gore’s Carbon Crusade
populist
# 09.12.2009 ob 16:12
mikiau
# 09.12.2009 ob 15:58
Cez 20 let ko bomo skapirali kaj smo naredili ,bojo vsi toti komentari tako neumni.Se vedno se gre vse o denarju.Tako bo tudi ostalo.Eni pravijo ,da je to ciklus.Pa saj to ni pomembno.A je ze kdo od vas bil gdaj v Aziji,ali v kakem vecjem ameriskem mestu???
Ce si v mali sobici z petimi kadilci in vsi pufkajo ,bo verjetno v sobi dim in bo smrdelo.A je tak?Ja nas planet postaja vse manjsa sobica in cedalje bolj smrdi,vidi se pa vec nic ,,sploh pa ne v prihodnost.Joj kak nas bodo kleli nasi vnuki
izo
# 09.12.2009 ob 14:27
pa kaj vam ni jasno? zadeva je simpl, vsako večje omejevanje amerike glede izpustov ipd bi pomenilo ogromni strošek in upad že tako obubožane industrije, kar jim enostavno ni sprjemljivo. zato je bush zavrnil kjota in zato tudi tokrat neke mučkice in popusti njim, seveda v navezavi z njihovimi velikimi kolegi angleži, danska pa je najbrž že dobila kaj zraven ali pa nastopa kot nek dumper, če malo pogledamo njihovo energetsko politiko.
seveda ni prav, da se največji onesnaževalec planeta (sveda pa kitajci takoj za njimi, če jih mogoče niso že prehiteli) tako opere roke, mi pa moramo imeti vse bolj svinjske (figurativno, seveda), ampak kaj pa realno lahko anrediš? prisilit jih ziher ne moreš, to se lahko le sami.
Stop-IPCC
# 12.12.2009 ob 15:15
čombekongo
# 11.12.2009 ob 12:09
Naj demagogi celemu svetu zagotovijo cene bencina, po katerih se vozijo doma v požrešnih poltovornjakih z velikansko porabo.
Stop-IPCC
# 10.12.2009 ob 21:40
Dr.Kumrovec..... upam, da se zavedate kaj govorite !!!

Do sedaj sem dokazoval, da za segrevanje ozračja niso krive „man-made CO emissions“.
Pred dvema dnevoma (8/12/2009) pa sta „na dan“ prišla dva zastrašujoča dokumenta iz Koebenhavna. Prvi je „DRAFT 271109, Decision 1/cp.15“, imenovan „the Copenhagen Agreement“, ki je bil objavljen tudi v enem ali dveh medijih in ga lahko poiščete sami. To je doument dolg 13 strani, ki na kratko opisuje ZAVEZE podpisnic glede klimatskih sprememb.
.
Bodite pozorni : zelo pozorno pazijo, da ne bi morda uporabili besedne zveze „global warming“.
Celotno besedilo se nanaša samo na „klimatske spremembe“ (climate changes)in kaj je potrebno narediti, da se temperatura ne dvigne več kot 2 st.Celzija. Nikjer ni omenjeno „človekovo delovanje“, niti nikrer dokazano ali vsaj omenjeno kdo oz. KAJ povzroča to segrevanje.
Določeno je točno to, kar nekateri že nekaj časa „ugibajo“... to je – prepoved določenih tehnologij (Article 18), ustanovitev banke oz. fonda (Climate Fund- Article 22)... in podobne restrikcije za podpisnice.
Nenazadnje določa tudi, da „the Copenhagen Agreement“ - become effective immediately !!!!
.
Še bolj ŠOKANTEN, da ne rečem KRIMINALEN je drugi dokument (180 strani), ki pa ga trenutno še ni mogoče najti on-line.

The Treaty of Copenhagen
.
Kot sem omenil, tega dokumenta še ni mogoče najti on-line, tukaj pa je nekaj informacij, ki jih je predstavil človek, ki je že prebral ta dokument.
Dokument podrobno predpisuje oziroma določa tudi finančno stran sporazuma. Ker je finančna plat dodobra ločena na razvite države (developed countries) in razvijajoče države (developing countries) in nisem vedel kam spada Slovenija, sem malce „pobrskal“ in našel naslednje :
.
According to the classification from IMF before April 2004, all the countries of Eastern Europe (including Central European countries which still belongs to "Eastern Europe Group" in the UN institutions) as well as the former Soviet Union (U.S.S.R.) countries in Central Asia (Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Turkmenistan) and Mongolia, were not included under either developed or developing regions, but rather were referred to as "countries in transition"; however they are now widely regarded (in the international reports) as "developing countries". In the 21st century, the original Four Asian Tigers which are the[5] regions (Hong Kong, Taiwan and the countries Singapore and South Korea) are considered "developed" region or areas, along with Cyprus, Israel and Slovenia, considered "newly developed countries".
.
Slovenija torej spada med „novo razvite države“. In na žalost to pomeni PROPAD SLOVENIJE, če bo sporazum sprejet !!!!!!!!!!!!!!!!
.
Za razvite države namreč velja :
- vplačilo v „Climate Fund“ v višini 2% BDP (!!!)
- vplačilo v „Climate Fund“ v višini 2 USD / tono energetsko proizvedenega CO2
- znižanje emisij CO2 za 80% v primerjavi z emisijami leta 1990
.
Če malce preračunamo : (vir podatkov, Statistični urad R Slovenije)
BDP Slovenije v 2008 = 35776 mio EUR ---> Obveznost za plačilo je 715,52 mio EUR.
Energetske emisije CO2 = 16,688 mio ton (leto 2007) ---> 33,38 mio USD ---> cca 24 mio EUR.
.
Torej bo morala Slovenija plačati cca 740 mio EUR / leto v ta „Climate Fund“ (oz. 370 EUR/osebo)
.
Pri tem me gre pozabiti, da je „Climate Fund“ privat banka v lasti takoimenovanih „bankgsterjev“.
.
Pa to še ni vse !!! UNFCCC bo imel možnost, da državi ukaže ZAPRETI TOVARNO, če ne dosega „predpisanih“ emisij. In te emisije so določene na raven 20% emisij CO2 iz leta 1990 !!!
.
PODPIS TEGA DOKUMENTA POMENI GOSPODARSKO IN EKONOMSKO UNIČENJE SLOVENIJE (kolikor jo je – gospodarsko in ekonomsko sploh še ostalo) !!!!!!!!!!!!!!!!
izo
# 10.12.2009 ob 00:22
Aja, pa se to za na konec. A, ni fijasko proti CO2 na sverovni ravni zelo podoben fijasku proti JJ na lokalni? :D
lahko bi se reklo, da je možno potegniti povezavo med ljubitelji zarot in pa ztistimi, ki vroče kokodakajo povsod, kako je cel svet proti jj-u. tako pa že ustvariš fijasko..
smejka
# 09.12.2009 ob 22:42
SEL
9. december 2009 ob 21:00

Ustvarijo globalno finančno krizo, globalno zdravstveno krizo ( prašičja gripa ), globalno okoljevarstveno krizo. Potem pa rečejo potrebujemo globalno rešitev. In tako ustvarjajo svetovno vlado, ki bo nadzirala vse to, z enim predsednikom in enim zakonom, eno valuto , eno vojsko eno osredno banko in mikročepirani ljudje, zadaj pa se ve, kdo stoji za tem ( Rockefeller, Murdoch , Rothschild, Windsor...)


Pozabil si še Bilderberge, drugače pa ja.........to = to !
Zato pa je bil dogovor tajen. Svinjarija. Raja se sploh ne zaveda, kaj nam sledi.
Belief
# 09.12.2009 ob 20:59
ups, tole sem odgovarjal na en drug komentar ki je na prejšni strani, ne pa na tvojega v.01.add
v.01.add
# 09.12.2009 ob 18:38
Kako prefinjen nateg je ta "CO2 = globalno segrevanje". Se ena potrditev, da ce dovolj casa razlagas ljudem eno stvar, jo bodo v koncni fazi kupili, kot resnico. Se vec, postala je dogma. Kdor je do nje skepticen pa je heretik in egoist, ki mu ni mar za nas planet. Drugace mislecega onesposobis tako, da mu vzames kredibilnost. Kakrsnikoli argumenti potem ne zalezejo vec.

Preprodajanje emisij in s tem zaviranje manj razvitih drzav pa je se dodatna svinjarija. Mimogrede, onesnazevanje je resen problem, ki pa ga ne bomo resili, ce se ga bomo lotevali na tistem koncu, kjer ga ni.

Aja, pa se to za na konec. A, ni fijasko proti CO2 na sverovni ravni zelo podoben fijasku proti JJ na lokalni? :D
user09
# 09.12.2009 ob 16:25
Tudi če so podnebne spremembe človekov produkt mislim da radikalnih premikov vsekakor ne bo. Razvite države lahko preselijo še več industrije v države kjer so energenti cenejši, s tem zmanjšujejo izpuste vendar pa so v drugih državah v porastu. Vsi bi radi čisto okolje vendar se ne bi nihče odrekel laptopu avtomobilu, raznim i-podom, počitnicam, pvc vrečkam, topli vodi, pogreti hrani, svetlobi, klimatski napravi.
In zanima me tudi če so vsi tisti eko aktivisti prišli s kolesi na Dansko? Ali so ujeli ryanair za €10?
crnip
# 09.12.2009 ob 16:24
aha še missing link - Al Gore, Svetovna banka, IPCC
The Money and Connections Behind Al Gore’s Carbon Crusade
http://www.humanevents.com/article.php?id=22663
prim00z
# 09.12.2009 ob 15:04
hojči,tud zima mora bit, da si narava odpočije in lahko začne na novo živet, kot ti spiš.

drugače pa ja,vse gre lepo počasi navzdol.
za ogled priporočam tudi kake stand-upe Georga Carlina, predvsem The planet is fine, you're all diseased, škodil nebi tud kak consumerism... za razširitev obzorij in spodbudo k razmišljanju.
Archibald
# 09.12.2009 ob 14:04
Dr. Kumrovec ne bom komentiral tvojega razmišljanja, naj to ostane tvoj problem...
Kot sem ti že napisal, spremeni svoj nadimek, delaš mu sramoto!!!!!!!!!!
MoTmOt
# 09.12.2009 ob 13:53
Zaskrbljeni občani in Zeleni po vsem svetu imajo velike upe za vrh v Köbenhavnu.

Meni je pa vseeno kakšno vreme bo 2189.
Belief
# 09.12.2009 ob 20:57
zelo slab primer. co2 je brez vonja in okusa, tak da ti nima kaj smrdeti, razen ostalih produktov pri izgorevanju. ampak na tejle konferenci govorijo samo o co2, oziroma bolje rečeno, o tem kako ga bodo prodajali in od prodaje služili

sem pa zdajle gledal ponovitev tistega dokumentarca, ki je bil včeraj na SLO1, in sem močno razočaran (Svet prihodnosti al nekaj takega)... Kajfežova spet neke pollaži v javnost spušča, sploh tisti graf o toplenju ledenikov je zavajujoč. un dedek je pa sploh hecen: energija je moč oziroma sila :lol: se vidi da niso dal niti enmu znanstveniku prej za pogledat ta dokumentarc, drugače bi tako malomarno izjavo črtali vn
Belief
# 09.12.2009 ob 17:43
aja, pa še nekaj glede čistega zraka: kot je bilo včeraj po vseh poročilih, je Ljubljana tretje najčistejše mesto v evropi, glede na vsebnost CO2.
mikiau
# 09.12.2009 ob 16:37
crnip
Če človek pogleda temperaturne in ledeniške podatke za zadnjih 100 let (seveda brez ponarejanja) potem so današnji odmiki za 1 ali 2 stopinji čisto nekaj normalnega, Zemlja ima ves čas večje in manjše vremenske cikle...
Misko prav imas ,ampak si pa malo v zmoti.Ti govoris o stopinji povprecni,mi govorimo o ekstremih spremembah na dolocenih podrocjih.Ali temperaturnih ,ali, ali ,ali.Upam da zivis v Sloveniji ,in da te je toca zadnje leto vsaj dvakrat vdarla,ce te se ni, te bo.A to ti bo pa ciklus ,a ves.Dejstvo je, da se ne zavedamo, kaj delamo kot civilizacija,sami sebi.Pol pa se nekdo zagovarja neke teorije.Pa idite ven pa zadihajte ,,,ali je isto kot je bilo 20 let nazaj????????
populist
# 09.12.2009 ob 16:17


Eko DokMa

Torek 3 .11. 18.00 Kino Udarnik ' '
Režija:
Beth Stratford
leto:
2007

Goljufaj nevtralno se poigrava s tržnimi inštrumenti za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, ki vse bolj škoduje našemu podnebju. Za rešitev tega problema uporabita Alex in Christian, nadvse neobičajno metodo. Namreč, za ceno enega kondoma, lahko tisti, ki so prevarali svoje partnerje, to varanje izravnajo v globalni mreži zvestobe in s plačilom tistim, ki ne varajo, zmanjšujejo celokupno varanje v tej mreži. V filmu opazujemo Alexa in Christiana, ki poskušata to idejo prodati ljudem na internetu, ulicah in v medijih. S pojavljanjem v parlamentu in v javnosti, s svojim vprašanjem poskušata spodbuditi debato o primernosti različnih načinov rešitve problema omejitve izpustov ogljikovega dioksida. Ali jima to uspe ali ne, presodite sami.
mikiau
# 09.12.2009 ob 16:10
Antonio Hill, svetovalec za podnebje za Oxfam International, meni: "To je le osnutek, vendar pokaže na tveganje, da so, ko se povežejo velike države, manj pomembne države oškodovane ."

Bedaki spet gledajo skozi denar.Kdo bo oskodovan,,,proooooooosim ,,,,mi in nasi otroci in tisti za njimi.Samo denar.!!!!Temu svetu ,pa res mora priti konec enkrat, da obrise solze matere zemlje .Pa, kaj so res vsi tak nori, da ne vidijo kam rinejo???
Vijačnica
# 09.12.2009 ob 14:38
Razumljivo je, da morajo veljati drugi standardi za ti. "revne" države. Če imajo tako rodnost, se bodo pač vodzili z bicikli.
Dr. Kumrovec
# 09.12.2009 ob 12:30
ne vem zakaj ta panika. Svetovna banka je kar pravšnja organizacija, ki bo učinkovito dopolnjevala debatni klub ZN.

Upam, da bo predsednik Obama zbral zadosti moči za prepričati svet v nujnost dogovora.

Obama - Friend of Green Planet
Kazalo