Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 4 glasov Ocenite to novico!
Kemis
"Upamo si trditi, da Kemis pred požarom ni povzročal nobenih čezmernih vplivov na okolje, torej je bil glede vplivov na okolje primerljiv s tovrstnimi sodobnimi objekti, tudi v Avstriji," pravijo v podjetju. Foto: BoBo

Dodaj v

V Kemisu učinkovitejša oprema za nadzor in gašenje

Sanaija Tojnice še ni končana
2. oktober 2017 ob 13:29
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Vrhniško podjetje Kemis napoveduje, da bodo med sanacijo pogorelega objekta vgradili izboljšano protipožarno zaščito konstrukcije, celotna površina pa bo pokrita z samodejnim gasilnim sistemom. Uvedli so 24-urno varovanje objekta.

Po požaru, ki je v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis izbruhnil 15. maja letos, okoliške prebivalce še vedno skrbijo njegove posledice za okolje in zdravje ljudi.

Kemis pa na svoji spletni strani objavlja odgovore na nekatera vprašanja, izpostavljena na zboru občanov. Napovedujejo, da bodo objekt obnovili v obstoječih dimenzijah, vgradili pa bodo modernejšo in učinkovitejšo opremo za nadzor in gašenje. Objekt bo varovan z nadzornimi kamerami z oddaljenim arhivom. Izboljšana bo tudi protipožarna zaščita konstrukcije in uvedeni dodatni požarni sektorji, ki bodo med seboj ločeni s protipožarnimi stenami.

Samovžig zdaj ni mogoč
Zagotavljajo, da se samovžig v Kemisu danes ne more zgoditi, ker so glavnino odpadkov že odstranili. Ker na objektu potekajo sanacijska dela, novih odpadkov ne sprejemajo in tudi teh, ki so še v skladišču, ne obdelujejo. V podjetju trdijo tudi, da se nikoli niso izogibali odgovornosti ob nesreči.

Kot so zapisali, so vse meritve okolja pokazale, da požar ni imel dolgoročnih posledic na okolje, z izjemo Tojnice, ki so jo v prvi fazi uspešno sanirali, sanacija pa še ni v celoti končana. Je pa treba razumeti, so dodali, "da je okolje na Vrhniki obremenjeno zaradi preteklih dejavnosti in za ta bremena ni mogoče pričakovati, da jih bo saniral Kemis".

Zahtevke oškodovancev sprejemajo na elektronskem naslovu zahtevek@kemis.si ter po pošti na naslovu podjetja. Obrazec zavarovalnice lahko občani najdejo tudi na spletni strani podjetja. To bo poravnalo škodo, za katero bo dokazano, da je posledica požara, so zapisali in navedli, da so za škodo na gasilski opremi že namenili 30.000 evrov pomoči in plačali stroške zdravstvenih pregledov gasilcev.
A. S.
Prijavi napako
Komentarji
opranaglava
# 02.10.2017 ob 13:58
In zakaj do sedaj ni bilo tako? Kako pa kaj Zalog pri Novem mestu? Zažgejo take in drugačne odpadke, raztresejo kemikalije,... in vse je brez posledic, vse je "zdravo" ni panike!?! Kako to? Čemu potem vsi ti "okoljevarstveni" ukrepi? V zadnjem času sem že dobil občutek, da nič hudega če doma na vrtu skurim iverke, pa kakšne vrečke in plastenke, pa če kakšno furo "odpadnega materiala" zapeljem v hosto.
Bivši uporabnik
# 03.10.2017 ob 11:12
Kot so zapisali že pred mano: to bi morali imeti že zdavnaj urejeno, ne šele zdaj!
Osebe, ki so vedele, kaj vse se lahko zgodi, pa so dopuščale obratovanje v takih razmerah kljub temu, da se točno ve, kako recimo delujejo taki obrati v Nemčiji, bi morali odstaviti z delovnih mest in tja postaviti bolj odgovorne. Zakaj ni bilo za varnost, kakršna pritiče kemijskim odpadkom, poskrbljeno pred nesrečo?
kolnkista
# 02.10.2017 ob 15:40
Najprej pojasnite ljudem, kaj je bil razlog za samovžig 15. maja 2017?
Ko boste to pojasnili, pojasnite, ali se lahko samovžig ponovi v primeru obratovanja naprave kot pred 15. majem 2017.
Namreč potrebno je čim bolj eliminirati vse mogoče vzroke za nastanek samovžigov, se pravi da do požara sploh več ne pride, če odštejemo možnost sabotaže.
Kaj ti pomaga moderna oprema za gašenje, če nisi odpravil osnovnih vzrokov, ki lahko pripeljejo do požara.
boro007
# 03.10.2017 ob 10:16
celotna površina pa bo pokrita z samodejnim gasilnim sistemom. Uvedli so 24-urno varovanje objekta.

Se pravi tega prej niso imeli? Zanimivo...

Očitno se prej niso popolnoma zavedali s čim imajo opravka.

Zakaj se vsaka zgodba okoli Kemisa bere kot oglasno sporočilo njihovega PR-a?
sonce12
# 02.10.2017 ob 20:24
Pa še kakšni jarki okrog in bazene nardit okrog objekta, da se ne razlije kaj. Pa saj tak objetk sploh ni nevaren za okolico če je primerno zgrajen, tole pa kar so imeli je daleč od tega. Še danes ko se pelješ po Ac mimo vrhnike se čuti v zraku
zapravico
# 06.10.2017 ob 09:59
No pa so vrhničani lahko zdaj brez skrbi,do novega požara
mjurma2
# 04.10.2017 ob 10:14
Povrnite škodo gasilskim društvom za opremo, in izplačajte odškodnine posredovalcem za škodo, povzročeno na zdravju! Pa brez izmikanja! Potem pa naprej.
veselo-na-delo
# 04.10.2017 ob 02:05
Bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega če kaj bo.
Za enkrat je še pri govoricah.
HOR
# 02.10.2017 ob 15:12
To bi morali imeti ze zdavnaj, zdaj pa se bodo verjetno spet kako desetletje ucili primerne uporabe ustrezne opreme...

Jasno neprimerne odgovorne vodilne v podjetju je potrebno zamenjati, enako velja za odgovorne iz strani drzave.

Seveda se to ne bo zgodilo saj politika komplota potrebuje za kompanijo nesposobne kimavce s sistemom brez posledic neustreznosti in (ne)odgovornosti, ne pa avtonomne odgovorne strokovnjake ali avtonomne odgovorne sposobne zaposlene...
Homer.
# 04.10.2017 ob 21:12
Varovanje je tako kot so nalagali predpisi. Nič več in nič manj!
Če bi bilo manj, bi jih lovili inspektorji,
če pa bilo več, bi si povzročali nepotrebne stroške.

Vi bi pa radi imeli "jutrišnje" predpise v veljavi "včeraj"
Kazalo