Onesnaževanje
V nakopičeni embalaži so se že zaredili glodavci in golazen. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva
Med odpadno embalažo spadajo lesena embalaža, mešana embalaža, v kateri sta plastika in kovina in predstavlja največji problem, ter papirnata in steklena embalaža. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva
       V Sloveniji svetovni dan okolja, 5. junij, ko države po vsem svetu predstavljajo primere dobrih praks zmanjševanja odpadne embalaže, letos zaznamujemo povsem drugače. Sistem ravnanja s komunalnimi odpadki, ki smo ga dolga leta v evropskem prostoru predstavljali kot primer dobre prakse, je tik pred razpadom.       
 Zbornica komunalnega gospodarstva
V komunalnih podjetjih se je nakopičilo že 1200 ton odpadnih nagrobnih sveč. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva

Bo Slovenija zaradi neodvoza smeti kmalu videti kot nekoč Neapelj?

Svetovni dan varovanja okolja
5. junij 2018 ob 16:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na svetovni dan varovanja okolja je Zbornica komunalnega gospodarstva sporočila, da se po Sloveniji kopiči odpadna embalaža, ki so jo zanjo pristojne družbe zaradi neurejene zakonodaje prenehale odvažati.

Zdaj je na dvoriščih komunalnih podjetij po Sloveniji okoli 6000 ton komunalne embalaže, ki je družbe za ravnanje z odpadno embalažo niso prevzele. Do konca leta se je bo ob takem gibanju neodvažanja nabralo za 40.000 ton. Za primer: ko se je ob koncu leta 2016 Snagi nabralo 6.000 ton odpadne embalaže, je bil kup velik kot Hala Tivoli, je spomnil direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc in dodal, da se ga je menda videlo celo iz vesolja.

V Sloveniji imamo šest družb za ravnanje z odpadno embalažo: Slopak, Recikel, Interseroh, Embakom, Surovina in Dinos. Financirajo se z embalažnino, ki jo plačujejo podjetja, ki letno proizvedejo ali uvozijo več kot 15 ton embalaže. Vsa druga podjetja, ki uvozijo ali proizvedejo manj kot 15 ton embalaže, embalažnine ne plačajo. Po podatkih Računskega sodišča tako v sistem ravnanja z odpadno embalažo ni vključenih kar 53,2 odstotkov odpadne embalaže, ki jo morajo družbe za ravnanje z odpadno embalažo prevzeti, a za ravnanje z njo ne prejemajo plačila, opozarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva.

Upravno sodišče: družbe so obvezane odvažati le plačano količino embalaže
Letos januarja se je položaj dodatno zapletel z razsodbo Upravnega sodišča, ki je pritrdilo družbi Interseroh, ki je odslej obvezana prevzemati le toliko embalaže, kolikor jo z embalažnino pokrijejo podjetja. Pred tem so bile namreč družbe za ravnanje z odpadno embalažo obvezane prevzeti določen odstotek embalaže na trgu, kot je to določil sklep Vlade RS iz junija 2017, pojasnjuje Zupanc. Od odločitve upravnega sodišča pa so tudi druge družbe za ravnanje z embalažo nelicencirano embalažo nehale odvažati.

Neapeljski scenarij?
"Ob takem ravnanju družb za ravnanje z odpadno embalažo in glede na podatke Računskega sodišča lahko pričakujemo, da bo na dvoriščih komunalnih podjetij letos ostalo do 40.000 ton embalaže. To pa predstavlja resno potencialno ekološko katastrofo za celotno državo," je dejal Zupanc in dodal: "Če je problem 53 odstotkov, se najprej vprašajmo, zakaj se je to zgodilo. Zato ker nismo upoštevali načela povzročitelj plača. Če rečemo: povzročitelj plača, potem plačaš vse, kar si povzročil, od 10 kg do 100.000 ton. Če bi z zakonodajo spustili mejo 15 ton na eno tono ali 500 kilogramov, kot smo predlagali ministrstvu, bi imeli dovolj sredstev in bi družbe za ravnanje z odpadno embalažo lažje zadevo realizirale."

Zbornica je plačilo embalažnine tudi manjšim podjetjem, ki za svoje izdelke uporabijo manjše količine embalaže, ministrstvu za okolje in prostor predlagala že pred časom, pravi Zupanc, a se to ni odzvalo oziroma je presodilo, da bi to predstavljalo preveliko administrativno breme.

Slovenija je razglašena za zeleno turistično destinacijo, kar ob predvidenem kolapsu ravnanja s komunalno odpadno embalažo in odpadnimi nagrobnimi svečami, zelo kmalu ne bo več, meni Zupanc in dodaja, da nas prav lahko doleti neapeljski scenarij po katerem bodo smeti ležale povsod naokoli.

Z Žal se vosek cedi na cesto
Direktor javnega podjetja Žale Robert Martinčič pravi, da odvoznike prosijo za vsak odvoz sveč posebej. Žale upravljajo 18 pokopališč na dobrih 60 hektarih površine, na katerih je več kot 57.000 grobov. Po uredbi mora pokopališče za vsak hektar površine zagotoviti 3 m3 za odpadke. "Po uredbi bi morali glede na velikost pokopališča Žal imeti na voljo 140 m3 za skladiščenje odpadnih sveč. Zaradi nedelujočega sistema smo zgradili 400 m3 velik prostor, kar je skoraj trikrat večji prostor. Občasno je v tem skladišču 800 m3 odpadnih sveč, trenutno pa jih skladiščimo za 600 m3," nevzdržne razmere ponazori Martinčič in opozori, da je zaradi neodvoza sveč povečana tudi požarna ogroženost pokopališč.

Na Žalah imajo predvsem težave z voskom, ki se topi in cedi na bližnjo cesto. "Pokopališča so kulturna dediščina, parki, turistična znamenitost, ne bi radi, da se ob njih skladiščijo tone smeti," še doda Martinčič. Danes je na dvoriščih komunalnih podjetij več kot 1.200 ton odpadnih sveč, za katere nosilci skupnega načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami ne zagotovijo predelave.

Med embalažo že muhe in glodavci
Sistem ravnanja s komunalnimi odpadki, ki smo ga dolga leta v evropskem prostoru predstavljali kot primer dobre prakse, je tik pred razpadom, meni Zupanc in dodaja, da komunalna podjetja po Sloveniji odpadne embalaže nimajo več kje hraniti. Zaradi kupov neodpeljane odpadne embalaže, ki jo mnoge komunale skladiščijo kar poleg svojih upravnih stavb, se podjetja srečujejo higienskimi težavami. Ostanki hrane na embalaži namreč privabljajo muhe in glodavce. To pomeni tudi veliko tveganje za zdravje zaposlenih, predvsem tistih, ki so v dnevnem stiku z odpadno embalažo, opozarjajo na zbornici. Iz komunalnih podjetij dobivajo informacije, da neodpeljano odpadno embalažo raznaša že na dvorišča hiš, vrtove in bližnja polja. Komunalna podjetja tako tedensko pobirajo odpadke izpred okoliških hiš in okolice, kar povzroča tudi dodatne stroške.

Zbornica apelira na vlado
Ker se po pozivih Ministrstvu za okolje, naj intervenira, nič ni zgodilo, zdaj Zbornica apelira na vlado, ki opravlja tekoče posle. Zahteva da z interventnimi ukrepi takoj zagotovi odstranitev nakopičene odpadne embalaže in nagrobnih sveč, da prepreči morebitno kaznovanje komunalnih podjetij zaradi nepravilnega skladiščenja neprevzete embalaže, da naloži Ministrstvu za okolje in prostor vzpostavitev sistema deljene odgovornosti za redni odvoz teh odpadkov od komunalnih podjetij in uredi zakonodajo tako, da bo sistem operativen in vzdržen za vse deležnike v procesu odstranjevanja teh odpadkov.

VIDEO
Svetovni dan varstva okolja
VIDEO
Komunalna podjetja se utapljajo v odpadkih
Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 05.06.2018 ob 16:17
zaradi neurejene zakonodaje družbe prenehale odvažati smeti

Predlagam da se v takem primeru organiziramo državljani in odpadke vozimo na dvorišča politikov.
Nihče ne bo svinjal po Sloveniji.
Clown
# 05.06.2018 ob 16:17
Da pa družb za ravnanje z odpadno embalažo, z odpadki služijo se pa ne omenja, a ne, kot da bi smeti pobirale zastonj
TineB
# 05.06.2018 ob 16:35
"Upravno sodišče: družbe so dolžne odvažati le plačano količino embalaže"

No $*it, Sherlock. Seveda so dolžne odvažati le tisto, za kar so plačane. A sedaj so se pač komunalna podjetja šlepala na nezakonite sklepe Vlade RS in predelovalnim podjetjem podturile VSO zbrano embalažo - plačale pa le količino, za katero so imela ta podjetja sklenjene pogodbe.

Tipična slovenska stvar: z administrativnim dekretom - ki se naknadno celo izkaže za nezakonitega - javno podjetje / sektor naprti stroške zasebnemu podjetju / sektorju.

Ti naši neosocialistični oblastniki pričakuejjo, da bodo zasebni sektor in zasebna podjetja kot dedek Mraz: zastonj financiral in delil darilca javnemu sektorju in javnim podjetjem.

No, smeti ne bodo nikjer obstale ... ta podjetja jih bodo še naprej prevzemala, a jim bo treba več plačevati - ergo višja bo cena izdelkov (na račun dražje embalaže) za potrošnike in višje bodo cene komunalnih storitev ravnanja z odpadki od lokalnih komunalnih podjetij. Smeti so strošek, ja. In naj ga nosijo tisti, ki odpadke povzročajo: proizvajalci in potrošniki / kupci. Ne pa podjetja, ki zbirajo in predelujejo embalažo. Ker ni vsa primerna za recikliranje - in tista ki ni, gre v sežig v Avstrijo, kar pa stane. Avstrijske cene. Tudi zato, ker smo v SLO prefini, da bi imeli lastne sežigalnice odpadkov - ker to ni "eko". Ja, v Avstriji in Švici pa to ni problem. Mi smo kao bolj eko od Avstrije in Švice! Ma nemoj! Najbolje da lastne smeti kar požremo prebivalci sami. Problem solved!
mays
# 05.06.2018 ob 16:13
Slovenske vlade so tako vse nesposobne, od prve in zadnje, od leve in desne...
TineB
# 05.06.2018 ob 18:00
@Lintver

Sredi Dunaja imajo sežigalnico odpadkov. Takšno zelo fensi sežigalnico. Že desetletja. In - ironično - čistejši zrak kot v LJ.

A v SLO smo ljudje trčeni - za nas so še veternice in hidroelektrarne premalo eko. Očitno bi bilo najbolje, da elektriko proizvajamo iz pametovanja folka. To bi bilo gigawattov!

Z dobro tehnologijo sežiga in filtrov, je sežig odpadkov precej čist. Kolikor je pač lahko. Še vedno čisteje kot kurjenje premoga, kar trenutno TE-TOL počne v Mostah v LJ. Menda bo šla po letu 2020 počasi na ruski plin. Takrat bi lahko v sedanjem bloku lahko začeli kuriti smeti.

In Slovenci smo "tako zelo" eko, da še vedno večina tu kupuje avte na dizel. Bolj kot ropota, boljši je - meni Slovenec. Je ekonomično.

Drugače bi bili pa v SLO vsi eko, samo nič ne bio smelo biti pred njihovim pragom: ne zbiralnica odpadkov, ne sežigalnica, ne predelovalnica, ne kompostarna, ne elektrarna ... Pametnajkoviči.
JJstyle
# 05.06.2018 ob 16:35
Kitajci so končno rekli stop uvozu smeti iz EU in ZDA. Zdaj se bo pokazalo kako "zeleni" smo v EU v resnici. Lahko je furat vse na Kitajsko in jim hkrati srat po glavi kakšni packi so. No, Kitajcem so končno dobili "cojones" in nam pokazali sredinca.
Clown
# 05.06.2018 ob 16:15
Iz vesolja je je videlo kup velik kot hala Tivoli :D. Izgleda da si nekdo ne predstavlja vesolja
Hohštaplerija
# 05.06.2018 ob 16:39
Dobra fotografija odpadnih sveč.

Lep dokaz kako idiotska je tradicijo obiskovanja pokopališč pri nas.
Zoro27
# 05.06.2018 ob 17:01
Zanimivo. Ko z odpadno embalažo, ki jo prodajo kot surovino, dobro zaslužijo,sše nihče ne pritožuje.
Tudi idejo, da se embalaža vrača, kot imajo to urejeno na Hrvaškem, so deležniki v tem procesu zavrnili, saj bi izgubili profit.
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 17:03
Zaradi prebiranja člankov o škodljivosti prehramenih izdelkov v plastčni embalaži, sem plastiko skoraj opravil iz vsakodnevnih oravkov. Mleko kupujem na mlekomati s steklenimi steklenicami, na tržnici mi kislo zelje, kislo smetano zapakirajo v steklen lončke od Nutele. ki jih prinesem s seboj, olja, kis, osvežilne pijače in vino se trudim dobiti v stekleni embalaži, če je vračljiva še bolje, na grobu imam svečnik iz akrila, v katerega nalijem olje, pa ravno tako lepo gori kot sveča, na trgu kupujem s cekarji in mrežama, plastičnih vreč ne jemljem, saj se zelenjava nič ne pokvari, če se dotika, v marketih pa tudi kupujem z lasno embalažo. Ko bodo ljudje osveščeni, da plastika škoduje vsem, bo tudi korist lahko skupna.
enajstica
# 05.06.2018 ob 17:22
Hrvati so v mnogočem za nami, vendar imajo za odpadno embalażo (pločevinke, plastenke) urejen odkup. Zakaj ni tega pri nas?
Po ulici nabira majstor plastenke iz rumenega kontejnerja in jih prodaja na hrvaškem...Kar lepo vsoto dobi, za njihov standard.
sik
# 05.06.2018 ob 16:24
Mislim da imamo Slovenci o svoji urejenosti in perfektnosti malo predobro mnenje ko payse malo globlje zareze pa je se vedno en kup balkanskih navad prisotnih.Se veliko Save bo preteklo da se bomo pribljizali Svici Avstriji in poleg tega imam obcutek da se pobran denar deponij ki ga dobijo od koncesij napacno investira in gre prevec za place.Po drugi strani pa bo moral vsak Slovenec in podjetje najprej pri sebi začet.Najlazje je svinjat pa za to nic naredit ali pa nic placat.
bende
# 05.06.2018 ob 19:02
Dokler folk plačuje 20€ za posebne plastične flaške za pitje vode ne vidim upanja.sveč mora bit pa več prnas, kot na sosedovmu grobu pa si zmagal.
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 18:26
Naj torej prenehajo s plastično embalažo. Steklena je povratna, pa še bolj zdrava!
pero5
# 05.06.2018 ob 21:22
Kot je že magjack povedal na prvi strani, dokler imamo take genialce, ki v 400m3 prostor spravijo za 800m3 odpadkov nam ne bo hudega. Še malo optimizirajo zadevo, pa bo vse OK.
janroz
# 05.06.2018 ob 18:05
Da se pogovarjamo o odvozu embalaže in predelavi je seveda dobro, vendar pa moramo začeti na drugem koncu in zagotoviti stalno zmanjševanje porabe embalaže. Na eni strani trgovci s svečami cvetijo, sploh pred 1. novembrom, na drugi strani se utapljamo v odpadnih svečah? Vsak, ki izdela nekaj, kar je v embalaži mora plačati razgradnjo, jasno na koncu plača kupec in potem še enkrat, da to odpeljejo in potem še enkrat, da država poskrbi za to in potem še enkrat v obliki onesnaženja okolja in kar je najhuje, veliko tega potem še pojemo! Kdo je tu nor? Vsak bo moral prevzeti svoj del odgovornosti. Vsak naj najprej pri sebi razčisti, kako bo ravnal. Kdo od politikov se je zavzemal za ukrepe na tem področju, vse se je vrtelo o razprtijah kdo s kom ne bo šel v koalicijo, ... bla... bla .. resnih tem se ni lotil nihče, ker nihče niti približno nima moči, da bi naredil kaj res odločnega na tem področju. Ko bodo komunalna podjetja nehala pobirati embalažo, ker ne bodo imela več prostora (večina je že na tem), se bo morda kaj premaknilo, ko nam bo smrdelo pred pragom.
brehme
# 05.06.2018 ob 18:58
Vedno trdim, da samo ene par% res deluje ozaveščeno, velika verčina pa ne. Kupiš jogurt v plastki, pa ga domov nedeš s plastično vrečko. Pa vsa industrijska hrana, 5x zapakirana, da ne govorimo o mobitelih, compih, ...katere mladi nonstop menjajop, to je šele svinjarija. Pa oblčaila, je treba bit nov....vsak se ima pa sicer za ozaveščenega.
alcatraz
# 05.06.2018 ob 18:34
Naj torej prenehajo s plastično embalažo. Steklena je povratna, pa še bolj zdrava!

res je.
Labod
# 05.06.2018 ob 17:42
Ko bi vsaj javni razpisi bili narejeni za reciklirane proizvode. Tako pa bolnice sedaj na veliko razpisujejo celulozne proizvode čeprav so se včeraj morda imeli recikliran material.. Vrečke, toaletni papir ipd. Vse to bi bilo lahko iz recikliranih materialov kot v Nemčiji ali Skandinaviji. Ne, naši zahtevajo primarno surovino, da se vidi razkošje in butalnost. Odpadke pa že vidim po gozdovih trenutno saj zbiralci nimajo kam z recikliranih surovino in zato za odvoz zahtevajo veliko več.
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 21:10
HŽV # 05.06.2018 ob 18:16 Plavica1, kako pa nosiš ribe? Kako pa kupiš z lastno embalažo kilo paradižnika v trgovini? Vsakega posebej tehtaš? Drugače pa pohvalno od tebe.

Ribe nosim v malem plastičnem kontejnerju (frigobox z dvema zmrznjenima vložkoma). Paradižnik kupujem na tržnici in ga zložim na vrhu zelenjave, samo peteršilj in mlada čebula gre preko, pa paprika, če jo kupim. Če bi v trgovini kupil paradižnik, bi ga ravno tako zložil v mojo vrečko, na enega bi dal bar kodo s težo, in to je to, ki bi jo dobil, ko bi vse zvagal na tehtnici. In do sedaj mi na tržnici še nihče ni "vsilil" vrečke, če jo nočem. Če pa ne proda brez vrečke, bo pa njegova soseda ali sosed.
alcatraz
# 05.06.2018 ob 20:06
Že vidim prvo nalogo nove vlade.

to je naloga vseh nas!
zapravico
# 05.06.2018 ob 19:10
Snagi odgovarjajo samo biodpadki in papir,ker se z njimi služi,za plastiko pa rabijo sežigalnico, za kar pa ne bi dali denarja,imajo raje visoke plače
magjack
# 05.06.2018 ob 17:22
Verjamem, da je izven konteksta, ampak imajo 400 kubikov, v teh 400 spravijo celo 800! kubikov, trenutno pa sicer se ni panike, ker jih imajo samo za okoli 600 kubikov. Toliko, da vem...
PikiMiki
# 05.06.2018 ob 16:37
Kako se že tem reče? ''EKO MAFIJA'' pobrali bi samo to kar lahko zelo zelo dobro vnovčijo :(
HOR
# 05.06.2018 ob 18:28
Trajnostni eko nateg Slovenije se nadaljuje...
Aeda
# 05.06.2018 ob 18:28
@mays: Slovenske vlade so tako vse nesposobne, od prve in zadnje, od leve in desne...
----------------------------------------------------------------------
Kaj bi šele napisali o italijanski vladi, če bi živeli v Neaplju?
Če razumete tekst, potem lahko ugotovite, da je problem pereč v več državah.
Lintver
# 05.06.2018 ob 18:18
Torej TineB, ko so hoteli postaviti sežigalnico v Ljubljani so bili takoj vsi krajani proti:
http://www.delo.si/novice/ljubljana/sezigalnica-odpadkov-v-ljubljani-ndash-da-ali-ne.html
Ko pa se sežiga odpadke v Anhovem in so vsi krajani proti, pa država poviša dovoljene vrednosti izpustov.

Tako da, ja, sem za sežig odpadkov. Vendar naj ima vsaka občina en obrat, ki naj sežiga lokalno zbrane smeti.
nonparel
# 05.06.2018 ob 18:14
Naj jih odlagajo pred tem veleumnem Upravnem sodišču.
Sicer pa odpadki, namenjeni reciklaži, so danes v svetu velik biznis, ne vem zakaj se jih pri nas ta podjetja tako otepajo. Mogoče ne znajo ali nočejo...
buco15
# 05.06.2018 ob 21:09
Nevem zakaj se podjetja pritožujejo? Avstrijci namreč za našo embalažo plačujejo ker jo kurijo v toplarni na dunaju!
Alchemist
# 05.06.2018 ob 20:04
Že vidim prvo nalogo nove vlade.
vipmit
# 05.06.2018 ob 19:22
In kje bomo zgradil sežigalnico za smeti na katero čakamo že 20 let?
alcatraz
# 05.06.2018 ob 18:33
te sveče so res čisto nepotrebne. sploh dandanes.
tista steklena na sončne celice ga zmaga. po dveh letih še sveti, predvsem pa je dovolj težka, majhna, da ga ni vetra, da bi jo odnesel.
HOR
# 05.06.2018 ob 18:32
"...Ker se po pozivih Ministrstvu za okolje, naj intervenira, nič ni zgodilo..."

JIm bo potrebno smeti kar pred vrata pripeljati, da se jim bo začela dogajati rešitev...!?
Naslov: Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana
siam
# 07.06.2018 ob 19:04
Med tem nekatere države uporabljao plastične odpadke za izdelavo cest ("asfalta"), ki so menda celo boljše od standardnih.
https://www.youtube.com/watch?v=cHWYoDKY
nQo
https://www.plasticroad.eu/en/
Lp
Machete
# 06.06.2018 ob 22:49
Naj že nabijejo trošarine na pogrebne sveče, če je udar po denarnici edini zveličavni razlog (za karkoli).
Guliarth
# 06.06.2018 ob 07:20
Nadzor nad ločevanjem odpadkov, začnite na Murkovi ulici v Mariboru....ob nadzoru poskrbite za varnostnike.
democenzus
# 06.06.2018 ob 02:16
kot da ne moremo na par steklenic po standardih, vracljive........tud za viski ali kokakolo enotna steklovina ali pa drugje prodajaj. jogurte pijaco, cim vec v povratno steklovino, tko pa vsaka nasa misica pije vodo iz plastenke, noro
HŽV
# 05.06.2018 ob 18:16
Plavica1, kako pa nosiš ribe? Kako pa kupiš z lastno embalažo kilo paradižnika v trgovini? Vsakega posebej tehtaš? Drugače pa pohvalno od tebe.
Lintver
# 05.06.2018 ob 18:08
TineB, preden zabluziš, najprej pomisli, da v sloveniji že imamo sežigalnico odpadkov in da 1300 ljudi prediha 108.960 ton odpadkov na leto, kot so avtomobilske gume, plastika, odpadna olja, topila ali mulj iz čistilnih naprav. Tako, da jaz imam sežigalnico pred pragom. Kaj pa ti?
Lintver
# 05.06.2018 ob 17:45
RJSlo, a predlagaš, da se zgradi sežigalnica odpadkov v Ljubljani? Ker bi rad videl, kako bo lokalna skupnost dala soglasje.
misterij
# 05.06.2018 ob 17:40
Od sedanje odstopljene vlade navzdol do županov in predvsem Ljubljanskega in "malih" zbiralcev odpadkov na črno in brez dovoljenj vodi mafija po vzoru Neapeljske camore.Ni čudno da se je pred leti že pod vladavino Cerarja oglasila prav ta mafija da je Slovenija raj za mafijo.
RJSlo
# 05.06.2018 ob 17:33
No ja. V tem primeru pa nič iz zakonodaje bivše države? Vsaj 20 let zaostanka.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Se%C5%BEig
_odpadkov

ali pa stari način, Kemis, EkoSistem.
NoriGoban
# 05.06.2018 ob 20:37
".Se veliko Save bo preteklo da se bomo pribljizali Svici"

Nikoli se ne bomo priblizali Svici! Kaj ti tu ni jasno! Ce bo Slovenija naredila korak naprej, bo Svica naredila se vecjega!
alcatraz
# 05.06.2018 ob 18:34
Plavica1, kako pa nosiš ribe? Kako pa kupiš z lastno embalažo kilo paradižnika v trgovini? Vsakega posebej tehtaš? Drugače pa pohvalno od tebe.

imaš vreče iz blaga.
KLIPAN
# 05.06.2018 ob 18:07
Kdo pri bogu milemu je še vedno tako nor in kupuje plastične sveče?
lukey90
# 05.06.2018 ob 20:08
Tole zgleda pa kr lepo orkestrirano... Še eni bi radi več denarja=)
Kazalo