Salonit Anhovo. Trenutno za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice. Foto: BoBo/Jure Makovec
Salonit Anhovo. Trenutno za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice. Foto: BoBo/Jure Makovec

V Gospodarski zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemški gospodarski zbornici in Advantage Austria Ljubljana so na predsednika vlade, ministrsko ekipo, poslanske skupine v DZ-ju in na državni svet naslovili pismo, v katerem opozarjajo na slabosti, ki bi jih po njihovem mnenju prinesla novela.

Potrebnih 5000 podpisov so v Inštitutu 8. marec, društvu Eko Anhovo in Dolina Soče in Civilni iniciativi Danes začeli zbirati 1. septembra v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha. Pobudniki poudarjajo, da je bistvena sprememba izenačitev standardov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice. Trenutno namreč za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice.

Predlog se nanaša tudi na številne druge dejavnosti

A kot so zapisali v gospodarskih organizacijah, je diskurz predlagateljev zavajajoč, saj se rešitev ne nanaša le na področje sosežiga odpadkov.

"V resnici predlog zakona na novo ureja tudi druge dejavnosti, in sicer na področju monitoringa emisij in poročanja. V velikem delu so spremembe v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU-ju in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar slovenska podjetja postavlja v neenakopraven položaj," so zapisale v skupnem sporočilu za javnost.

Sorodna novica Iniciative za spremembo zakonodaje, Salonit Anhovo napovedal ukrepe za zmanjšanje vplivov na okolje

Zakonski predlog po njihovih opozorilih ni nastal skozi poglobljeno razpravo strokovne javnosti, čeprav gre v večini za izrazito strokovna vprašanja.

"Uvaja dodatno poročanje, ki ne bo v ničemer prispevalo k izboljšanju stanja v okolju, saj podjetja zaradi tega ne bodo spreminjala tehnologij. Le obseg poročanja se bo izredno povečal, kar bo izziv tudi na strani javne uprave. Predlagani zakon uvaja zakonsko podlago za novo okoljsko dajatev. Kakšna naj bi bila osnova zanjo, ni jasno," so še zapisali v gospodarstvu.

Rešitve naj temeljijo na stroki

Podpirajo pa rešitve, ki gredo v smeri zmanjševanja vplivov na okolje in izboljšujejo kakovost življenja in bivanja. "Vendar morajo biti te rešitve dobro premišljene in utemeljene na strokovnih izhodiščih," so še poudarili. Po njihovih besedah morajo imeti predlagane rešitve tudi jasne cilje, a vse to v predlogu manjka.

Odločevalce pozivajo, naj zavrnejo predlog zakona, ki bi lahko imel, kot so zapisali, škodljive posledice za slovensko gospodarstvo. "Predlagamo, da se v dialogu z vsemi deležniki opravi celovita razprava in poiščejo rešitve, ki bodo sledile priporočilom in praksam v EU-ju. Slovenskih podjetij ne bi smeli potisniti v neenakopraven položaj, zaradi česar bi izgubila konkurenčnost," so še zapisali v organizacijah.