Onesnaževanje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 8 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • V zbornici na to opozarjajo že vrsto let, tokrat pa svoje zahteve zaostrujejo. Od vlade ter okoljskega ministrstva zahtevajo ureditev zakonodaje, da bo sistem operativen in vzdržen.
Embalaža
Zbornica komunalnega gospodarstva na problem neprevzete embalaže opozarja že nekaj let. Foto: BoBo

Komunalna podjetja se dušijo v neprevzeti odpadni embalaži

Če ministrstvo zadeve ne bo uredilo, napovedujejo protestni shod
31. januar 2017 ob 16:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zbornica komunalnega gospodarstva opozarja, da se komunalna podjetja srečujejo s tonami odpadne embalaže. Podjetja, ki so pooblaščena za odstranjevanje embalaže, te ne prevzemajo.

Nekatere izmed šestih družb za ravnanje z odpadki, ki so pooblaščene za prevzem, reciklažo in odstranjevanje embalaže neredno izpolnjujejo svoje obveznosti. To se najpogosteje dogaja jeseni, ko družbe zasledujejo nižje stroške in zato ne izpolnjujejo obveznosti, je dejal direktor zbornice Sebastijan Zupanc.

Po vsej Sloveniji je ostalo skoraj 6.000 ton neprevzete odpadne embalaže. V ljubljanski Snagi, ki pokriva šestino slovenskega prebivalstva, imajo trenutno 2400 ton neprevzete embalaže. "To je toliko, da je to skladišče že vidno iz vesolja," je dejal pomočnik direktorja Igor Petek, ki prav tako meni, da je vzrok za neprevzemanje odpadne embalaže v težnjah po povečevanju dobičkov.

Dodatni stroški za komunalna podjetja
Direktor Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice Franc Dover je opozoril na dodatne stroške, ki jih imajo komunalna podjetja zaradi neprevzete odpadne embalaže, kot so povečane potrebe po skladiščnih površinah, nabava zaščitnih mrež, povečana notranja logistika in dodatni stroški čiščenja. Močan veter namreč lahko raznese odpadno embalažo tudi do dva kilometra naokoli, je povedal.

S podobnimi težavami se spoprijemajo tudi v Ajdovščini, kjer inšpektorji zahtevajo, naj se do maja nakopičene odpadke odpelje. Direktor Komunalno-stanovanjske družbe Ajdovščina Egon Stopar se je ob tem vprašal, ali naj te stroške zaračunajo uporabnikom. "Mislim, da ne more biti tako," si je odgovoril.

Napovedujejo protestni shod
V zbornici na to opozarjajo že vrsto let, tokrat pa svoje zahteve zaostrujejo. Od vlade ter okoljskega ministrstva zahtevajo ureditev zakonodaje, da bo sistem operativen in vzdržen ter okolijsko sprejemljiv. Ministrstvo naj skupaj z inšpektoratom poskrbi tudi za čimprejšnje ukrepanje in odstranitev nakopičene embalaže z dvorišč izvajalcev komunalne službe odstranjevanja odpadkov. Če se to ne bo zgodilo do konca februarja, pa napovedujejo protestni shod.

VIDEO
Komunalna podjetja utopljena v embalaži
L. L.
Prijavi napako
Komentarji
presenečen
# 01.02.2017 ob 08:28
Ta država še za smeti ni sposobna poskrbet. To kar se dogaja z odpadki je nedopustno. Nam bedakom pa naročajo, naj embalažo celo splakujemo..
dodd
# 01.02.2017 ob 06:06
Ja, "iz vesolja" se vidi, da Slovenija še zdaleč ni pripravljena na predelavo odpadkov. Gospodje, ni dovolj samo ljudem zaračunavati odvoza, bo treba še kaj vlagati v infrastrukturo.
Lovec
# 01.02.2017 ob 11:25
Sedaj ko je zelena prestolnica mimo?

Haha, ne morem verjet.
Grešnica
# 01.02.2017 ob 10:59
So bile njihove prijateljske pogodbe s "predelovalci" spet preveč ohlapne in v škodo javni gospodarski družbi? Ali je kreator poslovnega načrta diplomiral pri kakem Tajnikarju...?
norabassayou
# 01.02.2017 ob 12:27
In katere so te družbe, ki ne prevzemajo embalaže?
dusanrus
# 01.02.2017 ob 09:56
@trdoleska... šestina = 1/6 = 16,7%, 2400 od 6000 pa je 40%
Grešnica
# 02.02.2017 ob 19:10
Ja, dr. Kumrovec, javni sektor je grozovito podhranjen. Najbolje, da vzamemo tist milijonček EUR vašim nevladnikom (Amnesty, Mirovni inštitut, "Slovenska" filantropija, ipd.) in ga raztalamo javnim gospodarskim družbam, ki jim očitno ne znese, čeprav so nam vsem drastično dvignili položnice.
Ali bi vi raje zasebnemu gospodarstvu (55% je malih in mikro podjetij) nabil še kak dodatni davek, da bo ubogi JS lažje živel (in zaposlil še kakega odsluženega politika/tajkuna/+njihovo žlashto)?
Nostromo
# 11.02.2017 ob 15:32
Hoteli ste neoliberalizem, pa ga imajte. Če javni sektor ne bi bil podhranjen, bi država bila zmožna oblikovati ustrezno strategijo in potrebno zakonsko podstat, tako pa drvimo v kapitalizem, varčujemo na stroki, posledice so očitne. Sramota.

Dober vic. Vsak vaški pijanček je bolj gospodaren lastnik od države.
trdoleska
# 01.02.2017 ob 08:43
V ljubljanski Snagi, ki pokriva šestino slovenskega prebivalstva, imajo trenutno 2400 ton neprevzete embalaže.

Komunala Snaga pokriva 6% prebivalstva in ima skoraj polovico neprevzete embalaže v SLO?
Dr. Kumrovec
# 01.02.2017 ob 13:45
Hoteli ste neoliberalizem, pa ga imajte. Če javni sektor ne bi bil podhranjen, bi država bila zmožna oblikovati ustrezno strategijo in potrebno zakonsko podstat, tako pa drvimo v kapitalizem, varčujemo na stroki, posledice so očitne. Sramota.
Kazalo