Nezakonito odloženo komunalno blato na enem od številnih tovrstnih odlagališč po Sloveniji. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Nezakonito odloženo komunalno blato na enem od številnih tovrstnih odlagališč po Sloveniji. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Inšpektorica je inšpekcijski nadzor opravila skupaj s predstavniki Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj. Kot so pojasnili na inšpektoratu, je ogled območja pokazal, da je bil material z zemljišča odstranjen, območje pa je poravnano z ilovico.

Sorodna novica Komunalno blato ostaja v Vodulah, onesnaževalec ni prevzel odločbe za odstranitev

Inšpektorica je ugotovila, da so material postrgali iz grape, skozi katero teče potoček, vidno je stekanje zalednih vod proti močvirju na dnu grape, tudi v močvirju je videti sledi odstranitve blata.

V okolici so ostala posamezna posekana drevesa, ki jih je izvajalec odstranil, da je lahko odstranil blato. Predstavnika VGP Drava in izvajalca sta še natančneje pregledala močvirje in ugotovila, da je blato v celoti odstranjeno do osnovne zemljine, so dodali.

Zavezanec je ob tem z dokumenti tehtanja dokazal, da je ves odstranjeni material iz Vodul odpeljal v oskrbo krškemu podjetju Kostak, ki ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo tovrstnega odpadka, s čimer je zagotovil zakonito ravnanje z odpadkom.

Sorodna novica Kje je odpovedal nadzor, da se toliko komunalnega blata znajde v naravi?

Odločba je kar nekaj časa čakala

Na inšpektoratu po opravljenem nadzoru zagotavljajo, da nezakonito odloženega blata iz čistilnih naprav na Ptuju in v Rogaški Slatini ni več na lokaciji v Vodulah, s tem pa je območje dokončno sanirano.

Okoljska inšpektorica je Lasazu odločbo, po kateri mora ta v 15 dneh po vročitvi odstraniti okoli 400 kubičnih metrov blata in zagotoviti njegovo nadaljnjo obdelavo, izdala v začetku julija. Podjetje odločbe nekaj časa ni prevzelo.

Za nekaj sto evrov in pivo

Na podlagi poizvedovanj pri prebivalstvu se je namreč izkazalo, da so neznanci na omenjeno zemljišče z dvema tovornjakoma sprva vozili humus, nato pa "čudno smrdeče blato". Lastnik zemljišča je povedal, da se je na predlog znanca strinjal, da mu pripelje zemljo, pomešano s sekanci, za kar je prejel 350 evrov, salamo in šest pločevink piva.

Potem ko je inšpektorica prejela informacijo o registrski številki tovornega vozila, je ugotovila, da je to v lasti Lasaza. Zaslišani voznik je povedal, da je v Vodule odložil blato iz čistilnih naprav na Ptuju in v Rogaški Slatini, kar je storil po navodilih nadrejenega, blato s Ptuja pa je po njegovih besedah na isto lokacijo vozil tudi njegov sodelavec.