Onesnaževanje

Poudarki

  • Povišane vrednosti še nekaj dni
  • Neugodno tudi drugje po Evropi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
PM10
Arsova infografika, ki velja za sredo in četrtek. Foto: Arso
PM10 so delci v zraku, v premeru manjši od 10 mikrometrov, in jih zato mehanizmom v ustni in nosni votlini ne uspe filtrirati.
Foto: TV SLO
Prašni delci v zraku. Foto: Televizija Slovenija

Dodaj v

Zrak znova močno onesnažen, priporočena zmanjšana dejavnost na prostem

Arso izdal opozorilo
25. januar 2017 ob 12:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zrak v nižinah celinske Slovenije je te dni znova zelo onesnažen z delci PM10. Arso zato odsvetuje kurjenje lesa, priporočajo pa uporabo javnega prevoza in zmanjšano telesno dejavnost na prostem.

Na pojav visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 vpliva več dejavnikov. Poleg povišanih izpustov zaradi ogrevanja tudi neugodne meteorološke razmere, ki onemogočajo zmanjševanje koncentracij. Svoje doda še sneg, zaradi katerega lahko v dolinah in kotlinah pride do še izrazitejše tvorbe temperaturne inverzije, je pojasnila Janja Turšič z Agencije RS za okolje (Arso).

Najslabše v Mariboru
Medtem ko je predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 50 mikrogramov na kubični meter zraka, je bila v ponedeljek po podatkih Arsa najvišja vrednost izmerjena v Mariboru, kjer je bila povprečna dnevna koncentracija kar 167 mikrogramov na kubični meter.

Meja 100 mikrogramov na kubični meter zraka, kar je določeno kot meja med visoko in zelo visoko stopnjo onesnaženosti z delci PM 10, je bila v ponedeljek poleg Maribora presežena v Celju, Murski Soboti, Trbovljah in Zagorju. Sicer pa merilne postaje največkrat povišane koncentracije izmerijo v Zagorju in Celju.

Povišane vrednosti še nekaj dni
Kot je še povedala Turšičeva, glede na razmere predvidevajo, da bodo koncentracije delcev PM10 v zraku v celinskem delu Slovenije povišane še nekaj dni. Mejna vrednost 50 mikrogramov je sicer lahko presežena 35-krat v koledarskem letu. Medtem je na Primorskem onesnaženost nizka.

Kaj (ne) storiti
Na Arsu priporočajo občanom in pravnim osebam, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Prav tako svetujejo, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Ljudem pa priporočajo, naj uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in naj ne kurijo na prostem.

V teh dneh ljudem priporočajo zmanjšano telesno dejavnost na prostem v nižinah celinske Slovenije. Še posebej to velja za odrasle in otroke z boleznimi pljuč ter odrasle z boleznimi srca. Pri astmatikih se v teh dneh pričakuje pogostejša raba inhalatorjev z delci PM10 po nižinah celinske Slovenije.

Škodljive, zastarele kurilne naprave
Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka, navajajo na Arsu.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih zunaj območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi varovanja zdravja tudi na teh območjih smiselno upoštevati priporočila.

Neugodno tudi drugje po Evropi
Tudi drugje po Evropi imajo v teh dneh hudo onesnažen zrak. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so bili tako marsikje prisiljeni sprejeti izredne ukrepe za zmanjšanje onesnaženja. O težavah s smogom poročajo iz Velike Britanije, Francije in belgijske prestolnice Bruselj, pa tudi iz Španije in srednje Evrope, med drugim Madžarske, Bolgarije in Poljske.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
pobrisan
# 25.01.2017 ob 13:51
Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini.
-----------------

Tole diši po novih davkih. Sicer pa je promet verjetno večji onesnaževalec.
izo
# 25.01.2017 ob 15:35
Arso zato odsvetuje kurjenje lesa, priporočajo pa uporabo javnega prevoza in zmanjšano telesno dejavnost na prostem.

hmm, bi človek pričakoval, da ni treba dizle prizemljit v garaže, po vaše. manj drva kurit, torej? nemogoče..
Lluka
# 25.01.2017 ob 14:30
Skrajni čas da postavijo stojnice na tržnici in nam začnejo prodajati maske.
Laki
# 25.01.2017 ob 14:27
Kako naj potem po kolinah prekadim meso?
Morning-glory
# 27.01.2017 ob 09:47
V tujini vedo, da je glavni krivec promet. Posledica: omejevanje prometa.
presenečen
# 25.01.2017 ob 19:11
Namesto, da bi subvencionirali stare peči, subvencioniramo bedaste električne avtomobile z dometom 100 km, pa še baterijo morš zamenjat po petih letih (7k€) ;)
Gepard007
# 25.01.2017 ob 16:33
Ne vem zakaj v tujini najprej omejijo vozila na parne in neparne dneve, letala ter industrijo. Pri nas pa je problem zaradi domačih kurišč?!? Drva so neobdavčena pa jih boli. Btw tista drva, ki se prodajajo v trgovinskih centrih so najbolj mokra in najslabše gorijo z največ sajami. Če so domača kurišča problem naj najprej to uredijo!!
kotzi
# 25.01.2017 ob 14:38
zahtevam cisti zrak v ustavo...voda je...se zrak...
dejanj101
# 25.01.2017 ob 14:34
"Zrak v nižinah celinske Slovenije je te dni znova zelo onesnažen z delci PM10. Arso zato odsvetuje kurjenje lesa, uporabo javnega prevoza".....

mal nerodno zapisano, ARSO verjetno priporoča uporabo javnega prevoza, ali pač odsvetuje...v tem primeru sta potem 2 opciji....peš, kar spet ni OK, ker ARSO "priporoča zmanjšano telesno dejavnost na prostem" ali pa s svojim dizelašem :)
Kobalt
# 25.01.2017 ob 15:28
Pri astmatikih se v teh dneh pričakuje pogostejša raba inhalatorjev z delci PM10 po nižinah celinske Slovenije.

Tole pa ni najbolj smiselno ali pa jaz ne razumem vsega tega šunda okoli PM10 delcev?

Torej, ti delci, ki so v ozračju, so zdravju škodljivi, za astmatike pa inhaliranje teh delcev, ki so (?) v inhalatorjih ni problematična. Kako naj si razlagam citirano?
HOR
# 25.01.2017 ob 14:50
Glavno da plačujemo brezplodne dajatve na CO2 (emisije), ki nikomur ne škodij...

Kako in kdaj bodo pa mnogi ljudje po rovtah in v mestih tako bogati, da ne bodo več poceni kurli v slabih pečeh s slabim zgorevanjem in slabo biomaso v slabo izoliranih prostorih ter se ne vozili s slabimi avtomobili s slabim izkoristkom in izgorevanjem pa je vprašanje !?
kolkrkaplc
# 25.01.2017 ob 14:07
Nad nmi se je zaciklalo in se kotline ne prezračujejo. Tudi take ne, na planotah.
Da do tega pride, ker je veliko dimnikov, kjer se grejeta dva v hiši. Kot bi se sam prevažal z avtobusom, zato se peljati sam v avtu, gledati skozi okno in se zmrdovati nad dizelaši in dimniki, kjer kurijo biomaso, nima smisla, medtem se doma tudi kadi iz dimnika. Zima je.

Kdaj bo prvi prišel čez mesto z masko čez obraz, ko bo šel v službo? Mislim, da bi letos koristilo.

Ni samo težava naših dimnikov in dizel izpuhov, tu je industrija, ki nam proizvaja vsakdanje stvari. Njihovi dimniki šele imajo premer- v treh smenah.
Kazalo