Plaz ogroža hišo. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Plaz ogroža hišo. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Kot so danes sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, sta meteorna voda in blato v neurju zalivala kleti stanovanjskih objektov. Gasilci so med drugim pomagali pri izčrpavanju vode v Zgornjih Poljčanah, Lovrencu na Pohorju in Hrastovcu pod Bočem.

Posledice neurja v Lovrencu na Pohorju. Foto: Spletna stran Občina Lovrenc na Pohorju
Posledice neurja v Lovrencu na Pohorju. Foto: Spletna stran Občina Lovrenc na Pohorju

Poleg tega so s protipoplavnimi vrečami v občini Lovrenc na Pohorju preusmerjali tok meteorne vode in preprečili poplavljanje objekta v naselju Kumen, in sicer na Strmi poti in na ulici Rdeči Breg. Zaradi naplavin so s prometno signalizacijo zaprli cesto čez Vuhred.

Miško Glavonjič iz centra za obveščanje je za Radio Slovenija dejal: "Gasilci so črpali meteorne vode iz kletnih prostorov, s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteornih voda in preprečili poplavljanje objektov, odstranili podrto drevo, v naselju Recenjak v občini Lovrenc na Pohorju pa je zemeljski plaz poškodoval stanovanjsko hišo in pomožne objekte. Ker je obstajala možnost ponovnega plazenja, so strokovne službe ocenile, da hiša ni primerna za bivanje, zato so stanovalce preselili na varno."

Meteorna voda je zalila tudi več objektov.

Lokalna železnica je zaprta.  Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Lokalna železnica je zaprta. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so nekatere ceste na območju še vedno neprevozne oziroma delno prevozne. Občina Lovrenc na Pohorju je na svoji spletni strani opozorila prebivalce, naj bodo previdni in upoštevajo prometno signalizacijo na cestah, ki so bile poškodovane zaradi zalednih vod in poplavljanja reke Slepnice. Dodali so, da gasilci odpravljajo posledice poplav.

Podrobneje je iz Lovrenca na Pohorju za TV Slovenija poročala novinarka Duška Lah. Jutro je pokazalo zobe, med krajani je bilo veliko strahu zaradi hudournikov, plazov, zamašenih odtokov, nedostopnosti nekaterih cest. Gasilci so bili na delu vso noč in so še vedno na terenu. Sprožilo se je deset plazov. Gasilci so še eno hišo zaščitili pred plazom, pri petih plazovih čistijo lokalne poti. Od noči je na delu 25 gasilcev. Zaradi naplavin je od 8. zjutraj zaprta železniška proga med Podvelko in Vuhredom, je še poročala Duška Lah.

Občina Lovrenc na Pohorju pa na svoji spletni strani poziva k previdnosti in upoštevanju prometne signalizacije na cestah, ki so ponoči utrpele poškodbe zaradi zalednih voda in poplavljanja reke Slepnice. Gasilci in pristojne službe so aktivirani in odpravljajo posledice poplav, pojasnjujejo. Na posebno previdnost opozarjajo na cestah Slepnica-Hrastnikov vrh in po Vuhredu.

Nevšečnosti tudi na Koroškem

Zaradi neurja so morali ponoči posredovati tudi gasilci na Koroškem, in sicer v naselju Janževski Vrh v občini Podvelka, kjer je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega in poslovnega objekta.

Zjutraj pa so v Vuhredu v občini Radlje ob Dravi zaradi zamašenega propusta meteorne vode zalile občinsko cesto in železniško progo v izmeri okoli 300 metrov. Posredovali so gasilci, dežurni delavci Slovenskih železnic in občinski pogodbeni izvajalec z delovnimi stroji.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je bil zaradi posledic neurja ponekod oviran promet.

Po neurju na Štajerskem in Koroškem
Neurje povzročilo veliko škode na Pohorju