Zemeljski plaz, ki se je v torek sprožil v Srednji vasi v Bohinju in uničil stanovanjsko hišo, še grozi. Foto: MMC RTV SLO
Zemeljski plaz, ki se je v torek sprožil v Srednji vasi v Bohinju in uničil stanovanjsko hišo, še grozi. Foto: MMC RTV SLO
Pojavljajo se novi plazovi

Neprestano deževje razmere še zaostruje, saj plaz, ki je eno stanovanjsko hišo že uničil, zopet ogroža tudi spodnjo hišo. Plaz so si ogledali tudi geomehanik in predstavniki Vodnogospodarskega podjetja Kranj, na bohinjski občini pa se je sešel krizni štab. Družini, ki je izgubila streho nad glavo, bo občina poleg nadomestnega stanovanja ponudila tudi finančno pomoč.

Geodeti so ugotovili, da obstaja verjetnost, da bi hiša, ki zadržuje plaz, popustila. Pojavile so se namreč že prve razpoke na betonskih ploščah in klet, ki drži večino gmote, se poseda. Če bi hiša popustila, bi se plaz usul tudi na nižje ležečo hišo, katere prebivalci so zato še vedno evakuirani.

Kako dolgo bo trajala sanacija, še ne vedo
Strokovnjaki svetujejo, da je najprej smiselno na vrh plazišča dostopiti z manjšim strojem in z njim odstraniti majhen plaz, ki se je v sredo na novo sprožil. Potem pa naj bi čim višje postavili tudi težjo mehanizacijo, ki je z jedra plazu začela odstranjevati zemljo, ki jo bodo odvažali na že pripravljeno deponijo.

Odstraniti bo treba kar od 5.000 do 8.000 kubičnih metrov plazovine in ker ni jasno, kako se bo plaz obnašal, ne morejo napovedati, koliko časa bo sanacija trajala.

A. S.

Pojavljajo se novi plazovi