Plaz Koseč. Foto: Aleksander Vončina, poveljnik CZ občine Kobarid
Plaz Koseč. Foto: Aleksander Vončina, poveljnik CZ občine Kobarid
Sorodna novica V Piranu cesta ob promenadi zaradi skal znova neprevozna, spet zalilo tudi lokale

Vodnatost rek v večjem delu države je velika, pretoki pa se bodo začeli zmanjševati. Posamezne reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem, Koroškem in v porečjih Savinje se še vedno razlivajo. Drava je ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Razlivajo se tudi Vipava, Savinja in Sava v srednjem in spodnjem toku, Kolpa in Krka.

Večje težave medtem še naprej povzroča voda v presihajočem jezeru Ledina v Ratečah, ki ogroža sedem objektov. Po poročanju Radia Slovenija je na pomoč prispela enota za prečrpavanje večjih količin vode. Voda iz tega jezera je poplavljala že ponoči; med drugim je zalila cesto Rateče–Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala za odtekanje vode, a ta še vedno narašča.

Nočni dež sprožil več plazov

Ob šestih zjutraj se je na vrhu premaknil tudi plaz Blate v dolini Bistričice, razmere so zdaj stabilne. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik, so plaz pregledali z dronom in ugotovili, da se je zemljina že umirila. Gasilci plaz še naprej stalno spremljajo, obenem pa se nadaljuje vzpostavljanje alarmnega sistema za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Po Zabavnikovih besedah bo sistem vzpostavljen predvidoma v torek ali sredo. Doslej je dela upočasnjeval razmočen teren.

V občini Kobarid se je v noči s četrtka na petek prožil plaz Koseč, ki je na pobočju pašnika takoj nad stanovanjsko hišo in bližnjim gospodarskim poslopjem. Kot je zapisal poveljnik CZ-ja občine Kobarid Aleksander Vončina, so bili prvi ukrepi izvedeni že v petek popoldne. Včeraj je bila skupaj z lastnikom stanovanjske hiše v bližini plazu določena trasa še za dodatni jarek za odvodnjavanje v Brusnik. Trenutno stanovanjska hiša ni ogrožena.

Hudournik pri Kanomlji v občini Idrija. Foto: CZ za severno Primorsko/Boštjan Brelih
Hudournik pri Kanomlji v občini Idrija. Foto: CZ za severno Primorsko/Boštjan Brelih

Naselji Ravne in Nemški Rovt v bohinjski občini, ki sta bili zaradi plazov odrezani, imata vnovič cestno povezavo. Še vedno pa velike težave povzroča voda iz jezera Ledine v Ratečah, ki ogroža sedem objektov. Na pomoč je prišla enota za prečrpavanje večjih količin vode.

Plaz, ki se je sprožil v naselju Jazne v občini Cerkno nad nenaseljenim stanovanjskim objektom, tega ne ogroža več, je povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Plužnje Tomaž Podobnik. Gasilci so plaz prekrili in ga bodo spremljali še naprej. Razmere v Jaznah si je po poročanju Radia Slovenija ogledal tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Zaradi visoke Idrijce in bližnjega hudournika je bil nekaj časa poplavljen odsek na cesti od Spodnje Idrije proti Tolminu. Zelo visoka tudi reka Kanomljica, je še sporočil poveljnik CZ-ja občine Idrija Boštjan Brelih, ki je skupaj z ekipo tudi ponoči spremljal dogajanje.

V popolni pripravljenosti je bil tudi občinski štab civilne zaščite Tolmin skupaj z gasilci številnih društev. Večjih težav v občini Tolmin ni bilo. Kot so zapisali v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko, so v občini Tolmin zaznali nekaj poplavljenih cestnih odsekov, eno podrto drevo in nagnjen drog s telekomunikacijskim kablom.

Plaz se je sprožil tudi na območju Radovljice. Ogrožal je stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica Žiga Lenček. V to hišo je vdrla tudi narasla voda, ki so jo gasilci prečrpali, nato pa vodo preusmerili mimo hiše.

Plaz v kraju Jazne je pod nadzorom in stabilen. Foto: CZ Cerkno/Stanko Močnik
Plaz v kraju Jazne je pod nadzorom in stabilen. Foto: CZ Cerkno/Stanko Močnik

V Kranju je veter ponoči odkril streho transformatorske postaje na Jelenčevi ulici. Dež je nato povzročil kratek stik, zato so bili prebivalci večjega dela Primskovega in Kokrškega loga del dneva brez elektrike.

Na Rečici ob Savinji so okrog 6. ure zjutraj sprožili sireno, ki opozarja na nevarnost poplav, saj je reka Rečica prestopila bregove ter zalila sedem stanovanjskih in gospodarskih objektov, je dejal poveljnik civilne zaščite Rečica ob Savinji Ciril Turk. Eno kmetijo ogroža plaz, se pa stanje umirja. Reki sta se že vrnili v svojo strugo.

V občini Luče se je po besedah župana Klavdija Strmčnika sprožil plaz Jelen. Ob njem namreč teče potok, ki ob obilnejšem dežju na cesto nanosi material. Tokrat cesta ni bila poškodovana, je bila pa nekaj časa neprevozna. Ponoči so predvsem spremljali plaz v naselju Struge, od koder so prebivalce evakuirali že pred časom, težav pa tokrat ni povzročal.

Na Ljubnem ob Savinji hujših razlivov ni bilo, je pa poškodovanih nekaj cest, ki so jih po avgustovskih poplavah vzpostavili kot začasne dovozne poti, je dejal župan Ljubnega Franjo Naraločnik. Nekaj težav imajo s plazenjem terena, a jih opazujejo. "Upamo, da bomo, ko se nam v naslednjem tednu pridruži še tehnična pisarna, še bolj intenzivno in strokovno pristopili k opazovanju teh plazov," je dodal.

Župan Občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je dejal, da so bile zdaj že tretjič letos poplavljene štiri hiše, v eni od teh prebivalci še vedno živijo. Prebivalci vseh teh hiš so sicer na seznamu za nadomestno gradnjo. Opazujejo tudi nekaj plazov, ki pa za zdaj hiš in infrastrukture ne ogrožajo. Kot največji problem Suhoveršnik navaja, da Savinja ni ustrezno očiščena, čeprav na to ves čas opozarjajo. "Res se premalo naredi," je opozoril.

Po deževju razliti vodotoki in plazovi
Valovi v Piranu znova nametali kamenje na obalo