Iz nekaterih krajev poročajo o podrtih drevesih in odkritih strehah. Foto: BoBo
Iz nekaterih krajev poročajo o podrtih drevesih in odkritih strehah. Foto: BoBo
Gasilci se še borijo s požarom na Velikem Rogatcu

Neurja z močnim vetrom in ponekod tudi s točo so že torek popoldne divjala na severo- in jugovzhodu Slovenije. O podrtih drevestih in težavah zaradi meteorne vode so poročali iz Benedikta, Beltincev, Križevcev in Ljutomera. V občinah Lenart in Slovenska Bistrica je več kot 2.200 ljudi za nekaj časa ostalo brez električne energije. Siloviti sunki vetra so podirali drevesa in odkrivali strehe tudi v Brežicah in Krškem, je za Radio Slovenija poročal Jože Žura.



Neurji s točo, prvo je julija zajelo okolico Krškega, zadnje pa prejšnji petek širše območje med Suho krajino in Sevnico, sta škodo povzročili na 800 hektarih kmetijskih zemljišč. Najbolj so poškodovani vinogradi, sadovnjaki in nasadi zelenjave. Na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju si je posledice dveh neurij s točo na kmetijskih površinah v torek ogledal tudi kmetijski minister Dejan Židan.

Suša že naravna nesreča
Židan se je prepričal tudi glede posledic suše, ki je tako zaznamovala to poletje. Škoda v kmetijstvu presega mejo za razglasitev naravne nesreče, torej tri promile državnega proračuna. Suša je na širšem območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja prizadela skoraj 50.000 hektarov kmetijskih zemljišč, največ na gričevnatem kraškem območju in na šentjernejsko krškem polju, kjer je tanka plast peščene zemlje. Najbolj so poškodovane travinje in koruzna polja, zato živinorejcem primanjkuje krme, je pojasnil direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič.

Franc Flajšman iz naselja Kalce Naklo v občini Krško ima prašičjo farmo. Namesto 120 ton bo letos pridelal največ 30 ton koruze. Z dokupom krme pa ne bo pokril stroškov proizvodnje. Minister Židan je povedal, da so za blažitev škode sprejeli tri ukrepe. Prednostno bodo izplačali škodo za lani, kmetijam, ki imajo največ škode, bodo akontacijsko predčasno izplačali del neposrednih plačil, obenem pa bodo izvedli popis škode in pripravili programe sanacije za letos.

Požar na pobočju Velikega Rogatca ostaja pod nadzorom
Zgornjesavinjski gasilci so tudi to noč s požarno stražo nadzorovali prizorišče gozdnega požara na pobočju Velikega Rogatca. Po sinočnjem dežju na požarišču bodo danes preverili stanje in gašenje po potrebi nadaljevali, saj želijo preprečiti morebitno širjenje požara proti dolini. Včeraj jim je tudi ob pomoči treh helikopterjev Slovenske vojske uspelo požar omejiti in preprečiti njegovo širjenje na pobočje proti Gornjemu Gradu.

Gasilci se še borijo s požarom na Velikem Rogatcu