Na Goriškem imajo v regijskem štabu Civilne zaščite pripravljenih 11 tisoč protipoplavnih  vreč. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Na Goriškem imajo v regijskem štabu Civilne zaščite pripravljenih 11 tisoč protipoplavnih vreč. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
false
Močan veter je podiral drevesa in razkrival strehe. Foto: EPA
false
V Julijskih Alpah je razglašena 3. stopnja nevarnosti plazov. Foto: Arso
false
Na Goriškem so močno narasle Vipava, Soča in Lijak. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
false
Po podatkih agencije za okolje bo predvidoma padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Za vzhodno Slovenijo pa je oranžni alarm razglašen zaradi močnega vetra. Foto: Arso

Po podatkih agencije za okolje je v zadnjih šestih urah v Posočju padlo do 90 litrov dežja na kvadratni meter, drugod na zahodu od pet do 10 litrov.

Tudi danes bodo predvsem v zahodni polovici države obilne padavine. Predvidoma bo tam do sredine noči padlo še od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno lahko tudi več. Ob prehodu fronte v večernem času bodo mogoče tudi nevihte s krajevnimi nalivi.

Meja sneženja bo sprva med 1500 in 1800 m nadmorske višine. Zvečer bo dež zajel vso Slovenijo, ponekod bo tudi grmelo, meja sneženja pa se bo spustila na okoli 1000 metrov nad morjem.

Razlivanje rek
Na širšem območju Tolmina, Bohinja in v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju se razlivajo posamezne reke in manjši vodotoki. Po poročanju dopisnice TV Slovenija Mojce Dumančič so močno narasle reke Vipava, Soča in Lijak. Soča ima v Solkanu pretok že čez 1.500 kubičnih metrov na sekundo, kar je že opozorilna vrednost. Vipava in Lijak se že razlivata, vendar hiše za zdaj še niso ogrožene.

Najvišjo raven vode napovedujejo okoli enih ponoči, zato je ajdovska Civilna zaščita na nogah - in bo ponoči obveščala prebivalce, če bo treba ukrepati. Močan jugo je pihal ves dan, polomil nekaj dreves, nekaj po 21. uri pa je odkril hišo na Vodicah pri Colu.

Gasilci bodo skušali s ponjavo zavarovati bivanjski del hiše, tako da izselitev ne bo potrebna. Na Goriškem so s protipoplavnimi vrečami zavarovali hiše ob hudourniku v Čepovanu. Sicer pa imajo na regijskem štabu Civilne zaščite pripravljenih 11.000 protipoplavnih vreč.

Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, ponoči lahko opozorilne pretoke doseže tudi reka Vipava s pritoki, proti jutru pa tudi reka Kolpa.

Nevarnost plazov v Julijskih Alpah
Snežna odeja je v visokogorju rahla in slabo sprijeta, zato je tu tveganje plazov znatno. V Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov so razglasili tretjo stopnjo nevarnosti plazov. Nižje in v vzhodnem delu gora pa je snega premalo za povečano tveganje, tu je nevarnost plazov majhna, in sicer prve stopnje.

Skupno je v ponedeljek čez dan v Julijcih zapadlo okoli 50 centimetrov snega, na Bovškem tudi več. Drugod v visokogorju pa je bilo novega snega manj, pod 1800 metri večinoma ni snežilo. Snežilo je večinoma na kopno podlago, s katero se sneg ni dobro sprijel, zaradi večje količine snega je tako snežna odeja postala nestabilna. Sneg je rahel in mehak, jugovzhodni veter pa ga je spihal v zamete.

Do torkovega jutra lahko v Julijcih zapade še do okoli 50 centimetrov snega, jugozahodni veter pa ga bo prenašal v zamete in gradil opasti.

Veter podira drevesa
Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ki bo popoldne ponekod po nižinah lahko v sunkih dosegel hitrost okoli 70, v višje ležečih krajih pa tudi okoli 100 km na uro. Oslabel bo v poznih večernih urah.

Predvsem ponekod na Koroškem in Dolenjskem se srečujejo s težavami zaradi močnega vetra - gasilci so morali podrta drevesa odstranjevati na območjih Podvelke, Radelj ob Dravi, Dolenjskih Toplic, Straže, Semiča, Šentjerneja, Črne na Koroškem, Lovrenca na Pohorju, Dravograda, Selnice ob Dravi, Smolnika, Ruš, Hočkega Pohorja, Žalca, Šentjurja, Novega mesta in Kočevja. Razkrilo pa je tudi nekaj streh.

Na območju Vinice so ostali brez električne energije, saj je podrlo električne drogove.

Težave z vetrom so imeli tudi na primorskem, saj je v Šaredu v občini Izola popoldne pretrgalo električni kabel, kar so delavci Elektra Primorske že popravili. Veter je več streh popoldne razkril tudi na Rakeku v občini Cerknica, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Kolpa poplavila žično ograjo
Nekatere reke že poplavljajo, sinoči je bregove prestopila Kolpa, ki je že poplavila nekatere dele žične ograje. Danes bo zaradi okrepitve padavin še naraščala, prav tako druge reke v večjem delu države.

Ob močnejših nalivih zlasti popoldne lahko hitro in močno narastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki. Pri tem se lahko reke in manjši vodotoki razlijejo na območjih pogostih poplav.
Čez dan bodo predvidoma najmočneje porasli vodotoki v porečju Vipave in drugod v Posočju in tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju ter Krka s pritoki.

Poplavljalo bo tudi morje
Gladina morja bo ob dopoldanski in nočni plimi povišana, morje bo zaradi južnega vetra tudi močno vzvalovano. Ob nočni plimi med 22. in 2. uro, lahko gladina morja na mareografski postaji Koper preseže višino 310 cm in pri tem poplavi nižje dele obale.

Zaradi močnega južnega vetra lahko značilna višina valov na odprtem morju preseže dva metra. Območje Piranskega rta bo najbolj izpostavljeno vplivom kombinacije visokih valov in visoke gladine morja.

Proti jutru se bo vreme umirilo
Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugem delu noči. Predvidoma v torek dopoldne se bodo začele umirjati tudi hidrološke razmere po državi z izjemo kraških rek, ki bodo ohranjale velike pretoke.
V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, še bo pihal zahodni do severozahodni veter, a precej šibkeje kot v ponedeljek. Tudi v sredo bo dokaj sončno vreme, počasi se bo spet ohladilo.