"Gradi se na območjih, ki z vidika pojavljanja zemeljskih plazov niso primerna," pojasnjuje direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac, ki poudarja pomen preventive. Foto: PU Slovenj Gradec
Grozijo številni plazovi

.

Zakonodajo, ki ureja prostorsko načrtovanje, bi bilo treba spremeniti, je po dneh hudega deževja, ki je vzrok za sprožitev številnih plazov po državi, dejal direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac. "Nekaj se na tem dela, vse skupaj pa teče prepočasi," meni. Po njegovem mnenju bi bilo treba predvsem zagotoviti, da se taka zakonodaja izvaja v praksi. V takih primerih se pokaže predvsem delovanje lokalnih oblasti.

V preteklosti se je že dogajalo, da so občine - namesto na podlagi kakovostnih podatkov -izdelale napoved pojavljanja plazov na podlagi slabih, grobih podatkov, ki morda držijo na ravni države, zanje pa nikakor niso primerni. Tako oceno so nato umestile v prostorske načrte.

Zavod izdelal metodologijo za občine
Na zavodu so zato razvili posebno metodologijo za napovedovanje plazov na ravni občin. Posamezno občino bi ta metodologija stala od 20.000 so 30.000 evrov, z njo pa bi lokalne oblasti dobile zelo kakovostne podatke o tem, kje naj ne gradijo. Glede na stroške sanacije gre za majhne številke, je povedal Komac.

"Na žalost je v naši družbi še vedno prevladujoče mnenje, da je preventiva odveč. Glede na dogodke v preteklih dneh pa tisti, ki se ukvarjamo s to problematiko, upamo, da se bo to mnenje spremenilo," je še dejal.


Največ zemeljskih plazov v osrednji Sloveniji
Po zadnjih obilnih padavinah so se plazovi prožili po vsej državi, največ v osrednji Sloveniji, v pasu od Tolmina do Haloz, v Slovenskem primorju in Slovenskih goricah.

Zemeljski plaz na območju Stugovce nad Lokavcem je tako v nedeljo odnesel slab kilometer državne ceste Ajdovščina-Predmeja. Plazina znanega in starega plazu se pomika proti bližnji dolini, po katerem teče potok Lokavšček. En krak struge je plazina že zajezila, bojijo pa se, da utegne zajeziti tudi drugi krak. V tem primeru bi se za blatom začele nabirati večje količine vode, ki bi bile z zmesjo blata ob preboju izjemno nevarne za prebivalce bližnjega zaselka Slokarji.

Območje si bodo ogledali tudi strokovnjaki družbe za državne ceste, ki bodo poskušali najti možnost za ureditev obvoza in pozneje gradnje nove ceste. Prebivalci Predmeje morajo zdaj namesto 11 kilometrov dolge poti do Ajdovščine narediti 26-kilometrski obvoz.

Grozijo številni plazovi