V gore hodi vedno več ljudi, policija pa opozarja na ustrezno opremo in pripravljenost. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
V gore hodi vedno več ljudi, policija pa opozarja na ustrezno opremo in pripravljenost. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek

Akcija je sicer preventivno usmerjena, a policisti in nadzorniki parka v planinskih postojankah preverjajo tudi stanje na področju javnega reda. Poleg tega bodo preverjali, ali so oskrbniki seznanjeni s postopki obveščanja v primeru gorskih nesreč, in ugotavljali kršitve pri varstvu okolja in zakonu o Triglavskem narodnem parku.

Posebno pozornost bodo namenili tudi obiskovalcem gora, njihovi opremi, psihofizičnemu stanju in poznavanju osnovnih pravilih gorništva.

Akcija bo potekala v dveh smereh. V prvi se bosta policist in nadzornik iz Koče na Gozdu na Vršiču povzpela na Prisojnik in se z vrha po južni poti pozneje vrnila na Vršič. V drugi smeri pa bo izhodišče za odhod v gore planinski dom v Tamarju. Od tam se bosta policist in nadzornik povzpela najprej na Sleme in potem še na Malo Mojstrovko, po vzponu pa se bosta spustila na Vršič.

Redne kontrole izhodišč za gosrske pohode
V turistični sezoni bo policija redno izvajala tudi nadzore izhodišč za gorske pohode, kjer bo ljudi predvsem opozarjala na samozaščitna ravnanja in ugotavljala, kako skrbijo za varnost svojega premoženja.

Obiska gora je vedno bolj priljubljen, policija pa ugotavlja, da se pohodniki pogosto na pot ne odpravijo pripavljeni in ustrezno opremljeni. Lani so tako samo na območju kranjske policijske uprave obravnavali 20 gorskih nesreč, v katerih je en človek umrl, osemnajst pa se jih je telesno poškodovalo.