Francoske oblasti so takoj po akciji Greenpeaca odredile temeljito preiskavo varovanja 20 francoksih jedrskih elektrarn. Foto: EPA
Francoske oblasti so takoj po akciji Greenpeaca odredile temeljito preiskavo varovanja 20 francoksih jedrskih elektrarn. Foto: EPA
Francoska nuklearka
Jedrska energija bo tudi ena izmed tem predvolilne kampanje. Foto: EPA

Aktivisti mednarodne okoljevarstvene organizacije so poskušali vdreti tudi v nuklearko na jugovzhodu Francije in jedrski raziskovalni center Cadarche na jugu Francije, vendar v teh objektih niso uspeli s svojo namero. Policija je sporočila, da so v bližini obeh objektov našli lestve in transparente.

Je pa aktivistom uspelo vdreti v jedrsko elektrarno Noget v bližini francoske prestolnice, kjer so se povzpeli na enega izmed stolpov in razvili transparent. "To je popoln dokaz, da so trenutni varnostni ukrepi neučinkoviti in do katere mere so ranljive francoske nuklearke," so v izjavi za javnost sporočili iz organizacije.

"Preprostim aktivistom z miroljubnimi nameni in malo pripomočki je uspelo, da so dosegli srce jedrske elektrarne," je dejala ena izmed aktivistk Greenpeaca Sophia Majnoni d'Intignano.

Po navedbah policije je v nuklearko Noget vdrlo osem aktivistov Greenpeacea, ki so si sicer omenjen jedrski objekt izbrali, ker leži najbližje Parizu. Energetsko podjetje EDF, ki upravlja jedrsko elektrarno, je po akciji prijavilo "nazakonit" vdor, po njihovih zagotovilih pa dogodek ni vplival na varnost elektrarne.

Francoski minister za industrijo Eric Besson je dejal, da vdor okoljevarstvenikov kaže na pomanjkljivosti pri varovanju jedrske elektrarne, podobnega mnenja pa je bil tudi svetovalec predsednika Nicolasa Sarkozyja, Henri Guaino, ki je akcijo Greenpeacea označil za "neodgovorno", vseeno pa se postavljajo vprašanja o varnosti nuklearke.

Odvisnost od jedrske energije
Francija je med vsemi državami na svetu pri zagotavljanju električne energije najbolj odvisna od jedrskih elektrarn, ki zadostijo kar 75 odstotkom domačih potreb po elektriki. Odvisnost od jedrske energije je že eno izmed ključnih vprašanj pred predsedniškimi volitvami aprila prihodnje leto.

Po jedrski katastrofi v japonski nuklearki Fukušima se je Francija skupaj s preostalimi evropskimi državami odločila za izvedbo varnostnih testov, s čimer do pri 58 jedrskih reaktorjih v državi preverili varnost ob poplavah, potresih, električnih mrkih in napak v sistemu za hlajenje. Toda omenjeni testi niso zajeli primera terorističnega napada ali padca letala na nuklearko.