Vremenoslovci napovedujejo močne padavine, ki bodo trajale najmanj ves konec tedna. Foto: BoBo
Vremenoslovci napovedujejo močne padavine, ki bodo trajale najmanj ves konec tedna. Foto: BoBo
Poplava
Višina rek bo naraščala. Reke lahko prestopijo bregove (simbolična fotografija). Foto: MMC RTV SLO

Po napovedih vremenoslovcev bo močno deževalo, padavine pa bodo najmočnejše od sobote dopoldne do nedelje zvečer, ko lahko v zahodnih krajih pade od 50 do 100 mm padavin. Opozorilne vrednosti pretokov bi lahko že v soboto presegle manjše reke v Pomurju, Podravju, Posotelju, na Notranjskem in Dolenjskem ter reke Vipava, Reka in Kolpa s pritoki. Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri.

Reke bodo naraščale
Že v petek je na Ljubljanskem barju poplavilo na območju pogostih poplav. V noči na nedeljo se bo naraščanje rek v večjem delu države predvidoma še okrepilo, poplavljena območja pa se lahko razširijo. Tako naj bi ponovno poplavili kraški reki Ljubljanica in Krka s pritoki, še piše v opozorilu, ki ga je Arso objavil na svoji spletni strani.

Če nameravate na pot, preverite informacije o razmerah na cestah in vremensko napoved.

Meja sneženja bo sprva še na okoli 1400 metrih, v nedeljo zjutraj pa se bo spuščala in ponekod lahko ob močnejših padavinah sneži do nižin. Vremenoslovci še opozarjajo na povečano nevarnost snežnih plazov v gorah.

Opozorilo pred zemeljskimi plazovi
Zaradi močnih padavin predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji pa Geološki zavod Slovenije prebivalce, ki živijo na nižjeležečih predelih, opozarja na povečano možnost proženja zemeljskih plazov. Na območjih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo ljudje pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, ki so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih. Podrobnejša navodila o pravilnem ravnanju v primeru pojavov zemeljskih plazov lahko prebivalci preberejo na spletnih straneh zavoda.

Deževje je nekaj težav povzročilo že v petek. V Velenju je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, manjši zemeljski plaz pa je v Breznem v občini Podvelka zasul lokalno cesto. Posredovali so gasilci, ki so odstranili tri kubične metre nanesenega materiala.