Večji del dneva je mineval v odstranjevanju posledic sredinega sneženja. Foto: MMC RTV SLO
Večji del dneva je mineval v odstranjevanju posledic sredinega sneženja. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
V Mariboru so zaprli parke. Nekatere veje so bile namreč visoko v krošnjah polomljene, kar je predstavljalo nevarnost za sprehajalce. Foto: Alen Istokovič
Ljubljana
Podrto drevje občasno povzroča težave v prometu. Foto: MMC RTV SLO
Na Koroškem sneg povzročal številne težave
Na Štajerskem odstranjujejo podrta drevesa
Po državi odpravljajo posledice sneženja

Pristojne službe še odstranjujejo posledice sredinega snegoloma. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bil posebej dolg seznam podrtih dreves in polomljenih vej za Štajersko, Gorenjsko in Koroško. Še vedno pa podrta drevesa povzročajo težave in občasno zapirajo lokalne ceste v osrednji Sloveniji, Zasavju, Posavju in na Dolenjskem.

V Mariboru so zaprli parke. Nekatere veje so bile namreč visoko v krošnjah polomljene, kar je predstavljalo nevarnost za sprehajalce, so zapisali v Snagi. Zadrževanje pod krošnjami je v takšnih okoliščinah smrtno nevarno, so opozorili. Občani naj nevarnosti ne podcenjujejo in naj ne hodijo v parke, so pozvali.

Številni izpadi elektrike
Zaradi posledic snega je v osrednji Sloveniji še vedno motena dobava električne energije. Na območju Elektra Ljubljana je prekinjena dobava električne energije približno 1.500 odjemalcem, in sicer največ na območju Domžal, toda z Elektra so sporočili, da so težave odpravili. Izpadi so bili predvsem posledica lomljenja dreves.

Na območju Elektra Celje je bilo ob 11. uri brez elektrike še 1.762 odjemalcev, ob 14.30 pa 314 odjemalcev.

Na Elektru Primorska so dopoldne pojasnili, da je pri njih brez oskrbe z električno energijo približno 500 odjemalcev na območjih Cerknega, Idrije in Tolmina, delovne ekipe pa so na terenu.

Policisti: Nimamo ustrezne opreme
Policisti so Sindikat policistov Slovenije danes obvestili, da nimajo vozil in ustreznih zimskih pnevmatik. Kljub temu so v času močnega sneženja v sredo opravili svoje delo, a z večjo previdnostjo, navaja sindikat. Na policiji pa so zagotovili, da za delo na terenu v takih razmerah razporejajo ustrezno opremljena vozila. Policisti po navajanju sindikata niso sledili navodilom vodij na višjih ravneh, da izrekajo globe za zimsko opremo, saj tudi sami nimajo primerne opreme.

Pravočasno pluženje Darsa
Na Darsu so zagotovili, da so ob sredinem sneženju pravočasno poskrbeli za preventivno posipanje in pluženje. Posipanje avtocest in hitrih cest se je začelo že pred začetkom sneženja. Pluženje pa so začeli takoj, ko se je sneg začel oprijemati cestišča.

Na zimske razmere se je Dars pripravil že v torek, ko so vremenoslovci napovedovali možnost padavin, so zagotovili v sporočilu za javnost.

V sredini plužni akciji so Darsove plužne ekipe izvajale dela z 42 plužnimi vozili. V zimski akciji, ki se je začela okoli 15. ure in končala okoli 6.30, je sodelovalo 57 delavcev družbe Dars. Skupaj so porabili okoli 800 ton soli. Obhodni čas plužne skupine je okvirno dve uri, na kritičnih odsekih pa do ene ure.

Meja sneženja se bo dvignila
Vreme bo sicer v prihodnjih dneh ostalo hladno za ta letni čas, vendar pa bo po nižinah sneg verjetno že kmalu pobralo. Na Notranjskem in Gorenjskem lahko zjutraj pričakujejo še eno dodatno pošiljko snega.

V gorah ostaja velika nevarnost snežnih plazov. Čez dan bodo občasno le še rahle padavine, meja sneženja pa se bo dvigala, so napovedali na agenciji za okolje (Arso).

Zaradi snega so popolne zapore na prelazih Vršič in Korensko sedlo ter na cesti Mojstrana-Vrata, od slapa Peričnik dalje.

FOTO: Sneg je pobelil skoraj vso državo (Uporabniki MMC-ja: Vladimir Vollmaier, Miha Možina, Alen Istokovič, Robert Grabrijan, Miha Novak)

Na Koroškem sneg povzročal številne težave
Na Štajerskem odstranjujejo podrta drevesa
Po državi odpravljajo posledice sneženja