Lepše vreme je prineslo med krajane več optimizma. Foto: BoBo
Lepše vreme je prineslo med krajane več optimizma. Foto: BoBo
Poplavljeno Planinsko polje, 17. 2. 2014
Obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju se bo v prihodnjih dneh ohranjal. Foto: BoBo

Ta novica domačine navdaja z nekaj več optimizma. Zmanjšali so tudi število gasilcev na terenu, tudi število zalitih objektov se ni povišalo. Kot ugotavlja Agencija RS za okolje (Arso), se je vodna gladina na Planinskem polju v zadnjih 24 urah znižala za 2 centimetra. Obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju pa se bo v prihodnjih dneh ohranjal. Visoka gladina vode na kraških poljih na Notranjskem se lahko sicer ob predvidenih padavinah ob koncu tedna znova nekoliko zviša, ocenjujejo na Arsu.

"Z optimizmom nas navdaja ocena agencije za okolje, da konec tedna ne bo tako obilnih padavin," je dejal predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Stanje se je sicer nekoliko ustalilo že v ponedeljek. Poleg 25 gasilcev je bilo tudi med 30 in 40 pripadniki Slovenske vojske, s kmetijsko mehanizacijo pa so pomagali tudi krajani Planine.

Krajani, gasilci in vojaki polnili protipoplavne vreče
Vojaki so v ponedeljek pomagali pri polnjenju protipoplavnih vreč ter jih skupaj z gasilci in krajani nameščali na posameznih mestih, na določenih mestih se je izvajalo prečrpavanje vode. "Gasilci stalno nadzirajo nameščene potopne črpalke. V ponedeljek so napolnili še 2.000 vreč. Nekaj so jih porabili za utrjevanje nasipov, druge pa bodo, če bo treba, porabili v prihodnjih dneh. Občina Postojna je včeraj zagotovila nekaj nujne dodatne opreme, kot so protipoplavne vreče, potopne črpalke, cevi in drugo opremo," je pojasnil Simšič.

V Planini bo še naprej v okrepljeni sestavi 24 ur na dan prisotna policija, ki izvaja stalne obhode. Nadzor in varovanje se izvajata tudi s pomočjo policijskega čolna, prometni nadzor izvajajo uslužbenci Medobčinskega inšpektorata. Nočno dežurstvo bodo danes izvajali rakeški in unški gasilci.

Umirja se tudi naraščanje Cerkniškega jezera. V prihodnjih dneh, predvidoma do konca tedna, bo vodna gladina Cerkniškega jezera večinoma nespremenjena. V Loški dolini sta se višina in obseg ojezerjenih površin zmanjšala. Voda sicer po navedbah Arsa poplavlja travnike in nekatere dele kmetijskih površin.