Morje bo poplavljalo tudi v prihodnjih dneh. opozarjajo na Agenciji za okolje. Foto:
Morje bo poplavljalo tudi v prihodnjih dneh. opozarjajo na Agenciji za okolje. Foto:
Arso
Na Agenciji RS za okolje so danes izdali opozorilo zaradi povišanega plimovanja morja in poplavljanja rek po Sloveniji. Foto: Arso
Morje zalilo Piran
Poplavlja tudi morje

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so izdali opozorilo zaradi povišanega plimovanja morja in poplavljanja rek po Sloveniji, za konec tedna pa je spet napovedano močnejše deževje.

V četrtek in petek bosta spet naraščali reki Ljubljanica in Krka, poplavljene površine ob reki Krki, na Ljubljanskem barju ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v petek in v soboto še povečevale.

Reka Gradaščica z zalednimi pritoki že poplavlja v zgornjem toku in se bo najverjetneje razlila tudi na območju Malega grabna. Poljanska Sora poplavlja na območju Žirov, reke na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja ter domžalskega polja, predvsem reka Pšata, so presegle opozorilne pretoke in lahko poplavijo na območju pogostejših poplav.

V času večerne plime med 22.00 in polnočjo je spet mogoča povišana gladina morja, ki lahko preseže višino 300 cm na mareografski postaji v Kopru in poplavi nižje dele obale, povišano plimovanje morja pa pričakujejo tudi v nedeljo zjutraj.

Težavam na Goriškem še ni videti konca
Ob obilnejših padavinah konec tedna pričakujejo ponovne težave na Goriškem, zato se v regijskem štabu Civilne zaščite za Severno Primorsko že pripravljajo na morebitne težave. Poveljnik Samo Kosmač prebivalcem prizadetih območij po zadnjih poplavah zato svetuje, naj bodo pozorni na dogajanje v svoji okolici, vendar naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo nevarnostim: "Še zlasti morajo biti pozorni ob opozorilih o zaprtju cest, ker imajo potem reševalci in gasilci veliko dela z njimi, zato ne morejo reševati stanovanjskih objektov."

Brezplačno bodo delili protipoplavne vreče
Zaradi ponovne možnosti poplavljanja reke Vipave in njenih pritokov na novogoriškem štabu civilne zaščite tudi pozivajo občane, naj v petek brezplačno prevzamejo protipoplavne vreče s peskom. Vreče s peskom bodo občani lahko prevzeli v petek v Gasilskem domu Nova Gorica na Sedejevi 9, ki bo odprt ves čas, ali na sedežu podjetja Gratip v Zaloščah med 8.00 in 18.00.

V štabu Civilne zaščite Občine Renče - Vogrsko pa svoje občane obveščajo, da vreče s peskom lahko prevzamejo v petek med 15.00 in 20.00 - v Goriških opekarnah, pred občinsko stavbo v Bukovici in pred stavbo Krajevne skupnosti na Vogrskem.

Občani ostalih občin za informacije lahko pokličejo svoje občinske štabe civilne zaščite.

Lahko se zruši celo jez
Ob poplavah prejšnji teden so narasle vode poplavile 470 objektov, od tega 176 v občini Renče-Vogrsko in 156 v Mestni občini Nova Gorica. Sprožilo se je tudi 30 zemeljskih plazov, tisti v zaselku Potoki pri Dornberku pa ogroža tudi stanovanjsko hišo. Na delu v preteklih dneh je bilo 466 gasilcev, pripadnikov enot CZ in drugih služb.

Velike težave lahko povzroči tudi poplavni val, do katerega bi prišlo ob zrušitvi pregrade male hidroelektrarne Gradišče na reki Vipavi. Pregrada je po zadnjem obilnem deževju močno poškodovana - v jezu so opazili večje razpoke, poškodovani so tudi temelji. Kot pojasnjujejo v Soških elektrarnah, so razmere za zdaj pod nadzorom, a če bi Vipava znova močno narasla, bi se lahko jez zrušil. A ob tem mirijo, da se to ne more zgoditi v hipu in da bi poplavni val, tudi če bi voda prebila jez, ostal v strugi.

Morje zalilo Piran
Poplavlja tudi morje